|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Mar 31, 2016 8:04 am Naslov sporočila: Samsung SyncMaster 1200NF |
|
|
Pozdravljeni
V popravilo sem dobil CRT monitor SyncMaster 1200NF .... slika je sicr lepa a se občasno povsem naključno pojavlja "pokanje" v VN transformatorju.... kot da bi nekje prebijalo iskrišče.
Zanimivo da "poka" tudi (vendar bolj poredko), če pospeševalno napetost zmanjšam na minimum...
------------------
Imam občutek da ne gre za prebijanje VN transformatorja ampak da je oslabel kondenzator C535 (220uF/100V) in se občasno driver TL494 resetira zaradi prevelikega toka, ki gre skozi upor R535.
Popravite me če nisem na pravi poti.
Hvala za pomoč.
Lp.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
24.22 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
1200NF - high voltage diagram.pdf |
96.63 KB |
Downloadano: |
13 krat |
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Čet Mar 31, 2016 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri katodnikih se mi je pokanje/iskrenje/sikanje pojavljalo (če že ni bil VN Tr.) na kondenzatorjih reda 1KV in ne na elektrolitih.
Pa še to kot posledica slabega spoja/lota. Največkrat sem polotal vse kontakte na teh velikih keramičnih kondenzatorjih in je bil mir.
Polotaj vse spoje okoli VN dela.
Slika je simbolična iz teme.
|
193.69 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 149 Aktiv.: 1.31
|
Objavljeno: Čet Mar 31, 2016 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Po vsej verjetnosti občasno prebija VN trafo. Lahko pa, da prebija tudi kako iskrišče, lahko tudi v podnožju katodne cevi, včasih se tako prebijanje na uho težko locira. Če je oslabel C535, lahko to preveriš z osciloskopom (ripple). Z VN sondo preveri tudi, kolikšna je VN. Če je previsoka, bo slika manjših dimenzij v vertikalni in horizontalni smeri, vendar je pri monitorju to težko zagotovo definirati, saj se gabariti slike lahko uporabniško nastavljajo. Če je VN povečana, so ponavadi krivi kondenzatorji (C530, C531). Če VN sonde nimaš, si za silo lahko pomagaš tudi z merjenjem ostalih napetosti, ki se generirajo iz VN transf. (+30V, +350V).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 490 dni