www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

DiSEqC stikalo ne dela

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 611
Aktiv.: 7.48
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2016 9:21 pm    Naslov sporočila:  DiSEqC stikalo ne dela Odgovori s citatom

Danes sem se šel nekaj sprobavat (iskat) z satelitsko anteno nove satelite. Imam dve satelitski anteni povezani preko DiSEqC stikala. Prvo satelitsko anteno sem pustil, kot je bila nastavljena na astro 19,2, drugo sem pa šel spreminjat. In naenkrat sem opazil, da ne dela nobena, vsaka satelitska antena pa dela, če je direktno povezana. Na DiSEqC stikalu na izhodu za LNB-je pa dobim samo 4.4V enosmerne napetosti, kar se pomeril, kjer bi moral dobiti tistih 13 oz 18V za napajanje LNB-ja. Na samem izhodu sprejemnika je pa vredu tistih 13, oz 18 V. Prej sem imel tudi drugo nastavljeno na astra 28 in je bilo vredu (ko še nisem nič spreminjal).

Sem pa že spreminjal tudi vse nastavitve (porte) za DiSEqC in tudi preverjal kontakte na konektorjih in še vedno mi preko tega stikala ne najde nobenega kanala.

Po vsej verjetnosti sem naredil kakšen kratki stik, ko sem vmes med stikalo in anteno priklopil iskalnik satelitov?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_Š
Član
Član



Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Prispevkov: 198
Aktiv.: 5.24
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 8:57 am    Naslov sporočila:  Low Noise Block downconverter Odgovori s citatom

LNB (Low Noise Block downconverter) signali:

POLARIZACIJA
Z napetostjo 13 ali 18V IRD (Integrated Receiver Decoder) kontrolira na LNBju polarizacijo.
-- 13V, VERTIKALNA polarizacija, območje 12,5-14,5V
-- 18V, HORIZONTALNA polarizacija, območje 15,5-18V
pri krožni polarizaciji katero uporabljajop v ZDA
-- 13V, desno
---18V, levo

FREKVENČNO PODROČJE-BAND
S tonskim sinusnim signalom 22kHz (0.65 Vpp (± 0.25 V)) vmoduliranim v napajanje.
- brez tonskega signala, SPODNJI band 950–1,950 MHz
- 22kHz, ZGORNJI band 1,100–2,150 MHz

DISEQC
Tonski signal 22kHz DISEQ-C uporablja tudi za komunikacijo s preklopniki in rotorji. Večinoma je komunikacija enosmerna proti Diseqc switchu pri novejših napravah pa IRD lahko tudi sprejema podatke z rotorja itd. Diseqc ukaz večina IRDjev pošlje samo enkrat ob preklopu. Večini IRDjev ni možno nastaviti pogostost pošiljanja ukaza, kar je včasih moteče. Večinoma IRDji, ko določen čas ne prejmejo signala z določenega transponderja katerega izbiro določa Diseqc, začnejo samodejno preklapljati med nastavljenimi Diseqc ukazi in to največkrat prav v času, ko nastavljamo anteno, zato je dobro, da se v času ročnega pozicioniranja antene izklopi diseqc in čisto ročno izbere transponder, ter pozicionira anteno s pomoćjo sat finderja še posebej, če nisi siguren kaj se dogaja in če ne poznaš dobro svojega IRDja.
LP Iztok


Nazadnje urejal/a Iztok_Š Pon Apr 18, 2016 8:50 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 611
Aktiv.: 7.48
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To seveda vem zakaj se uporabljati ti dve napetosti, samo nevem zakaj dobim na izhodu DiSEqC stikala samo 4.4V in to na obeh izhodih za LNB-je hkrati. Je to normalno, ali je sem skuril slučajno DiSEqC stikalo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_Š
Član
Član



Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Prispevkov: 198
Aktiv.: 5.24
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na vhod switcha pripelji 12V in tok omeji na cca 250mA ter opravi DC meritve na VH in IZH in s tem boš po logiki lahko lociral napako.
LP Iztok
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 611
Aktiv.: 7.48
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem ugotovil, da vse deluje, tudi DiSEqC stikalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
satelitko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Prispevkov: 1652
Aktiv.: 10.14
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2016 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pa res koristen podatek, predvsem za ostale bralce.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4079
Aktiv.: 25.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2016 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž je naenkrat začelo kar delati, njemu pa se tudi sanja ne zakaj. Podatek je koristen toliko, da se ostalim ni treba ubadati s tem, kaj bi lahko bilo narobe.
_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5069
Aktiv.: 31.11
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2016 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, torej tole temo kompletno v smeti, čeprav se je Iztok_Š potrudil in napisal nekaj stvari, ki bodo mogoče še komu koristile?
Ima me, da bi izbrisal vse poste, vključno z mojim in pustil samo poste Iztoka_Š.
Kaj mislite?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4079
Aktiv.: 25.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2016 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi kot misliš da je prav. Če se odločiš za čiščenje teme bi bilo prav, da tako delaš tudi v bodoče. Pravzaprav že dalj časa pogrešam bolj "aktivno" delo moderatorjev.

lp

_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 611
Aktiv.: 7.48
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2019 5:58 pm    Naslov sporočila:  Re: Low Noise Block downconverter Odgovori s citatom

Iztok_Š je napisal/a:
LNB (Low Noise Block downconverter) signali:

POLARIZACIJA
Z napetostjo 13 ali 18V IRD (Integrated Receiver Decoder) kontrolira na LNBju polarizacijo.
-- 13V, VERTIKALNA polarizacija, območje 12,5-14,5V
-- 18V, HORIZONTALNA polarizacija, območje 15,5-18V
pri krožni polarizaciji katero uporabljajop v ZDA
-- 13V, desno
---18V, levo

FREKVENČNO PODROČJE-BAND
S tonskim sinusnim signalom 22kHz (0.65 Vpp (± 0.25 V)) vmoduliranim v napajanje.
- brez tonskega signala, SPODNJI band 950–1,950 MHz
- 22kHz, ZGORNJI band 1,100–2,150 MHz

DISEQC
Tonski signal 22kHz DISEQ-C uporablja tudi za komunikacijo s preklopniki in rotorji. Večinoma je komunikacija enosmerna proti Diseqc switchu pri novejših napravah pa IRD lahko tudi sprejema podatke z rotorja itd. Diseqc ukaz večina IRDjev pošlje samo enkrat ob preklopu. Večini IRDjev ni možno nastaviti pogostost pošiljanja ukaza, kar je včasih moteče. Večinoma IRDji, ko določen čas ne prejmejo signala z določenega transponderja katerega izbiro določa Diseqc, začnejo samodejno preklapljati med nastavljenimi Diseqc ukazi in to največkrat prav v času, ko nastavljamo anteno, zato je dobro, da se v času ročnega pozicioniranja antene izklopi diseqc in čisto ročno izbere transponder, ter pozicionira anteno s pomoćjo sat finderja še posebej, če nisi siguren kaj se dogaja in če ne poznaš dobro svojega IRDja.
LP Iztok


Torej kaj lahko s tem uničiš?

Danes sem nekaj testiral s stelitsko anteno. In sedaj imam problem, da mi diseqc 2.0 (4 portni) prepusti samo na portu 1. Port 2 prepusti oslabljeni signal. Port 3 in 4 pa nič. Imam pa gor priključen astra 19,2E astra 28,5E in hotbird 13E. Vsak posebej je pozicioniran v nulo in vsak posamezni dela vredu.

Ta teden verjetno že dobim z ebay-a še en 4 portni diseqc2.0 in diseqc2.1, s katerima še bom poskušal dobiti še kar se da z drugo satelitsko anteno. Ker koliko sem gledal na internetu, se z diseqc 2.0 ne da narediti kaskadno združiti LNB-jev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 611
Aktiv.: 7.48
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2019 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker sem še imel en diseqc2.0 (2 portni), katerega že imam nekaj let, tisti pa dela. Torej je lahko šel samo diseqc stikalo. Sicer se pa nebi čudil, ker sem ga naročil z ebaya z kitajske za 2 evra pred nekaj meseci.

Ko dobim stikala, potem bom napisal, če bo delalo. Ker nameravam narediti kaskadno prvo 8 porni in potem še en ali dva 4 portna, seveda koliko bo šlo iztisniti z dverma satelitskima antenama in kitajskimi nosilci za več LNB-jev na eno anteno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_Š
Član
Član



Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Prispevkov: 198
Aktiv.: 5.24
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 14, 2019 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljal sem vedno le Spaun multiswiche še posebej, če sem uporabil 4 LNBje na plovilu.
Katalog...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 611
Aktiv.: 7.48
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2019 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je možno to, da skozi diseqc stikalo pride na portih 1, 3 in 4 pride istočasno napetost 13 oz 18V? Na portu 2 pa dobim samo 3 ali 5 V. Seveda je to odvisno od polarizacje. To sem meril tako, da sem samo na vhod priključil sprejemnik in brez, da bi na kakšen port kaj gor priklopil. Meni se zdi, da je nekaj v kratkem stiku na diseqc stikalu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
satelitko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Prispevkov: 1652
Aktiv.: 10.14
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2019 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne boš doktoriral za tista 2€ Mr. Green Mr. Green
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 611
Aktiv.: 7.48
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2019 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že naročeni in jutri bo že pri meni. Ampak med tednom niman časa se s tem igrati. Bom poročal v soboto. Vse skupaj je to bolj za učenje, ker nimam časa vedno sedeti pri televiziji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 21 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group