|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 4.00 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pet Sep 16, 2005 10:01 pm Naslov sporočila: Rezalnik |
|
|
Ker mi gre žaganje TIV počasi na jetra, sem se odločil, da bi si nabavil rezalnik, ki so ga včasih (morda še kje) uporabljali v tiskarnah, tudi v firmah za rezanje papirja. Zgleda podobno kot nekakšna giljotina . Mogoče kdo ve, kje bi se dalo to kupit? Upam, da veste za kaj gre? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kemik Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 2:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da sem to zadevo videl v Conradovem katalogu (že pred časom). Zadeva je na mizi, notri daš ploščico, potem pa en krak zapiraš (kot velike škarje okoli obrnene). Tudi cena ni bila od muh (40 ali 60kSit).
Zagotovo bi de dalo zadevo ceneje narediti doma, za klino bi lahko uporabil kos odslužene tračne žage za železo, ki bi ji pobrusil zobce. To še posebej velja za kako starejšo žago, ko so bile kaljene v večjem delu (ali celoti), novejše so baje samo zobje.
Lp
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam navadne skarje (namizne) za pleh. Kupljene za par tisocakov. Pusti ti conrad (SLO) za zadnjo mozno izbiro  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem poizkusil škarje za pleh, ki jih imam doma, ampak mi je ploščica, ko sem rezal malo pokala. Res pa je, da so škarje že zelo stare in tudi malo skrhane  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Vitroplast gre prav lepo rezat z ročnimi škarjami za pločevino - s tistimi, ki so namenjene za raven rez. Za rezanje pertinaksa pa sam uporabljam "posebno" metodo. Imam dva enaka ca 20cm profila ravnega železa. Na vsaki stani imam vijak. Ploščico dam med nju točno na mestu kjer jo želim odrezat, ter vijaka na vsaki strani pritegnem. Na obeh koncih pločice parkrat povlečem z olfa nožem. Kovinska profila sta mi kot vodilo za nož. Potem ploščico enostavno odlomim, ter malo počistim s pilo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo lahko pripneš kakšno sliko te "naprave"? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor je najbolje uporabljat škarje za pločevino, namizne seveda in to ne tiste male, ampak naj bo rezilo dolgo vsaj 15cm.
Eden od proizvajalcev škarij, ki ima zelo kvalitetne škarje, je Rafo iz Šenčurja pri Kranju
Vitroplast ne poka, cem ne poka, če ga malo pogreješ, torej, tiste ploščice ki pokajo pri rezanju segrejte na 50stopinj. Lahko pa ploščice režete z žago za železo, z modelarsko žagico, s cirkularjem, ž žago za kovino, npr flex 1mm za železo. Pred časom sem kupil v interdiskont žago za keramične ploščice in zamenjal rezilko, vendar je pri rezanju precej prahu, tako da je to treba delat zunaj, pa nekako še vedno raje režem s škarjami, razen, če imam za narezat veliko ploščic.
Robove ploščic se enostavno zgladi s smirkovim (šmirgel) papirjem, ta "šmirgel" je potrebno nalepiti z lesnim lepilom na ravno ploščo, še najbolje 27mm debelo iverko, tako da je "šmirgel" fiksiran in pri miru, brusna površina pa je ravna. Po tej pripravi se robovi otročje lahko zgladijo in zravnajo. Granulacije Brusnega papirja 80 ali 100 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 2:14 pm Naslov sporočila: Re: Rezalnik |
|
|
NUFAN je napisal/a: |
Ker mi gre žaganje TIV počasi na jetra, sem se odločil, da bi si nabavil rezalnik, ki so ga včasih (morda še kje) uporabljali v tiskarnah, tudi v firmah za rezanje papirja. Zgleda podobno kot nekakšna giljotina . Mogoče kdo ve, kje bi se dalo to kupit? Upam, da veste za kaj gre? |
Takšno giljotino bi mogoče dobil pri kakšnem tiskarju ali knjigovezu. Mislim pa, da za ta namen ne bi bila ustrezna, ker je vitroplast mehansko precej trši od papirja in odrezani sloj se ne umika izpod rezila tako kot sloji papirja. Tudi rezilo - klina ne bi vzdržala dolgo, tako kot ne vzdržijo navadni svedri več kot 100 lukenj čez vitroplast ...
Sam uporabljam olfo, kot je že opisal Silvo, vendar ne "cvingam" na podlago, ampak samo vzamem ravno AL-letev in nekajkrat zarežem iz vsake strani. Naredil sem si tudi mini cirkular z fino nazobčano "šajbo" za rezanje železa 180 x 2 mm, kar je uporabno za večje število ploščic. Pri tem načinu je problem prah, kar je že omenil @Reber.
Najpogosteje pa pride v poštev ročna žaga za železo in srednje-hrapava pila za železo. Pila mora biti nova (takšna ki še ni videla železa ).
Na podoben način obdelujem tudi plexi pri izdelavi kakšnega ohišja ali nosilca za telefon ipd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi rad rezal ploščice kot "general" in včasih izrezal še kakšen vzorček ali pa obdelal ploščico za namestitev v primerno ohišje si lahko kupiš dekupirno žago. $$$
Drugače pa so dobra izbira škarje, ki jih je omenil reber. Imam istega proizvajalca, do sedaj pa mi ni napokal še noben material. _________________ If in doubt about performance disassemble your code and try to follow it. If you get bored then the CPU probably will too... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik, zakaj pa ne bi kar CNC mašine uporabil?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam uporabljam škarje za pločevino, ki so fiksirane na mizo. Nekaj podobnega kot rezalnik za papir, ki ga omenja Nufan, le da z njimi brez težav odrežeš jekleno pločevino debeline 2mm. (Ročica je dolga skoraj 1m ) _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
.....
Eden od proizvajalcev škarij, ki ima zelo kvalitetne škarje, je Rafo iz Šenčurja pri Kranju....
|
Vili a lahko prilepiš kako fotografijo. Sam že nekaj časa iščem "lične" kvalitetne škarje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam žagam z krožno žaigo fi 50mm Proxxon na doma narejeni mizici in pritrjen na vrtalni stro.Namizno škarje še nimam in ga bom mogoče napravil,če dobim rezilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2005 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reber tudi mene zanimajo tiste škarje. Kakšna je cena? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni