www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Lotanje bakrenih cevi (ogrevanje)
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 13, 2009 11:30 am    Naslov sporočila:  Lani Odgovori s citatom

Lani, jeseni sem kupil nov bojler, pravzaprav izmenjevalnik toplote s spiralo.
Že nekaj dni ga postavljam na mesto in priklapljam.
Vodovod je že priklopljen, sedaj še spiralo na vir tople vode iz strehe.
Še nikoli prej nisem lotal bakrenih cevi, in sedaj se učim in jih lotam. Sem prebral navodila v neki knjigi, mojster za vse, a tista navodila so seveda lepa. Stvar se zaplete, ko gre kaj narobe.
Me prav zanima, kje vse bo puščalo, ko bom priklopil vodo.

Mimogrede vprašanje za izkušene: Če sem na primer prilotal koleno in kasneje ugotovim, da gre za nekaj deset stopinj narobe, ali se da tak spoj ponovno ogreti in zasukati koleno v pravo smer, ne da bi potem imel težave s tesnenjem?

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 13, 2009 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš lotal bakrene cevi uporabi plinski gorilnik,pasta Degufit 3000 in spajke za to.Če boš premaknil in ko je v pravem položaju.In ponovno segreješ. Cevi pa prej dobro očistiš to se dobi tudi posebno brusno krpico.Takoj namažeš s pasto na cevi in koleno.Daš skupaj in segreješ potem dotakni spajke.Upam da boš razumel.Jaz sem že delal s tem in ni težko.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 13, 2009 3:02 pm    Naslov sporočila:  Hvala Odgovori s citatom

Hvala. Pasto uporabljam, verjetno dajem preveč spajke, ker mi steče okrog in okrog, in spodaj naredi kapljo, a verjetno je bolje preveč kot premalo.
Bom povedal, ali drži vodo.

Janez Menart
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 13, 2009 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolje preveč kot premalo.Lahko če pride kaplja ko še vroče lahko odstraniš.Pasta so dobre ker se vidi kako vsrka spajke okoli cevi.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 13, 2009 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto kapljo odstraniš s potegom spajkalne žice dokler je spoj še vroč in tekoč.
Tako tudi prišparaš Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 13, 2009 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko lahko pa najprej poskusiš tesnenje z zrakom iz kopresorja, saj tako so delali pri nas biodomovci.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 13, 2009 5:54 pm    Naslov sporočila:  Re: Lani Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Mimogrede vprašanje za izkušene: Če sem na primer prilotal koleno in kasneje ugotovim, da gre za nekaj deset stopinj narobe, ali se da tak spoj ponovno ogreti in zasukati koleno v pravo smer, ne da bi potem imel težave s tesnenjem?

Da to lahko storiš brez problema, vendar, ko namestiš na pravo pozicijo je dobro dodat malo novega cina. Večji problem je pozneje popravljat lote, ko enkrat spustiš vodo v cevi (logično pred spajkanjem izpustiš vodo), ampak skoraj vedno ostane nekaj malega vode noter, ki se ob segrevanju spremeni v paro, ki ti potem nagaja. Zato se je bolje prej potrudit in dobro zalotat, da nimaš pozneje problemov. Najpomembnejše je, da cevi in loke, ki jih lotaš med sabo, zelo dobro očistiš, ter daš pasto na oba dela, zakaj na oba dela, ker pri segrevanju baker oksidira in se niti pasta, še manj pa lot prime. Če boš upošteval to ne boš imel problemov s tesnenjem. Tudi pri segrevanju moraš biti previden, da ni premočno, ker se spajka "sesiri" in lot ne drži. Sicer pa skoz prakso boš to sam ugotovil, kako je najbolje.

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 1:53 pm    Naslov sporočila:  Še Odgovori s citatom

še vedno se po najbolj trdi metodi (samouk, probam, kar preberem v knjigi ali na internetu) učim lotati bakrene cevi.
Kar zlotam 'na mizi', nekako drži vodo, problem je tam, kjer moram lotati cev, ki teče ob zidu. Nekako mi ne uspe zalotati tistega dela spoja, ki je proti zidu.
Sem že dvakrat razdrl in spet sestavil, a še vedno kaplja...
(To se sliši nekako takole: sem že dvakrat odžgal, pa je še vedno prekratka).

Janez Menart
Nazaj na vrh
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.01
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 2:18 pm    Naslov sporočila:  Re: Še Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
še vedno se po najbolj trdi metodi (samouk, probam, kar preberem v knjigi ali na internetu) učim lotati bakrene cevi.
Kar zlotam 'na mizi', nekako drži vodo, problem je tam, kjer moram lotati cev, ki teče ob zidu. Nekako mi ne uspe zalotati tistega dela spoja, ki je proti zidu.
Sem že dvakrat razdrl in spet sestavil, a še vedno kaplja...
(To se sliši nekako takole: sem že dvakrat odžgal, pa je še vedno prekratka).

Pa saj ni tako težko.
Cevi oziroma spoje lepo očistiš z gobico,
ki jo dobiš v trgovini z bakrenimi cevmi.
Tam pravtako dobiš zaščitno pasto, imena se ne spomnim, moja je sive
barve, in ustrezn cin-lot.
Spoje namažeš z pasto.
Z gorilcem spojno mesto dobro segreješ .
V večji meri greješ ob spoju cev, ki ima večji premer.
Ko je cev dobro zagreta samo dodaš lot, potegneš ga po obodu stičnega mesta.

In mora držat.

Pri lotanju cevi, morajo le te biti suhe, ker ti drugače voda pobere potrebno toploto. Če imaš cevi že privijačene na radijator odpri odzračevalni ventil.

Nazadnje urejal/a napetost Pon Jun 22, 2009 2:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam z napetostjo glede lotanja bakrenih cevi. Se ne ukvarjam s tem, sem pa nekaj krat že lotal in v steni, če lepo ščistiš, namažeš s pasto, segreješ in malo pociniš mora skoraj 100% držati vodo.
Nazaj na vrh
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poizkusi lotat s kakšnim lotom ki ima malo več srebra
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer nisem strokovnjak za lotanje bakrenih cevi (do zdaj naredil samo dve kurilnici) ampak za mene je najpomembejše čiščenje cevi. Če je slabo očiščeno ti nobena pasta in cin ne pomagata.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede spajkanja bakra:
material
Torej Degufit 3000, namenska gobica (cca pol evra na kos) in vodovodarski cin.
Kot rečeno, najpomembnejše je čiščenje (po gobici ne diraj s prsti! samo nanesi pasto), drugo najpomembnejše pa je, da spoja ne pregreješ. Takoj ko degufit posvetli dodaš spajko ob čimmanj dodatnega segrevanja, le da vzdržuješ temperaturo.
Ni težko, sploh če že od prej obvladaš kvalitetno spajkanje elektronike.
Je pa plamen le malce drugačno orodje od temperaturno reguliranega spajkalnika, to pa Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Glede spajkanja bakra:
material
Torej Degufit 3000, namenska gobica (cca pol evra na kos) in vodovodarski cin.
Kot rečeno, najpomembnejše je čiščenje (po gobici ne diraj s prsti! samo nanesi pasto), drugo najpomembnejše pa je, da spoja ne pregreješ. Takoj ko degufit posvetli dodaš spajko ob čimmanj dodatnega segrevanja, le da vzdržuješ temperaturo.
Smile

Pasto defugit uporabljam, nameske gobice pa ne, ne poznam je, za čiščenje bakra uporabim smirkov papir.
Ko pasta steče, se mi cin še ne topi, tako da moram segrevati veliko dalj, da cin steče, potem pa teče po gravitacijskem zakonu, v glavnem na tla. Z gorilnikom in očmi ne morem priti do točke, ki je obrnjena k zidu.

Kako pa potem, ko se stvar že malo sfižena? Se da kaj popravljat naknadno?

Janez Menart
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 22, 2009 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko pasta posvetli (postane srebrna) takrat dodaj cin in umakni plamen, potem po potrebi še malo pogreješ ( ne preveč), da steče okrog. Je pa res, če je spoj vodoravno proti steni in ni prostora, potem ni tako preprosto.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni