|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mitja320 Član

Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24 Prispevkov: 74 Aktiv.: 0.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 23, 2016 5:34 pm Naslov sporočila: Okvara regulatorja Mehano vlakov |
|
|
Živjo, spet se obračam na vas s problemom.
Z otroci smo se igrali z vlaki in je regulator hitrosti spustil dim. Iz slik se ne vidi, ampak tranzistor je varovan z termično varovalko. Najprej sem mislil da je to vzrok okvare. Na tirih je vozil vlak še iz mojega otroštva, ki je verjetno vlekel veliko več toka. Ko sem razdrl sem videl da je dim spustil kondenzator, ampak nikjer ne vidim vrednosti. Sam nisem niti približno sposoben ugotoviti kako vrednost naj dam.
Če ima kdo še kako idejo zadevo izboljšati da se to ne bi več dogajalo bi bilo še bolje. Na vezju vidim še eno prazno mesto. R4 potencijometer sem moral odlotati da sem lahko razdrl.
Lahko dopišem še kake vrednosti elemetnov ki niso razvidne iz slik ali pa dodam še kako sliko.
Lp, Mitja
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
287.94 KB |
Pogledana: |
52 krat |

|
|
314 KB |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Maj 23, 2016 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti kondenzator ni bistvenega pomena. Če ga odlotaš bi vlak vseeno moral delovati tudi brez njega. To je namreč blokirni kondenzator, da motenj ne stresaš naokoli. Najbrž je bil nekje med 10nF in 100nF. Vendar morda to ni vzrok. Premeriti boš moral še element, ki regulira napetost proti vlaku in napajalnik, ki napaja to ploščico.
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1975 Aktiv.: 12.85 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Maj 23, 2016 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš nekaj podobnega potem je napajanje preko banana vtiča/vtičnice izmenično 16V~.
Kondenzator je vezan paralelno na vtičnico obeh ~ kontaktov.
Za začetek lahko preizkusiš brez umrlega kondenzatorja, zagotovo ne bo vplivalo na samo napajalno napetost (prej je to kak blok/filter kondenzator), saj za to skrbita dva elkota za graetzom iz 4-ih diod, ki jih prekrivata dve črni žici, ki gresta ne vem kam. Rdeč in prozoren kabel gresta po vsej verjetnosti na tračnice. Z regulacijskim gumbom v začetni legi lahko mehansko vklopiš/izklopiš stikalo, ki obrne polariteto, da vlak vozi v obratno smer.
Kondenzator izgleda keramičen.
Jaz bi dal 100nF (0.1uF) / 50V.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 23, 2016 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tam pri tistih dveh črnih žicah je element z oznako TH.
Spominja me na varovalko imenovano tudi "polyswitch".
Ta se "izklopi" v primeru preobremenitve in je izklopljena toliko časa dokler zadeve ne izklopiš popolnoma iz napajanja inše kako minuto.
Zna biti , da ni nič narobe z "regulatorjem" ampak ste ga samo malo pregreli , ko ste se igrali. Morda pri iskanju napake niste izklopili napajanja in tako varovalki niste dali možnosti , da se ohladi in spet prevaja.
Zdaj se je sigurno že ohladila -morda poskusite povezati žice skupaj in ......
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mitja320 Član

Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24 Prispevkov: 74 Aktiv.: 0.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 24, 2016 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Žal mi je, da nisem dal več podatkov, nisem hotel naložiti preveč slik da ne obremenjujem serverja. Spregledal sem da napajalnik daje izmenično napetost, dal bi roko v ogenj da je enosmerna, drugače bi napisal ali dal sliko ohišja. Tisto na dveh kablih je res varovalka, na skupen hladilnik je privit tudi tranzistor. Zdaj vidim da je slika odrezana in da ni vidnega tranzistorja.
Kot ste napovedali bi verjento napajalnik deloval brez kondenzatorja, ampak sem probal samo na hitro in ugasnil ker je nenormalno smrdelo po zažganem. Ker sem bil prepričan da je zgorel tranzistor sem vse skupaj razdrl in spraševal preden sem do konca premislil kaj sploh sprašujem. Hvala za potrplenje
Gumb za regulacijo moči je prilepljen na potencijometer, tako da nisem mogel probavati brez da bi vse polomil. Od kolega sem dobil star kondenzator (Iskra KNB1560 0,1uf 275V). Zdaj je sestavljeno, ampak me zanima za drugič če bo kaj bolje če vežem dva vzporedno? V glavnem zdaj zadeva deluje, se mi pa kolca po starem Mehano napajalniku, ki ni bil made in China.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.86 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 24, 2016 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fleischmann 6755 je zelo dober transformator - regulator za analogno vožnjo vlakov, nov ni tako poceni, z malo vztrajnosti se ga najde tudi za ugodno ceno:
http://www.ebay.de/bhp/fleischmann-6755
Se že leta in leta igramo z njim.
|
83.01 KB |
1 krat |

|
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 24, 2016 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa dobro človek, oprosti ampak a si prebral za sabo kaj si napisal?
Ali ti zdaj dela ali ne?
Kaj je bilo narobe oziroma kaj ti še ne deluje?
Kaki tranzistorji in kaka izmeninična napetost?
Kaki črni kabli ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Maj 24, 2016 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
surla je napisal/a: |
...........Ali ti zdaj dela ali ne?
Kaj je bilo narobe oziroma kaj ti še ne deluje?.... |
Mitja320 je napisal/a: |
.......V glavnem zdaj zadeva deluje, se mi pa kolca po starem Mehano napajalniku, ki ni bil made in China. |
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni