|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sirjost Član

Pridružen-a: Sob 20 Feb 2016 16:30 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.84 Kraj: pescenk bliz Cerknce
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 8:31 am Naslov sporočila: galvanska ločitev |
|
|
Pozdravljeni.
Zanima me kaj je to galvanska ločitev. Na internetu ko iščem tega ne najdem. Vprašal sem 2 človeka in eden mi je rekel da je galvanska ločitev taka da ko montiramo strelovod in je na strehi aluminij, da ga ne smemo neposredno priključiti na baker vendar damo med njima nerjaveče jeklo (rosfrej).
Drugi pa mi je rekel da je več vrst galvanske ločitve kot je naprimer ločilni transformator.
Prosim za pomoč saj ne vem kaj je res in kaj sploh je po definiciji galvanska ločitev. _________________ lp jerc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 8:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno o katerem področju govoriš. Pri spojih mislim, da res ni priporočeno vezadi baker direktno na aluminij, saj boš tako na stiku dveh zlitin z različno sestavo dobil galvanski člen (pojavi se majhna napetost, ki lahko povzroči korozijo).
V elektroniki pa je galvanska ločitev postopek, kjer prekinemo direktni kontakt nekega vodnika z drugim, pri čemer še vedno dovolimo, da signal potuje skozi vezje naprej. En primer elementa za galvansko ločitev je transformator oz. navitje v vtičnicah za Ethernet omrežne kable. Drugi primer pa je opto-coupler. Cilj galvanske izolacije je, da onemogočimo prenos napetosti naprej na neko občutljivo vezje, ker bi ga sicer lahko poškodovali oz. uničili. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 8:39 am Naslov sporočila: Re: galvanska ločitev |
|
|
sirjost je napisal/a: |
Na internetu ko iščem tega ne najdem. |
Ma nemoj! _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Odvisno o katerem področju govoriš. Pri spojih mislim, da res ni priporočeno vezadi baker direktno na aluminij, saj boš tako na stiku dveh zlitin z različno sestavo dobil galvanski člen (pojavi se majhna napetost, ki lahko povzroči korozijo). |
To nima z galvansko ločitvijo prav nobene zveze.
Saran je napisal/a: |
Cilj galvanske izolacije je, da onemogočimo prenos napetosti naprej na neko občutljivo vezje, ker bi ga sicer lahko poškodovali oz. uničili. |
Hmm?  _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Wiki.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 11:53 am Naslov sporočila: Re: galvanska ločitev |
|
|
Pozdravljeni.
Zanima me kaj je to galvanska ločitev. Na internetu ko iščem tega ne najdem. Vprašal sem 2 človeka in eden mi je rekel da je galvanska ločitev taka da ko montiramo strelovod in je na strehi aluminij, da ga ne smemo neposredno priključiti na baker vendar damo med njima nerjaveče jeklo (rosfrej).
Drugi pa mi je rekel da je več vrst galvanske ločitve kot je naprimer ločilni transformator.
Prosim za pomoč saj ne vem kaj je res in kaj sploh je po definiciji galvanska ločitev. |
Če imaš internet po optičnem kablu ali wifi, to je po navadi že galvansko ločeno tovarniško  _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 12:37 pm Naslov sporočila: Re: galvanska ločitev |
|
|
Pozdravljeni.Zanima me kaj je to galvanska ločitev.
Prosim za pomoč saj ne vem kaj je res in kaj sploh je po definiciji galvanska ločitev. |
Galvanska ločitev pomeni da ne more/ ne sme teči enosmerni tok- npr. trafo (med primarjem in sekundarjem), skozi kondenzator...
Pa fantje ne človeka za=[cenzurirano] če rabi pomoč in vpraša!
Ne morem si kaj da ne bi jaz vprašal; tisti prvi človek je krovec/klepar? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako ste zakomplicirali ...
Če gremo v podrobnosti, poleg enosmernega tudi izmenični tok ne more skozi.
Bistvo galvanske ločitve na signalnem ali močnostnem nivoju prenašene moči je preprosto v tem, da med eno in drugo stranjo ni električno prevodnega materiala (do neke v podatkovnem listu navedene razlike potencialov ob kateri pač pride do preboja), temveč za prenos moči na drugo stran skrbi fizikalna veličina, ki ne temelji na premikanju elektronov po vmesnem prostoru.
Običajno nastopa magnetno polje za prenos izmenične napetosti, svetloba pa za prenos enosmerne napetosti. Prenosna karakteristika napetosti, tokov in pri enosmernih napetostih tudi moči je lahko v precej širokem območju od n:1 do 1:n, linearna ali nelinearna, ni da ni. Izbira elementa za galvansko ločitev je dostikrat zelo (pre)prosta, včasih pa silno eksotična in prilagojena več kot zgolj marsičemu. Običajno uporabimo, kar potrebujemo, včasih pa smo omejeni na tisto, kar je sploh na razpolago.
Poleg magnetnega polja in svetlobe lahko za prenos moči skrbi še električno polje, tlak (tudi zvok), elektromagnetno valovanje, tresljaji, linearno ali rotacijsko gibanje, ...
Nekatere veličine prenašajo moč v obe smeri, nekatere samo v eno smer.
Važno je le, da imamo na eni strani ene napetostne potenciale, na drugi strani druge (lahko tudi enake, je vseeno), pri tem pa vsaj ena stran pozna dogajanje na drugi strani, čeprav se med njima ne pretakajo elektroni, temveč neka druga fizikalna veličina. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
In vse to, pa še marsikaj zraven bi @sirjost lahko prebral, če bi v Google res vpisal " galvanska ločitev" in-ali "galvanic separation". Ampak nekomu se preprosto ni ljubilo. Dosti lažje je, če ti nekdo napiše povzetek. _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
juremis Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Apr 2013 15:11 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ambrus
|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
In vse to, pa še marsikaj zraven bi @sirjost lahko prebral, če bi v Google res vpisal " galvanska ločitev" in-ali "galvanic separation". Ampak nekomu se preprosto ni ljubilo. Dosti lažje je, če ti nekdo napiše povzetek. |
Če so ljudje pri pravi zakaj pa ne ?
Kako da postaneš aktivni član in dejansko poskusiš kak projekt naredit, po odlično napisani, lektorirani temi nevem česa že, katero je naprimer 2 leti nazaj negdo objavil na tem forumu.
Se pravi lahko si aktiven pa vsak dan spremljaš a projekta ne boš mogel poskusiti sam izdelati (seveda po navodilih napisanih v temi in priloženih raznih fajlih od tiskanin itd...), ker nisi aktivni član zato tudi ne moreš prenašati datotek. Da postaneš aktiven je potrebno povprečje člankov/mesec itd....
Krog je okrogel Zato pa pišemo članke včasih, velikokrat tudi nebuloze a taka so pravila Konec koncev vsi bi želeli kaj sami naredit.
Lep večer še naprej  _________________ LP, Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Čet Jul 14, 2016 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
Če gremo v podrobnosti, poleg enosmernega tudi izmenični tok ne more skozi. |
Se ti ne zdi da si ti "malo" zakompliciral? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sirjost Član

Pridružen-a: Sob 20 Feb 2016 16:30 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.84 Kraj: pescenk bliz Cerknce
|
Objavljeno: Pet Jul 15, 2016 8:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, tistim , ki ste mi pomagali.
Za tiste pa, ki ne mislite pomagat ampak samo hočete nekaj dokazati nehajte s tem, a bi tudi vi radi da ko nekaj nebi vedeli da bi eden bril norce iz vas. Vem da noben tega noče. _________________ lp jerc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Pet Jul 15, 2016 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
@sirjost
Ne kakaj!
V Google vpisan iskalni pojem "Galvanska ločitev" vrne 3800 zadetkov, "Galvanic isolation" 475000, "Galvanic separation" pa 493000! Od definicij, razlag, shem......
In ti si upaš napisati, da na Googlu tega ne najdeš. Na koncu pa si še užaljen.
@juremis
Res ne vem kaj si hotel povedati. Nisem prepričan niti v to, ali ti veš. _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pet Jul 15, 2016 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Če gremo v podrobnosti, poleg enosmernega tudi izmenični tok ne more skozi. |
Se ti ne zdi da si ti "malo" zakompliciral? |
Vsekakor ... ne
Daj še ti napiši, da lahko primerjam.
Gotovo sem še kakšno pomembno podrobnost pozabil napisati
Poleg prestavnega razmerja od + ali - n:1 do + ali - 1: n, seveda.
Sem morda napisal kaj preveč ali narobe?
In preden se zapičiš v pravopis ... Tisti "prenašena" je posledica malce površnega spreminjanja glagolskega vida iz "prenešena" (dovršnik) v "prenašana" (nedovršnik) . Ko sem to opazil, je bil spodaj že odgovor in nisem več spreminjal. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Pet Jul 15, 2016 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gremo v podrobnosti, poleg enosmernega tudi izmenični tok ne more skozi.
|
To si mislil keramične izolatorje- JEK? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni