|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lamela123 Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15 Prispevkov: 235 Aktiv.: 1.45 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 3:25 pm Naslov sporočila: Pozivnik - menjava oscilatorja |
|
|
Lep pozdrav!
Imam vprašanje glede pozivnika Swissphone DE506 in sicer na ebay-ju sem našel te pozivnike za zelo malo denarja. Problem je, ker so vsi nastavljeni na frekvenco okoli 166MHz, jaz bi ga pa potreboval na 173,25MHz. Ali bi bilo dosti, če bi zamenjal samo kristal?
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če želiš prilagoditi pozivnik na ZARE sistem potrebuješ oscilator (kvarc) z frekvenco 173.250 MHz (kanal ZARE 40).
Sem odprl svojega DE506 in ima levo zraven vibracijskega motorčka natanko ta kristal (oz. oscilator).
Če je trik samo v drugem kvarcu ali pa je v ozadju še kakšna druga RF komponenta potrebna za prilagoditev, pa nisem prepričan.
Lp,
Rok
EDIT:
Ali ni potrebna nekakšna programska prilagoditev (poleg vpisa RIC)?
_________________ I live in a world where vacuum tube is king!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je potrebno vpisat RICe, sicer bo tvoj pozivnik naslovnik brez naslova, noben poštar mu ne bo pozvonil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.66 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 6:04 pm Naslov sporočila: Re: Pozivnik - menjava oscilatorja |
|
|
lamela123 je napisal/a: |
Lep pozdrav!
Imam vprašanje glede pozivnika Swissphone DE506 in sicer na ebay-ju sem našel te pozivnike za zelo malo denarja. Problem je, ker so vsi nastavljeni na frekvenco okoli 166MHz, jaz bi ga pa potreboval na 173,25MHz. Ali bi bilo dosti, če bi zamenjal samo kristal? |
Pravi naslov za to je Naglič Miro, tudi član našega foruma.
_________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lamela123 Član

|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa za odgovore. Ric kodo mi bo že ReCo vnesel, to ni problem, zanimalo me je samo za kristal. V našem društvu že nekaj časa uporabljamo te pozivnike, ampak najbolj me je presenetila cena posameznega na ebay-ju, saj stane le 17 USD, pri nas pa okoli 100. (Na Ebay-ju ima nove, še zapakirane)
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moral boš tudi vhodni del sprejemnika poglasiti, drugače bo to zelo gluha zadeva, sploh v zaprtih prostorih ne bo šlo. Preizkušeno.
Sicer ti pa tudi to lahko uredi S51KM. Tu imaš kontakt.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lamela123 Član

|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ker je že ravno tema odprta, naj še nekaj vprašam:
Bi lahko oglasil nek radio (naprimer tranzistor), da bi sprejemal POCSAG signal na frekvenci 173,25MHz? In potem vse to povezal z enim starim računalnikom, ki bi dekodiral audio? Vem da obstaja software za PC, zanima me samo, kakšen radio bi bil ustrezen... Kakršen koli FM?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.65 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 7:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa za odgovore. Ric kodo mi bo že ReCo vnesel, to ni problem, zanimalo me je samo za kristal. V našem društvu že nekaj časa uporabljamo te pozivnike, ampak najbolj me je presenetila cena posameznega na ebay-ju, saj stane le 17 USD, pri nas pa okoli 100. (Na Ebay-ju ima nove, še zapakirane) |
A lahko pripneš link na omenjen pozivnik?
No, ker je že ravno tema odprta, naj še nekaj vprašam:
Bi lahko oglasil nek radio (naprimer tranzistor), da bi sprejemal POCSAG signal na frekvenci 173,25MHz? In potem vse to povezal z enim starim računalnikom, ki bi dekodiral audio? Vem da obstaja software za PC, zanima me samo, kakšen radio bi bil ustrezen... Kakršen koli FM? |
Da bi to lahko sprejemal z "tranzistorjem", to ne bi vedel. Vem pa, da lahko pocsag signal sprejemaš z večino radijskih postaj, ki jim nastaviš sprejemno frekvenco 173,250MHz. Avdio izhod postaje priključiš na zvočno v računalnik instaliraš software (PDW - http://www.discriminator.nl/pdw/index-en.html) in z malo nastavitvami že lahko sprejemaš sporočila poslana na pozivnik.
VolkD je napisal/a: |
Moral boš tudi vhodni del sprejemnika poglasiti, drugače bo to zelo gluha zadeva, sploh v zaprtih prostorih ne bo šlo. Preizkušeno.
Sicer ti pa tudi to lahko uredi S51KM. Tu imaš kontakt. |
Točno tako kot pravi Darko. Uglasiti je potrebno kristal in sprejemno anteno, drugače bo bolj "kilav" sprejem. Miro S51KM je zelo fejst možakar in rad pomaga, tudi informacij o delovanju le-tega ne skriva.
Naj še omenim, da je cena tega kristala zasoljenih 40 evrov. Prišteti je potrebno še delo in smo že s ceno pozivnika........
Tudi sam sem že iskal po "svetu" kje bi dobil omenjen kristal za tretjo overtonsko frekvenco 57,75MHz (upam, da sem napisal prav), vendar neuspešno.
Če kdo ve kje dobiti oz. naročiti ceneje omenjen kristal, se lepo priporočam za informacijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lamela123 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Link do pozivnika:
Klik
[/url]
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, točno tega sem tudi sam naročil. Deluje na sprejemni frekvenci 166.3500MHz. Pri tem pozivniku je potrebno samo zamenjati kristal ter ga umeriti. Potem deluje OK - preizkušeno.
Zamenjavo kristala ti lahko opravijo tudi v ISKRI v Stegnah v Ljubljani. Kot sem že dejal je kristal enormno zasoljen. V ISKRI ti za to delo zaračunajo cca. 25€.
Tudi pri Nagliču S51KM je kristal 40€.
Če bi bilo mogoče dobiti kristale kje bolj poceni, bi se pa že splačalo predelati še kakšen pozivnik, sploh za društva, ki so bolj "revna".
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2343 Aktiv.: 9.86 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
arksi je napisal/a: |
Zamenjavo kristala ti lahko opravijo tudi v ISKRI v Stegnah v Ljubljani. Kot sem že dejal je kristal enormno zasoljen. V ISKRI ti za to delo zaračunajo cca. 25€. Tudi pri Nagliču S51KM je kristal 40€.
Če bi bilo mogoče dobiti kristale kje bolj poceni, bi se pa že splačalo predelati še kakšen pozivnik, sploh za društva, ki so bolj "revna". |
Ali lahko napišeš o katerih frekvencah govorimo, ter ali se išče kristal ali oscilator. Imaš mogoče na računu od iskre napisano kakšno kodo?
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
PPG78 je napisal/a: |
Ali lahko napišeš o katerih frekvencah govorimo, ter ali se išče kristal ali oscilator. Imaš mogoče na računu od iskre napisano kakšno kodo?
LP, Peter |
Govorimo o frekvenci 173,250MHz. Na tej frekvnci se oddaja POCSAG signal. To so sporočila, ki jih sprejemamo gasilci, reševalci na svoje pozivnike.
Če jaz prav razumem iščemo kristal(quartz), ki niha na tretji overtone frekvenci. Torej, če sprejemamo na frekvenci 173,250MHz, potem v pozivniku potrebujemo kristal, ki niha na frekvenci 57.75MHz.
Če nisem kaj "zamutil" iščemo kristal(quartz) frekvence 57.75MHz.
Spodaj prilagam slike kristala v pozivniku o katerem je govora.
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
110.24 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
78.45 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ste malo preveč prepričani, da ta kristal niha na tretjem overtonu.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prej na sedmem. Ali celo na devetem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.98 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
se mi zdi, da bo kar na 5th harmoniku; v seriji ima pa še mali trimmer kondenzator za fino štelanje, kot vidim. Probati s 34.65MHz kvarcem ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni