|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
skalca_man Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 21:32 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pet Apr 22, 2016 6:21 am Naslov sporočila: Prikaz moči generatorja v obliki luči? |
|
|
Pozdravljeni,
pred leti sem bil na razstavi inštituta Jožefa Štefana v Ljubljani. Pred razstavo zunaj so imeli kolo, ki je bilo mehansko povezano na generator. Na balanci pa je bila fixirana plošča na kateri je bilo cca 20 žarnic(neznanih moči).
Iz leve proti desni so pod žarnicami pisali watti, recimo pod prvo žarnico 10W pod drugo 30W tretjo 50W... in tako do 500W. Ko sem poganjal kolo so se začele prižigati najprej prva, po močnejšem poganjaju (več moči na gonilki) druga, tretja.. četrta, vse tako dokler nisem probaš poganjati na vso moč so svetile recimo 7 žarnice in pod sedmo je pisalo 150W.
Pregledal sem ves google, kolikor sem znal napisati vprašanje, najdem samo sliko, ne pa vezalne sheme, najbrž je to osnova elektronike, vendar ne pogruntam v simulatorju po katerem principu to deluje.
Hvala, za vsak nasvet.
Lp, Tine.
_________________ What does't kill you, makes you stronger. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.51
|
Objavljeno: Pet Apr 22, 2016 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Največkrat uporabljeni je LM3914 in LM3915. Prvi ima linearno skalo, drugi pa logaritmično. Na izhodu lahko daš LED ali pa tudi direktno kakšne manjše žarnice do 30mA. Da se izbirati, ali prikazuje piko ali črto (stolpec). Da se povezati tudi več takih zaporedno, da dobiš prikaz npr. v 20 točkah.
Tako vezje vsebuje zaporedno vezane upore, ki naredijo uporovni delilnik za referenčne vhode komparatorjev. Drug vhod komparatorjev je vhodni signal. Če so upori v delilniku enaki, je skala linearna. Za logaritmično skalo so vrednosti tega dolgega napetostnega delilnika take, kot je v prilogi.
Podobno shemo lahko uporabiš tudi za diskretno izvedbo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
52.29 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skalca_man Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 21:32 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovora, zgleda, de je res nekaj podobnega. Našel sem še link z sliko, na kateri se vidi, kako je bilo dejansko izvedena zadeva.
http://www.icjt.org/elektrarna-na-cloveski-pogon/
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
54.41 KB |
Pogledana: |
18 krat |

|
_________________ What does't kill you, makes you stronger. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.51
|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobno postavitev imas v teh.muzeju v Monakovem, le da se prizigajo najprej radio, tv, svetilka... na koncu pa se infra pecica.
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni