www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo pulz generatorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cheese
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Okt 2013 22:13
Aktiv.: 0.11
Kraj: Gornje Vreme

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2016 10:56 am    Naslov sporočila:  Popravilo pulz generatorja Odgovori s citatom

Živjo,

Domov sem privlekel star pulz generator (Datapulse 116 Pulse generator), ki seveda ne dela. Na spletu nisem uspel najti navodil oz. sheme ali podobnega, tako da nevem točno kje naj začnem z odkrivanjem napake. Preveril sem napajanja in usmernike napetosti, torej ta del je v redu. In tukaj se mi malo vstavi. Vezje v napravi je na dveh ploščicah (glej sliko spodaj), in predvidevam da je ena polovica nekakšen VCO (ker se delaye, frekvenco.. nastavlja z gumbi), druga pa ojačanje, venar v vezju nič ne oscilira.. Ima torej kdo kakšno idejo kako naprej, kaj izmeriti?

LP Jošt

pulz_gen_notri.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  115.12 KB
 Pogledana:  36 krat

pulz_gen_notri.jpg

pulz_gen_plata.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.81 MB
 Pogledana:  20 krat

pulz_gen_plata.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Aktiv.: 2.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2016 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslikaj prvo sliko v malo boljši ločljivosti, da se vidijo napisi na elementih.... Morda bo potem kdo kaj lažje napisal.
Nazaj na vrh
cheese
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2016 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako, od bliže poslikano vezje znotraj, brez napajalnega dela..

in1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.56 MB
 Pogledana:  16 krat

in1.jpg

in2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.35 MB
 Pogledana:  15 krat

in2.jpg

in3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.86 MB
 Pogledana:  20 krat

in3.jpg

in4.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.82 MB
 Pogledana:  35 krat

in4.jpg

Nazaj na vrh
MOND
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2016 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je težko na daljavo, ampak če mene vprašaš, glede na to, da si napisal da "nič ne oscilira", bi se jaz posvetil vezju okoli skrajno levega gumba "repetition rate".
Očitno je tam nekoč že bil problem. Element z oznako CR75 je čudno visoko zalotan... R195 in R194 imata tudi nek novodoben dodatek...
Za tole potrebuješ najmanj osciloskop.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2016 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Element CR75 je dioda, ki je bila zagotovo že zamenjana.
Tisti, ki je to popravljal je staro enostavno cviknil in na priključne žice stare nalotal novo. Verjetno je bil to najlažji način.
Lahko jo pomeriš z univerzalnim inštrumentom.

MOND
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2016 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je Jaka57 napisal "cviknil", sem opazil še CR191, ki manjka. Ena nogica kot da je cviknjena (ali pa je nekaj od spodaj prilotano), druge pa ni videt.
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2016 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne vse napetosti si izmeril ?
V tem načrtu z blok shemo, ki je sicer za starejšo verzijo, so napetosti +12, +6V in -12V. Tudi -5V ni bila tako redka v tistih časih. Mogoče je podobno tudi pri tvojem modelu.
Večkrat prevrti vse potenciometre levo/desno in preklopi stikala, da ni kje prekinjena povezava.
Začni recimo pri čipih MC1013p (Dual D Master Slave F/F - flip-flop) in ostalih dveh, kjer ne vidim dobro oznak (če je 741393 je mogoče to LM741) ali imajo napajalno napetost in kaj je na posameznih pinih. Mogoče MC1013P opravlja funkcijo delitelja frekvence.
Brez osciloskopa bo seveda težje.

cheese
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2016 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izmeril sem cr75 in izgleda vredu, padec napetosti čez je 5.6 V.. Ni mi čisto jasno kaj naj z dodanim uporom tam čez r195, je pa 120ohm paralelno z obstoječim 220ohm. Zalotal sem tudi diodo (cr191) , ki je bila cviknjena.

Izmerjene napetosti so -15, -5,5 in 15 V, za enim izmed gretzov pa tudi +/- 35V. So pa napetosti napisane na spodnji strani vezij ob linijah, tako da se ve kaj mora bit.

Pri flip-flopu sem preveril napajanje, ampak na vhodih/izhodih ni pa nič, samo DC. Bom pogledal še manjša čipa, če sta LM741 zna bit da sta bufferja.

Me pa zanima čemu služi linija (z opletom) navita pod rdečim pokrovom? Je to kot kakšna dušilka?

Osciloskop pa imam, pa inštrument tudi tako da ni problem izmeriti stvari.
Nazaj na vrh
cheese
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2016 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem rešen, je zalaufalo, brez dima Dancing
Kot je rekel Dusan sem preveril vhodna stikala in našel slab kontakt, zdaj dela vse, super mašina..

LP Jošt
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2016 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odlično ! Very Happy
Dokumentacije je zelo malo.
Še popravek za MC1013P, ki je Single JK Flip-Flop in ne Dual (MC10131) in ima res tudi -5V napajanje (Vee).

geier
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 1:58
Aktiv.: 1.17

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2016 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo,
pri takih starih stvareh je skoraj vedno najprej fizika,
torej stikala oz. preklopniki ter potenciometri
in najveckrat te resi prav drkanje Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni