|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matjaz198 Neznanec

Pridružen-a: Pet 21 Jun 2013 22:54 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2016 10:28 pm Naslov sporočila: težave z potenciometrom |
|
|
pozdravljeni,
imam eno težavo. Preko spleta sem si naročil regulator napetosti, kateri je na spodnji povezavi. Oba potenciometra z tiskanega vezja sem odstranil in zvezal na potenciometer, kateri je zmontiran na ohišje, da se da nastavljati napetost in tok. Tista dva potenciometra sem nadomestil z isto vrednostjo, kot sta bila na tiskanem vezju, torej za napetost sem uporabil 500kohm, za tok pa 200kohm. Dokler nisem odstranil potenciometra z tiskanega vezja, se je napetost lepo regulirala, kot tudi tok, ko pa sem preko 3 tankih žic povezal na vrtljiva potenciometra, pa se več ne da fino nastavljati napetosti (tok-a sploh ne), (vmes gre samo do 20v, vmes 25, redkokdaj pa do 28, kot je šlo prej). v bistvu sem naredil čisto isto, kot je na youtube povezavi. Občasno se zgodi, da motorček lepo [slovenščina je zame španska vas] pri npr. 12v, nato pa napetost zaniha oziroma celo pade na npr.3v. Tok se pa ne da nastavljati, kot je razvidno iz video posnetka.
Lepo bi vas prosil za pomoč, saj je v tem primeru vezje neuporabno. Hvala 100x
Vezje je LTC3780:
http://www.aliexpress.com/item/LTC3780-automatic-pressure-lifting-power-constant-voltage-constant-current-12-v24v-voltage-car-solar-charging-C7B2/32552210893.html
in še posnetek, na katerem deluje vse brez težav:
https://www.youtube.com/watch?v=wI-KYRdmx-E |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2016 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si zamenjal oz. narobe priklopil potenciometer. Premeri pin-out na starih in primerjaj z novim ali se na enakih pinih spreminja vrednosti.
Lahko, da imaš logaritemske POT namesto linearnih, ampak v tem primeru bi regulacija mora delovati. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjaz198 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2016 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, potenciometra sta linearna.
torej nič drugega ni, kot da sem po pomoti zamenjal priključke na pot.?
žal nisem elektro stroke, zato mi dela malo težave. katere priključke sem pa zamenjal po tvoje če občasno deluje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2016 7:56 am Naslov sporočila: |
|
|
matjaz198, slikaj kako si priključil potenciometre in pripni sliko v to temo, pa bo več možnosti za rešitev tvojega problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjaz198 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2016 8:05 am Naslov sporočila: |
|
|
MOND je napisal/a: |
matjaz198, slikaj kako si priključil potenciometre in pripni sliko v to temo, pa bo več možnosti za rešitev tvojega problema. |
Pozdravljen. Potenciometra sta tocno tako povezana, kot kaze posnetek. Sem probal pole zamenjati in je isto. Sem se probal z drugim pot. in je isto. Napetost sedaj ne gre nad 21v, toka se pa sploh ne da nastavljati...kot da pot.sploh nebi bilo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2016 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Daj ne modruj ampak slikaj tako, da se bo kaj videlo. In slike pripni sem, na forum.
Nekaj si ga očitno pihnil, sicer bi stvar delala tako kot je treba.
Pa napiši kraj bivanja v profilu, mogoče je kdo blizu tebe, ki ti lahko pomaga. _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1013 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2016 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot jaz vidim na pripeti sliki so original trimeri - potenciometri na vezju tako zvani "več obratni" ti pa si dal navadne in se ti za to verjetno dogaja kar opisuješ.
Z temi, ki so bili gor se da lepo vse nastavljat, ti navadni pa niso tako precizni.
LP Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 482 dni