|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sob Okt 29, 2022 9:26 pm Naslov sporočila: Nakupa avta iz Kitajske za rezervne dele |
|
|
Pozdrav
Pretekle dni sem prišel na eno noro idejo, no, mogoče niti ni nora ,
Ker bi rad svoj e-avto nadgradil, sem med drugim naletel zelo ugodne električne avte made in china. Predvidevam, da bi večino bila zelo težko homologirati ( čakam, da mi kdo pošlje kak COC dokument da preverim), bi pa kupil enega malo rabljenega in ga uporabil kot sestavne dele za mojo e-dacia. Predvsem baterije ( tu ne vidim težav), potem še tudi motor, inverter, ogrevanje, hlajenje....
Gledal sem JAC iEV6E . Z 10.000km bi ga verjetno že dobil za 6k$, enega letnik 2017 sem gledal za 3.5k$
Vgrajen naj bi bil motor, kot je tretji na tej strani,kar bi bilo zame mojo dacio odlično. Sem že poslal mail, če me lahko usmerijo, kje bi dobil kake podatke ali celo wiring diagram, a ni odgovora ( že 5 dni )
Vprašanja:
1. Predvidevam, da vsa komunikacija poteka preko CAN vodila. Je mogoče to komunikacijo na kak način razčlenit z CAN sniffer-jem?
2. Ima kdo vsaj približen podatek o stroških transporta takega avta? Je to 1k$? 3k$? Več?
3. Kako se zavarovati, da ti prodajalec res pošlje, za kar se dogovoriš? Gledal sem jih na Alibaba, tudi na Aliexpres je bil en (vendar ni odgovora na povpraševanje)... Ali je mogoče, da bi del denarja nakazal prodajalcu, drugi del pa deponiral nekje na varnem in ga sprostil šele po prejemu blaga?
lp _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2022 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam, da raje kupiš kako razbito Teslo ali kaj podobnega.
Cene prevozov kontejnerjev brez dajatev so bile v normalnih časih 2000 USD za 20 ft. in 3500 USD za 40 ft. Potem je pa zrastla cena na 15000-20000 USD. Sedaj spet pada in upam da bo do konca leta kaj bolj normalno vse skupaj.
Tako, da kar se tega tiče, mislim, da je to preveč denarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Convert Član

Pridružen-a: Ned 13 Jun 2021 15:57 Prispevkov: 211 Aktiv.: 4.33 Kraj: NM
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2022 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že qwertz napisal - cene kontejnerskih prevozovo so šle v povprečju za 8-10x gor, zato ekonomske računice ni. Znanec ki uvaža tekstilne izdelke iz Kitajske je pred covid ero plačeval po 2 tisočaka za kontejner, nato je to šlo na 15 tisočakov in več. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 558 Aktiv.: 5.71
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2022 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Boljše gledat kaj znotraj EUja. Že romun bi lahko imel kaj kitajskega, kar samo malo drugače zveni od kitajca. _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 505 Aktiv.: 4.52 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2022 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Malci, to zimo nameravam predelat še enega Smarta 450 na EV. Imam že vse kar rabim, vendar me je zmrazilo, ko sem izvedel, da sedaj domače predelave praktično niso več možne, ker je lobi proizvajalcev vozil dosegel, da je potrebno baterijske komplete homologirat s testi, ki zahtevajo tudi za DIY variante test pri katerem en paket namerno uničijo!????
Namesto, da bi izdelali točna navodila oziroma natančno opredelili varnostne zahteve so se zatekli k najbolj primitivni rešitvi - prepovedi ustvarjanja!?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2022 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, glede na predelav izpred xx let je drugače, a za nizko napetost ( do 60V) je še dokaj "enostavno" urediti tehnično poročilo za predelavo za izdajo homologacije. Ni potreben uradni A-test ohišja za baterijo. Na avto Krka je bilo dovolj, da sem samo opisal kako sem določene zahteve iz pravilnika rešil.
Vendar 60V je pa...too low za kaj bolj normalno vožnjo (15kW). Ampak sedaj avto imam homologiran, je pa budget too low
lp _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 505 Aktiv.: 4.52 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2022 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako imam tudi jaz homologiranega, ampak so se zadeve baje tudi za LOW VOLTAGE - za nas spremenile. Te dni preverjam, ker imam več rešitev.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni