www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira LED luči

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
spart
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Avg 2014 10:55
Aktiv.: 0.95

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 06, 2016 9:37 am    Naslov sporočila:  Izbira LED luči Odgovori s citatom

Sestavil si bom LED luč in imam še nekaj nejasnosti.

1. Uporabil bom LED in baterijo od mobitela, ki ima napetost 3,7 V. Vmes bo stikalo.
Potrebujem še kaj drugega?

2. Bi bilo narobe če uporabim LED, ki je predpisana za 3,6 V?

3. Pri LED me je v specifikacijah zmotila povratna napetost. Nisem štromar in ne vem če se ta napetost drugače upošteva.

4. Izbiram med tremi vrstami LED
Tako razmišljam:
- prva varianta je gola, brez stekla. Pritrditi bi moral na hladilnik in spredaj dati zaščito-steklo
.
- druga varianta zgleda kot zalita ledica. Mislim da bi bilo dodatno steklo odveč. Potrebujem samo še hladilnik-ohišje. Ta varianta se mi zaradi teže in velikosti najbolj dopade. Slabo bi pa znalo biti to da pri tej napetosti luč rabi kar 1000 mA. Koliko minut bi baterija vzdržala pri takšnem toku? Na bateriji piše 800 mAh.

- tretja varianta je v ohišju s hladilnikom ampak mi zaradi velikosti ni všeč. Poleg tega hladilnika ne rabim ker bom luč pritrdil še na drug hladilnik-ohišje.

Gola LED
prva varianta

Zalita LED
druga varianta

LED z lečo, 3,6 V
tretja varianta

Kako pa vi mislite?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.16
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 06, 2016 10:09 am    Naslov sporočila:  Re: Izbira LED luči Odgovori s citatom

spart je napisal/a:
Kako pa vi mislite?

- da ima Conrad močno našponane cene
- da boš moral najprej osvojiti osnove napajanja LED
- da boš moral najprej osvojiti osnove lastnosti in uporabe baterij
- ...
- ...

Še nekaj dejstev na hitro:

- LED se napaja tokovno in NE napetostno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- bele LED svetijo, sicer šibkeje, že pod 3V, omenjenih 3,6V večinoma ne dosega tudi pri maksimalnih tokovih, oziroma to napetost doseže šele pri maksimalnem nazivnem toku

- polna baterija ima 4,2V, prazna 3V ....

Predlagam, da si prebereš tole, praktično enak problem in še prebereš tole , kjer je sicer primer za 12V, ampak princip je podoben.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 06, 2016 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na hitro sem pogledal in videl da baterija ni primerna. Bom nabavil drugo baterijo in material samo napišite mi kaj rabim. Pogoj je ta da je vse čim manjše in da ima lučka vsaj 100 luksov.
Nimam časa za študij elektrotehike da bi si potem izdelal eno led lučko.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 06, 2016 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lux je enota osvetljenosti.

Svetilka oddaja kandele (cd) ki jih z optiko ali brez usmeriš (ali tudi ne) nekam in dobiš svetlobni tok - lumen (lm). Ko ta sv. tok pade na neko površino, je ta površina osvetljena z luxi (lx).

Torej so luxi osvetljenosti površine odvisni od zmožnosti oddajanja svetlobe posameznega vira (npr žarnice), od oblikovanja snopa oddane svetlobe (svetilka) in od oddaljenosti svetilke od površine (v tem je zajeta nekako tudi velikost osvetljene površine).

Tako bi z malce močnejšo LEDico na oddaljenosti 1cm z lahkoto dosegel osvetljenost 100 lx, na 1m pa že vprašanje...
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.16
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 06, 2016 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

spart je napisal/a:
Na hitro sem pogledal in videl da baterija ni primerna.

To ni nikjer napisano. Baterija je primerna, če ti dimenzijsko ustreza, električne lastnosti so podobne kot recimo znane 18650 celice.

spart je napisal/a:
Nimam časa za študij elektrotehike da bi si potem izdelal eno led lučko.
OK, potem ne kompliciraj, vzemi baterijo, LED diodo in vmes veži upor 1 ohm. Pri toku 1A bo padec 1V, tako da lahko pričakuješ, da toka 1A ne boš presegel, niti dosegel, kar bo čisto v redu. Lahko pa vprašaš na elektron.si člana flomaster, kako je rešil problem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prav bom poskusil z uporom. Če bo pa ta pojedel preveč energije se bo treba pa problema drugače lotit.

Kaj pa če bi za isto baterijo vzel LEDico ki deluje na naprimer 6V in dal vmes še tisto zadevico ki zviša napetost baterije? Bi bilo treba v tem primeru še vedno uporabit upor?

članu flomaster nisem mogel poslat sporočila: Could not connect to smtp host : 0 : php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: No address associated with hostname
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšne lučke ima dandanes že dosti raznih pisal, vžigalnikov, da o obeskih za ključe sploh ne govorim.
Pa še prišparal boš.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2016 7:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi upora ne rabiš veži direktno. Upor naredi samo padec napetosti in troši energijo v obliki segrevanja . Ti pa imaš 3,7 v baterija na 3,7 v led !

Vzemi 2 led (po tvoje zalito) ampak na star PCBju

Ta ledica ima veliko prednosti napram ostalim , standardno to led najdeš v majhnih lučkah s sprednjo fokusirno lečo v trgovinah , za cca 6€

pa še to sicer verjetno zate nepomembno

led diode se kupuje v specializiranih trgovinah in zraven zahtevaš certifikat - kodo iz sarže. Jaz kupujem led diode na www.led-tech.de ali www.mouser.de kjer dobiš kar precej eksotike.

spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2016 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je to PCB?
Če je to res vezje kot kaže google, in ga mora LED lučka imeti zrven, potem se bom lotil raje predelave žepne LED luči.

Imam žepno luč ki ima notri dve AA bateriji ( 2x1,5=3V ). Bi delovalo če bi namesto teh dveh uporabil tisto 3,7 V baterijo od telefončka?
Ta baterija mi ustreza ker jo lahko polnim na pokvarjenem telefonu.
Če ne gre tako bom pa pač kupil polnilec in AA polnilne baterije.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.29
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2016 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kje se rabi lučka ?

Če za bicikel se da uporabit žepno z lečo le nosilec si narediš.

Lp.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni