|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
candy1 Član

Pridružen-a: Pet 15 Avg 2014 19:44 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.29 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2016 4:01 am Naslov sporočila: Stikalo z nastavljivo frekvenco preklapljanja |
|
|
Sem dal kr v forum za začetnike, ker mora biti res ena simpl rešitev
Torej potreboval bi automatsko stikalo, ki bi recimo 1x na sekundo povezal dva vhoda in ju nato prekinil ter to ponavljal z nastavljivo frekvenco (trimer) Zelo nizke moči in max voltaže cca 5V.
Kupil sem tole zadevo: http://www.ebay.com/itm/Cycle-Frequency-Adjustable-Square-Wave-Module-NE555-Pulse-Upgrade-LM358-Duty-New-/201217350658?hash=item2ed97d1c02:g:GNcAAOxyaTxTQ7r7
vendar ne ustreza, saj sta tu vhoda GND in VCC, sam pa imam dejansko dva signala 4V in 5V, ki naj bi se z neko frekvenco stikala.
Če koga zanima, gre se za simuliranje hal senzorja, ki se uprablja za določanje hitrosti el. kolesa. Če ročno stikam dve žici (VCC 5V in signal 4V), se hitrost na števcu spreminja glede na frekvenco stikanja dveh žic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2016 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Digitalni Hall senzorji imajo ponavadi open collector izhod.
Dodaj NPN tranzistor na izhod vezja. Ne pozabi na bazni predupor.
Namesto NPN tranzistorja lahko uporabiš (logic level) N mosfet. V tem primeru naj bo upor na G cca 10 - 100R in čim bližje G priključku.
Drugače bi za preklop analognih signalov lahko na ploščico priključil analogno stikalo, ali multiplexer.
npr: 4016, 4066, 4051 - 4053 _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
candy1 Član

|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2016 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, sem si mislil, da je zadeva relativno enostavna. Se pravi izhod iz tistega vezja pripeljem na srednji (bazni) pin NPN tranzistorja, na prvi pin pride VCC (5V), na tretji pa signal (4.3V). Kolikšen bi moral biti bazni predupor pri NPN tranzistorju?
Ker je danes bolj kot ne že vse zaprto, me zanima kje lahko najdem NPN tranzistorje (mogoče v računalniku . napajalniki, matične plošče?)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2016 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš možnost, pri priključenem senzorju pomeri napetost, ko je hall senzor na magnetu in ko ni. _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
candy1 Član

|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2016 5:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Evo deluje Je pa tako, da sem pomeril signal, ko je priključen hal senzor in ko ni na magnetu je 5V. ko je na magnetu pa 0V.
Tako da sem dejansko na NPN tranzistor pripeljal GND in signal in ju stikal s frekvenco, ki jo določam s tistim vezjem. Za predupor sem uporabil 1k ohm.
Vse super deluje, edino opazil sem da je nastavljena frekvenca s tistim vezjem zelo odvisna od temperature.. Recimo 20 stopinj nižja temperatura je dala vsaj 25% nižjo frekvenco, ampak to me niti ne moti preveč. Pomembno je le da nastavljena frekvenca ne preseže tiste, ki rezultira v >27km/h, kolikor je omejitev pri kateri se el. motor popolnoma izklopi. No hkrati pa mora biti frekvenca dovolj velika, da kontroler programsko ne omeji moči motorja (zaščita pred pregretjem), ki je mišljena za speljevanje in nizke hitrosti - po občutku do nekje 10km/h. Seveda sedaj ko sem to zaščito zaobšel moram paziti, da ne pregrejem motorja in speljujem z občutkom in v hrib ne vozim s prenizko hitrostjo in polno močjo...
Še enkrat hvala za pomoč! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni