www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezje - RF transciever 2.4Ghz (shield DA ali NE)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
guardspecialone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Jun 2015 16:21
Aktiv.: 0.17

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2016 11:44 pm    Naslov sporočila:  Vezje - RF transciever 2.4Ghz (shield DA ali NE) Odgovori s citatom

zdravo

izdelujem majhno vezje (usb stick) na katerem bo PIC in transciever (2.4Ghz) in sicer NRF24L01+

Shema bo praktično identična kot na pripeti sliki.

Zanima me kako in kam se "pravilno" postavi shield? Za anteno bom uporabil keramično anteno, namesto PCB antene.

Ali moram z shieldom pokriti vse elemente ali anteno pustim zunaj (predvidevam da?), tako kot sem narisal na sliki?

Pa še eno vprašanje, ali ta shield na vezju povežem na GND plane?

dr1.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  67.09 KB
 Pogledana:  0 krat

dr1.png

dr2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  122.68 KB
 Pogledana:  0 krat

dr2.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dgrude
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44
Aktiv.: 1.00
Kraj: Velike Lašče

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 7:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš naredil shield, ga naredi tako kot je na sliki in seveda poveži na GND, vsekakor pa ne smeš s shildom pokriti antene.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.71
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa poglej sevalno karakteristiko antene in razmisli ali je v redu, če je tako obrnjena ali naj bo raje počez.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
guardspecialone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala vama. sem nekako dokončal vezje. ker sem imel dovolj prostora, sem narisal kar PCB anteno, delal sem pa po teh navodilih

http://www.cypress.com/file/136236/download

Shield moram še povezat na GND plane, pa GND vie naštukat, potem pa mislim da bi lahko blo.

EDIT: ali je pri anteni pomembno če so robovi ukrivljeni, ali je boljše da so ostri?

antena.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  19.79 KB
 Pogledana:  2 krat

antena.png

ScreenShot04909.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ScreenShot04909.png
 Velikost datoteke:  16.42 KB
 Downloadano:  5 krat

Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 5.99
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Keramično anteno postavit pokonci levo glede na tiskanino in čisto na rob nje levo (glede na prvo sliko) ter na PCB potegnit povezavo do nje ... (je že Gumy nekaj omenil v zvezi s tem zgoraj) ... Ps. lahko da shield sploh ne bo nujno potreben ...

... sem malo prepozen s postom zgleda ... ja , je bolje če ni ostrih vogalov povezav na tiskanini ...
Nazaj na vrh
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.40

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš prostor daj kos žice, dolžine pol lambde, ali pa morda kar "stepalnik za smetano": http://www.instructables.com/id/Make-your-own-24-GHz-Circular-Polarized-Clover-Le/
guardspecialone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem izredno, izredno omejen s prostorom. sem vse skupaj komaj spravil na 40mm * 15mm, tako da bo šlo v usb ključek.

hvala mosqito, če bo kdaj signal šepal, vem kaj gor obesit Wink

drugače pa rabim signal samo do 10m, se bo uporabljalo v sobi, tako da bi mogla moja antenca zadoščat?

Vie sem pa tud naštepal čimbolj na gosto, sem nekje prebral da more bit tak Very Happy komaj čakam da sprobam Dancing

finalV.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  48.67 KB
 Pogledana:  4 krat

finalV.png

Nazaj na vrh
mosqito
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za 10m bo šisto OK.

Preveri debelino FR4, ker je pomembno zaradi širine linij na tistem meandru za anteno. Glede na to, da imaš na izhodu prilagoditev na 50 ohm, morajo biti tudi linije 50 ohm:
http://www.microwaves101.com/encyclopedias/microstrip-calculator

Podatki za "klasičen" FR4: https://en.wikipedia.org/wiki/FR-4

mosqito
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, še to... TI ima tudi uporaben nabor antenc. V tem PDF imaš linke:
http://www.ti.com/lit/an/swra351a/swra351a.pdf

guardspecialone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala! čeprav zdaj si me pa našel... se ne spoznam najbolj iz tistega kalkulatorja pri vnosu vseh parametrov. vezje bo debeline 0.8mm. po tistem prvem linku ki sem ga jaz prilepil, sem nekako uspel razbrati, da mora biti širina povezave antene 0.5mm

moram pa še izračunat za ostale povezave
Nazaj na vrh
mosqito
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V glavnem, pri izračunu oblike antene moraš upoštevati debelino dielektrika in njegove lastnosti. To dvoje najbolj vpliva (poleg bližnjih kovinskih delov, npr shield-a), ostalo pa veliko manj.
guardspecialone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem malo prečital literature, pa mi vseeno nekaj ne gre skupaj. v tisti kalkulator sem vnesel vse potrebno, za W dobim 1.41mm

To sem zdaj dobil širino antene?

Jaz sem risal širino 0.5mm (po tistem PDFu za MIFA anteno)

ScreenShot04914.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  213.48 KB
 Pogledana:  3 krat

ScreenShot04914.png

Nazaj na vrh
GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.71
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 21, 2016 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za anteno se drži predpisanih vrednosti.
Tale tvoj kalkulator je za microstrip. Ta ima na spodnji strani baker (maso) in je valovod. Za dvoslojno vezje pridejo zelo široke linije za 50Ohm linijo, ker je razdalja do spodnje strani pač velika. Ti pa imaš celo drugačno situacijo, saj imač maso tudi na zgornji strani. V priponki imaš skalkulirano. Te dimenzije moraš uporabiti za vse RF povezave.

Coplanar-calc.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  220.12 KB
 Pogledana:  13 krat

Coplanar-calc.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 21, 2016 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koplanarne linije so spet drugačne. Prav tako linija, ki ima spodaj samo dielektrik, kot je v primeru tvoje antene.
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.53
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 24, 2016 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

guardspecialone je napisal/a:
...sem narisal kar PCB anteno, delal sem pa po teh navodilih
http://www.cypress.com/file/136236/download

Ta navodila so odličen povzetek vsega, kar moraš vedeti za uspešno projektiranje izhodne stopnje in prilagoditve anten še posebej za SRD (Short Range Devices).
V kolikor želiš lahko pri meni sam opraviš meritve z network analyzerjem.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni