|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.67 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pon Dec 24, 2012 9:26 pm Naslov sporočila: Električni pastir - VN transformator |
|
|
Poizkušam popraviti "Pečovnikov" električni pastir. Po vsej verjetnosti je prebilo izhodni visokonapetostni transformator - na sliki. Žal na njem ni nobene oznake in je ves zalit v plastiko.
Mogoče kdo ve, kakšen je omenjeni transformator? Kakšne so karakteristike?
Če bi vedel karakteristike VN trafota bi ga, mogoče, dal tudi navit po naročilu.
Kje nabaviti tak ali podoben visokonapetostni transformator?
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
261.1 KB |
Pogledana: |
50 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
136.9 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jani18 Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.74 Kraj: Ojstri Vrh
|
Objavljeno: Pon Dec 24, 2012 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem jaz delal električnega pastirja sem
dal transformator naviti po naročilu v Kranj
TRANSFORMATORJI
ŽANOVA ULICA 28
4000 KRANJ
04 232 39 75
Izdeluje jih nek starejši gospod po naročilu cena je bila
15 evrov
LpJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

|
Objavljeno: Pon Dec 24, 2012 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala.
A lahko poveš s kakšnimi karakteristikami si ga navijal. Koliko je bilo navojev na primarju in koliko na sekundarju? Kakšen premer žice si vzel za primar in sekundar?
Kakšno jedro si uporabil, če je to sploh pomembno.?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.64 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 5:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Tale pečovnikov "pastir" ima že vgrajen "Dolinškov" transformator, ki seveda ni original... tako je videti po slikah, ki so priložene... deluje pa bolje od originala, seveda pod pogojem, da je elektronika brezhibna.
Original Pečovnikov "transformator" seveda ni transformator, pač pa neugledna "špula", ki je zapolnjena z odpadno pločevino in sploh ne deluje tako slabo... ampak še vedno je skrpucalo.
VN transformator za 15eur je zeloooo poceni in če "Dolinšku" poveš, da gre za VN transformator pastirja, ti bodo naredili izredno kvaliteten izdelek, pod pogojem, da daš uporabne podatke. Če nimaš pojma, kako se streže stvarem okoli "pastirjev" pridi na Bled na kremšnito in mimogrede se oglasi pri meni in izvedel boš tisto, kar potrebuješ!
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.25 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobnega sem 1x popravljal... Sramota za tipa ki ga je naredil.... A upaš TIV poslikati od spodaj? Jaz sem se zgrozil, ko sem odprl to škatlo...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.70 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trafo ima po vsej verjetnosti razmerje 1:10. Če imaš voljo in materjal, ga previješ doma.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jani18 Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.74 Kraj: Ojstri Vrh
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam trafo pri pastirju 1:10
samo za info.
LpJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisni na koliko se nabija kondenzator (x2). Eni imajo razmerje 1:10, drugi 1:18.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.97 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Po vsej verjetnosti je prebilo izhodni visokonapetostni transformator |
po mojih izkušnjah je trafo zadnja stvar, ki tukaj odpove, ni pa s tem rečeno, da se nikoli ne pokvari. Če dobim v popravilo kaj takega, si raje prerišem vezje in poskusim ugotoviti kako deluje. Da ne naročam trafoja za 15€, če je pregorel upor pred tistim velikim kondenzatorjem ali če je tlivka (vgrajena namesto diaca) totalno črna.
Sem pa že v nekem pastirju videl prenapetostno zaščito za del, ki je priklopljen na ograjo: večje število varistorjev, vezanih zaporedno. Bolj podrobno se ne spomnim.
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za informacije, ampak še vedno ne vem s kakšnimi karakteristikami naj dam naviti VN transformator. Recimo, da je transformator navit v razmerju 1:10 Bi prosil za kakšen bolj konkreten podatek, vsaj za debelino žice in pa število ovojev. Sem prepričan, da marikdo ima ta podatek, vendar ga noče izdati. Da bi ga sem previjal, to raje ne. Za 15 evrov ga dam raje naviti.
Kondenzator v pastirju je 20uF in se nabije na cca 500V.
Se pa strinjam, da ta pastir ni ravno kakšen "biser" izdelave. Oscilator je izveden s PIC-om in je vezje po vsej verjetnosti skonstruial naš moderator Silvo, ker so na vezju kratice "SŠ". Pastir ima dva tiskana vezja. Na enem je oscilator na drugem pa prožilnik visoke napetosti s tiristorjem, ki se proži na cca 1 sek in nima možnosti regulacije časovnih intervalov.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.70 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvotova verzija je pripeta tukaj na forumu KLIK Poglej shemo in preglej pcb v tvojem pastirju, če sta si podobni oziroma enaki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 62.07 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Dec 28, 2012 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pretvornik 12DC->230VAC je res moje delo. Nastal je verjetno tam pred enimi 15-timi leti (takrat ko so se na trgu pojavile varčne žarnice) Namenjen je bil prav varčnim žarnicam. Naredil sem ga za nekoga, ki je imel vikend brez elektrike. Za razsvetljavo je uporabljal akumilator. Pravzaprav sem takrat vse skupaj dal osebi, da si je sama naredila pretvronike. Kasneje so to to "spojili" s pastirjem. Pastir pa ni moj izdelek. Edini moj pastir, ki je prišel v "javnost" je tale na forumu. V delavnici je sicer v času objave tega nastajala ena "inteligenta" verzija pastirja, ki pa zaradi nekaterih osebnih razlogov nikoli ni "prišla" iz nje.
(no nekaj idej morda za koga, ki jih izdeluje)
Ideje so bile kontrola ograje, daljinski vklop izklop preko ograde, reducirana moč v nočnem času, povečana moč ob zaznavanju stika ograje... Večina stvari je bila takrat že realiziranih. Na vezju je bil en večji pic.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pojasnilo. Mogoče veš kakšen je VN trafo v tem pastirju?
Silvo je napisal/a: |
..... Edini moj pastir, ki je prišel v "javnost" je tale na forumu. V delavnici je sicer v času objave tega nastajala ena "inteligenta" verzija pastirja, ki pa zaradi nekaterih osebnih razlogov nikoli ni "prišla" iz nje........ |
Silvo, a si kaj razmišljal, da bi v bodočnosti objavil tega "inteligentnega" pastirja? Sem prepričan, da bi bil za marsikoga zanimiv.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 62.07 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede trafotov nimam pojma - mislim da so jih sami navijali.
Glede objave projekta:
Ko gre za zaedevo, ki se napaja z omrežja mora imeti le ta vse potrebne ateste preden se da na trg. Električni pastir je posebej delikatna zadeva. Naj slučajno naključni sprehajalec s slabim srcem naide na tako ograjo s pastirjem brez atesta, pa človeka slučajno ubije? Tisti, ki ga je postavil je skoraj zaneslivo v restu, pa še proizvajalec oz razvijalec... To je bil tudi glavni razlog za opustitev projekta.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.64 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede objave projekta imaš še kako prav. Sicer pri objavi ne nosiš tako velike odgovornosti, če pravilno opoozoriš bralce, pa vseeno, težave so hitro. Da bi objavljal projekt, za katerega je bil opravljen drag atest, mi pa še na misel ne pride, kot bi lulal in kakal sebi v žep in še na glavo. Sam sem se že davno odločil, da o pastirjih ne bom pisal javno, kakšno opazko bom že dal, načrtov in podobnih zadev pa ne bom dajal nikoli več, je bilo enkrat in bilo je preveč. Osebno na štiri oči pa lahko dam nasvet, pokažem vezje, shemo, razložim način delovanja in še kaj. Inteligentni pastir pa za večino naših kmetov ali uporabnikov ni primeren, ker so zelo pogosto malomarni uporabniki hkrati pa želijo preprosto "trotlzihr" verzijo, ki je enostavna za uporabo in še nadpovprečno vzdržljiva ali še bolje, da je neuničljivo... ja, seveda pa glasbeno željo in zlato uro
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 475 dni