www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ersa RDS80 - Popravilo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2016 12:32 pm    Naslov sporočila:  Ersa RDS80 - Popravilo Odgovori s citatom

Živjo.

Dajte mi prosim par nasvetov tule. Pred leti sem se kupil spajkalno postajo Ersa RDS80, ki mi je do danes zelo dobro služila. Zraven sem si kupil tudi jekaj dodatnih konic, vmes pa sem postajo predelal na silikonski kabel po teh navodilih:

http://domen.ipavec.net/en/replacing-cable-ersa-rds80

Danes pa je končno prišlo do prelomljenega kabla zaradi pretiranega upogibanja pri spajkalni ročici. Prekinil se je beli kabel, ki je verjetno senzor za temperaturo, na spajkalni postaji pa mi napiše Err in nisem mogel več normalno spajkati.

No, preden se lotim popravila, me pa zanima par stvari. Ali se da tale spajkalna ročica nekako odpreti, da bi v celoti zamenjal notranji kabel oz. ali je tovarniško zaprta? Razmišljal sem že, da bi na vrhu odstranil del plastike, da pridem do svežega kapla. Upam tudi, da je stvar v notranjosti votla, saj bi tako lahko silikon kabel vtaknil vanjo in jo nato zalil s kakšno temperaturno obstojno silikonsko gumo.

Nova glava stane 45€ na farnell-u.
http://si.farnell.com/ersa/rt-80/soldering-iron-24v-80w/dp/1340721

lp

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 04, 2016 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, ker ni nihče odgovoril, sem spajkalno glavo po dolgem času razstavil. Stvar se ni dala normalno odpreti in sem jo pri delu moral razžagait oz. uničiti. Sedaj imam v roki kovinsko konico, keramični grelni element in notranje izolacijsko držalo iz karbonskih vlaken. Razmišljal sem, da bi na stružnico dal izdelati kar novo ohišje spajkalne ročice približno enakih dimenzij.

Zanima me, če ima kdo kak predlog kateri material naj izberem. Verjetno be rabil nekaj temperaturno obstojnega (PVC odpade) z nizko toplotno prevodnostjo (izolator). Iz lesa se žal ne odnese, ker se na stružnici preveč cefra in lomi.

lp

Kopernik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Okt 2015 22:03
Aktiv.: 0.84
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 04, 2016 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa cena v Belmet-u?
Mogoce je cena bolj primerna, ker so spajkalne postaje tudi cenejse kot drugje.. pa bo spet kot se šika 😀
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 05, 2016 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Iz lesa se žal ne odnese, ker se na stružnici preveč cefra in lomi.

lp

Kako pa si stružil? Imam občutek da si uporabil stružnici za kovine namesto stružniso za les.

Drugače bi bil ustrezen material še PA66 z 30 % steklenih vlaken. Dobijo se palice, iz katere potem postružiš tvoj ročaj. PA66 je odporen nekje do 280 °C.

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
RobiStrom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 05, 2016 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi teflon (PTFE) se lepo struži.
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 05, 2016 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, stružnica je bila za kovine. Do stružnice za les žal nimam dostopa. PTFE ni primeren, ker se nanj ne da nič prilepiti. Tako ne morem pritrditi spajkalne konice v notranjost, ne da bi pri tem spolzela ven. Za PA66 bom pa preveril.

Hvala,
lp

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.15
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 05, 2016 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Les se brez težav struži tudi na stružnici za kovine...
No, stružnica za kovine, ne vem, če to drži, ker se na takih stružnicah lahko struži tudi druge materiale brez težav, le nož mora biti ustrezen in seveda vrtljaji. Ali je to stružnica za kovine ali je to stružnica za vse? Ni pomembno, ker vemo za katere gre.

Ročaj lahko narediš lesen, uporabi vezano ploščo. Vezano ploščo, po možnosti čim bolj trdo, narežeš na kvadratke, ki jih zlepiš v en stolpič... ta stolpič postružiš... pomembna je namreč smer lesnih vlaken Wink
Nož naj bo HSS, HSSE oziroma rapidni nož, trdokovinski noži in ploščice seveda niso prmerni, ker so premalo ostri, rezilni kot je napačen. Nož naj bo brušen pod bolj ostrim kotom, da reže, ne odriva. Enako velja za rezkarje v primeru rezkanja lesa.

Preizkušeno in iz prve roke lahko potrdim, da izdelki iz bukove vezane plošče narejeni na rezkalnem stroju in/ali stružnici, izgledajo fenomenalno, obdelava je preprosta.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni