|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jun 13, 2009 11:30 am Naslov sporočila: Lani |
|
|
Lani, jeseni sem kupil nov bojler, pravzaprav izmenjevalnik toplote s spiralo.
Že nekaj dni ga postavljam na mesto in priklapljam.
Vodovod je že priklopljen, sedaj še spiralo na vir tople vode iz strehe.
Še nikoli prej nisem lotal bakrenih cevi, in sedaj se učim in jih lotam. Sem prebral navodila v neki knjigi, mojster za vse, a tista navodila so seveda lepa. Stvar se zaplete, ko gre kaj narobe.
Me prav zanima, kje vse bo puščalo, ko bom priklopil vodo.
Mimogrede vprašanje za izkušene: Če sem na primer prilotal koleno in kasneje ugotovim, da gre za nekaj deset stopinj narobe, ali se da tak spoj ponovno ogreti in zasukati koleno v pravo smer, ne da bi potem imel težave s tesnenjem? _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Jun 13, 2009 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš lotal bakrene cevi uporabi plinski gorilnik,pasta Degufit 3000 in spajke za to.Če boš premaknil in ko je v pravem položaju.In ponovno segreješ. Cevi pa prej dobro očistiš to se dobi tudi posebno brusno krpico.Takoj namažeš s pasto na cevi in koleno.Daš skupaj in segreješ potem dotakni spajke.Upam da boš razumel.Jaz sem že delal s tem in ni težko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jun 13, 2009 3:02 pm Naslov sporočila: Hvala |
|
|
Hvala. Pasto uporabljam, verjetno dajem preveč spajke, ker mi steče okrog in okrog, in spodaj naredi kapljo, a verjetno je bolje preveč kot premalo.
Bom povedal, ali drži vodo. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Jun 13, 2009 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolje preveč kot premalo.Lahko če pride kaplja ko še vroče lahko odstraniš.Pasta so dobre ker se vidi kako vsrka spajke okoli cevi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Jun 13, 2009 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto kapljo odstraniš s potegom spajkalne žice dokler je spoj še vroč in tekoč.
Tako tudi prišparaš  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Jun 13, 2009 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko lahko pa najprej poskusiš tesnenje z zrakom iz kopresorja, saj tako so delali pri nas biodomovci. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sob Jun 13, 2009 5:54 pm Naslov sporočila: Re: Lani |
|
|
vilko je napisal/a: |
Mimogrede vprašanje za izkušene: Če sem na primer prilotal koleno in kasneje ugotovim, da gre za nekaj deset stopinj narobe, ali se da tak spoj ponovno ogreti in zasukati koleno v pravo smer, ne da bi potem imel težave s tesnenjem? |
Da to lahko storiš brez problema, vendar, ko namestiš na pravo pozicijo je dobro dodat malo novega cina. Večji problem je pozneje popravljat lote, ko enkrat spustiš vodo v cevi (logično pred spajkanjem izpustiš vodo), ampak skoraj vedno ostane nekaj malega vode noter, ki se ob segrevanju spremeni v paro, ki ti potem nagaja. Zato se je bolje prej potrudit in dobro zalotat, da nimaš pozneje problemov. Najpomembnejše je, da cevi in loke, ki jih lotaš med sabo, zelo dobro očistiš, ter daš pasto na oba dela, zakaj na oba dela, ker pri segrevanju baker oksidira in se niti pasta, še manj pa lot prime. Če boš upošteval to ne boš imel problemov s tesnenjem. Tudi pri segrevanju moraš biti previden, da ni premočno, ker se spajka "sesiri" in lot ne drži. Sicer pa skoz prakso boš to sam ugotovil, kako je najbolje. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2009 1:53 pm Naslov sporočila: Še |
|
|
še vedno se po najbolj trdi metodi (samouk, probam, kar preberem v knjigi ali na internetu) učim lotati bakrene cevi.
Kar zlotam 'na mizi', nekako drži vodo, problem je tam, kjer moram lotati cev, ki teče ob zidu. Nekako mi ne uspe zalotati tistega dela spoja, ki je proti zidu.
Sem že dvakrat razdrl in spet sestavil, a še vedno kaplja...
(To se sliši nekako takole: sem že dvakrat odžgal, pa je še vedno prekratka). _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.01 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2009 2:18 pm Naslov sporočila: Re: Še |
|
|
vilko je napisal/a: |
še vedno se po najbolj trdi metodi (samouk, probam, kar preberem v knjigi ali na internetu) učim lotati bakrene cevi.
Kar zlotam 'na mizi', nekako drži vodo, problem je tam, kjer moram lotati cev, ki teče ob zidu. Nekako mi ne uspe zalotati tistega dela spoja, ki je proti zidu.
Sem že dvakrat razdrl in spet sestavil, a še vedno kaplja...
(To se sliši nekako takole: sem že dvakrat odžgal, pa je še vedno prekratka). |
Pa saj ni tako težko.
Cevi oziroma spoje lepo očistiš z gobico,
ki jo dobiš v trgovini z bakrenimi cevmi.
Tam pravtako dobiš zaščitno pasto, imena se ne spomnim, moja je sive
barve, in ustrezn cin-lot.
Spoje namažeš z pasto.
Z gorilcem spojno mesto dobro segreješ .
V večji meri greješ ob spoju cev, ki ima večji premer.
Ko je cev dobro zagreta samo dodaš lot, potegneš ga po obodu stičnega mesta.
In mora držat.
Pri lotanju cevi, morajo le te biti suhe, ker ti drugače voda pobere potrebno toploto. Če imaš cevi že privijačene na radijator odpri odzračevalni ventil. _________________ lp
Janez1322@gmail.com
Nazadnje urejal/a napetost Pon Jun 22, 2009 2:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2009 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam z napetostjo glede lotanja bakrenih cevi. Se ne ukvarjam s tem, sem pa nekaj krat že lotal in v steni, če lepo ščistiš, namažeš s pasto, segreješ in malo pociniš mora skoraj 100% držati vodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2009 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
poizkusi lotat s kakšnim lotom ki ima malo več srebra _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2009 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nisem strokovnjak za lotanje bakrenih cevi (do zdaj naredil samo dve kurilnici) ampak za mene je najpomembejše čiščenje cevi. Če je slabo očiščeno ti nobena pasta in cin ne pomagata. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2009 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede spajkanja bakra:
material
Torej Degufit 3000, namenska gobica (cca pol evra na kos) in vodovodarski cin.
Kot rečeno, najpomembnejše je čiščenje (po gobici ne diraj s prsti! samo nanesi pasto), drugo najpomembnejše pa je, da spoja ne pregreješ. Takoj ko degufit posvetli dodaš spajko ob čimmanj dodatnega segrevanja, le da vzdržuješ temperaturo.
Ni težko, sploh če že od prej obvladaš kvalitetno spajkanje elektronike.
Je pa plamen le malce drugačno orodje od temperaturno reguliranega spajkalnika, to pa  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2009 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Glede spajkanja bakra:
material
Torej Degufit 3000, namenska gobica (cca pol evra na kos) in vodovodarski cin.
Kot rečeno, najpomembnejše je čiščenje (po gobici ne diraj s prsti! samo nanesi pasto), drugo najpomembnejše pa je, da spoja ne pregreješ. Takoj ko degufit posvetli dodaš spajko ob čimmanj dodatnega segrevanja, le da vzdržuješ temperaturo.
 |
Pasto defugit uporabljam, nameske gobice pa ne, ne poznam je, za čiščenje bakra uporabim smirkov papir.
Ko pasta steče, se mi cin še ne topi, tako da moram segrevati veliko dalj, da cin steče, potem pa teče po gravitacijskem zakonu, v glavnem na tla. Z gorilnikom in očmi ne morem priti do točke, ki je obrnjena k zidu.
Kako pa potem, ko se stvar že malo sfižena? Se da kaj popravljat naknadno? _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2009 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko pasta posvetli (postane srebrna) takrat dodaj cin in umakni plamen, potem po potrebi še malo pogreješ ( ne preveč), da steče okrog. Je pa res, če je spoj vodoravno proti steni in ni prostora, potem ni tako preprosto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni