|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
peterv6i Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 13:30 Prispevkov: 116 Aktiv.: 0.55 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Jul 03, 2016 10:09 pm Naslov sporočila: kako se imenuje žička za spajkanje na proto vezjih |
|
|
Živjo,
ker sem malo ven iz tega foha, me zanima kako se reče žički (enožilna z izolacijo), ki se jo uporablja za povezave na tiskanih vezjih za prototipe.. nekoč so s tem delali wire wrap.... mislim na pertinaks ploščice, ki imajo luknjice obdane z bakrom v katere se vtakne element in zacini.. potem pa se z žičko povezuje med elementi..
mislim da je trda žica izolirana.. debelina nimam pojma (tanka)..
bi rad naročil pa ne vem kako se ji reče..
hvala lp
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
l3banj12 Član

Pridružen-a: Čet 30 Okt 2014 23:25 Prispevkov: 167 Aktiv.: 1.28 Kraj: Tolmin
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Jul 03, 2016 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz ne vem točno kaj bi bilo. Ponavadi se je za to uporabljalo lakirano bakreno žico z različnimi odtenki barve laka za lažje manevriranje pri gneči. Tudi način mrtvega hrošča ali pa sračjega gnezda se podobno uporablja lakirana bakrena žica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.25 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Ned Jul 03, 2016 11:06 pm Naslov sporočila: Re: kako se imenuje žička za spajkanje na proto vezjih |
|
|
peterv6i je napisal/a: |
Živjo,
... nekoč so s tem delali wire wrap.... mislim na pertinaks ploščice, ki imajo luknjice obdane z bakrom v katere se vtakne element in zacini.. potem pa se z žičko povezuje med elementi...
|
Saj si že sam napisal vse, le obrni odebeljeno in vpiši v iskalnik. KLIK
Izraz je prišel pa od tega, da si na "protoboard" naspajkal poleg vsakega elementa še pin in nanj navijal (wrapping) to žičko in povezoval elemente, obstajala so tudi podnožja za IC-je, namenjena temu, ki so imela daljše pine. Tudi v telekomunikacijah (pa verjetno še marsikje) so se povezovali "racki", "subracki" , huh, kakšna gnezda so to bila...
PS: Primer WIKI _________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
peterv6i Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 13:30 Prispevkov: 116 Aktiv.: 0.55 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2016 7:13 am Naslov sporočila: Re: kako se imenuje žička za spajkanje na proto vezjih |
|
|
Bizgec65 je napisal/a: |
Saj si že sam napisal vse, le obrni odebeljeno in vpiši v iskalnik. KLIK
Izraz je prišel pa od tega, da si na "protoboard" naspajkal poleg vsakega elementa še pin in nanj navijal (wrapping) to žičko in povezoval elemente, obstajala so tudi podnožja za IC-je, namenjena temu, ki so imela daljše pine. Tudi v telekomunikacijah (pa verjetno še marsikje) so se povezovali "racki", "subracki" , huh, kakšna gnezda so to bila...
PS: Primer WIKI |
To to.. hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.68 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.34 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2016 9:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Kupiš utp kabel in imaš žičk kolikor hočeš in najceneje je. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2016 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Tale žica bo najbrž "zlata" in samo pobakrena?  _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.41
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2016 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Kupiš utp kabel in imaš žičk kolikor hočeš in najceneje je. |
Pri čiškah iz paric UTP kabla sta dva problema: oksidacija in izolacija, ki se težko snema.
Jaz sem pred kakšnimi 30 leti iz Češkoslovaške dobil dva koluta tanke trde žice debeline 0,1 in 0,25 mm za drobiž. No sedaj je vir tega kak kitajski prodajalec. Sicer pa so tisti kabelčki iz ploščatega kabla z nataknjenimi "čeveljčki" še najbolj uporabni, pa tudi drago ni. _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2016 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem tako žico kupil davno nazaj - še v bivši "yugi" v Conradu. Sedaj gledam - cene so kot bi bila zlata ***klil*** Poleg tega je žica zelo tanka in je brez tistega pripomočka za napenjanje z njo težko delat. Tudi sama izolacija ni tako zelo dobro topna, kot bi človek pričakoval, tako da je skoraj lažje delat z wirewrap žico.
Takole izgleda priprava za napenjanje žice. Kupljena prav tako v Conradu.
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni