www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ELVOD 3x400V /100A težave s sinhronizacijo varilnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
skat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10
Aktiv.: 2.03
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2016 8:04 am    Naslov sporočila:  ELVOD 3x400V /100A težave s sinhronizacijo varilnika Odgovori s citatom

V naši tovarni, kjer sem (skoraj edini) vzdrževalec za elektriko in elektroniko se je pred kakima 2 mesecema pojavila težava z varilnim aparatom CO2 MIG/MAG Varstroj 600 T44Synergy, ki s tiristorsko regulacijo kontrolersko uravnava varilni tok.
Aparat je (bil) priključen na razvodnem ELVODU na katerem so priključeni in pravilno delajo tudi drugi stroji (navadni -transformatorski varilniki, vrtalni stroji ter CNC borverk 70kW, ter tudi kaka enofazna luč 230V, el. ročno orodje itd.
Sistem varovanja je ničenje- ozemljitev in nula sta povezani in videti je s tem vse v redu.
A vendar : kvalificirani in certificirani varilec na tem mestu ne more lepo in pravilno variti, ampak je var kar čuden v primerjavi z varjenjem na drugi liniji ELVODa, kjer teh težav ni.
V čem sploh bi lahko bila težava ? S kakšnim instrumentom pa bi lahko preveril kvaliteto elektrike na tem priključku? Sad

Upam, da je na forumu član tudi kak jakotokaš, ki se na to spozna

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2016 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je med varilnim aparatom in vtičnico še kak podaljšek? Preveri stike v vtičnici kamor je priključen aparat, saj simptomi kažejo na občasno izgubljanje ene faze. Jaz bi pomeril medfazne napetosti med varjenjem. Enkrat na vtičnici kjer je priključen aparat, drugič pred stikalom - kontaktorjem za vklop aparata in tretjič za njim. Najbolj elegantno bi bilo imeti tri instrumente za vsako fazo svojega, gre tudi z enim.

PS.Če prav razumem, isti aparat priključen na drugo linijo dela normalno?

ecobra
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Aktiv.: 2.38
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2016 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse kaže, da je ta elvod na katerega ste priključili varilnik preobremenjen s stroji, ki povzročajo tokovne konice (CNC in varilniki niso neakomerni porabniki) in to moti ta varilnik. Priporočam meritve na tem elvodu z analizatorjem električnega omrežja - POWER METER, ki pokaže max vrednosti toka, min.napetost, višje harmonike, flikerje. Potem pa enakomerno porazdelitev porabnikov na elvode, oz posamično napajanje strojev iz glavnega razdelilca sploh, če so elvodi predolgi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2016 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aparat sicer ima podaljšek, ampak sem to že preveril. Z istim aparatom je na drugi liniji vse v redu!
Najbrž moram res dobiti nekoga z analizatorjem. Sam sem se zdaj lotil priprave za meritev z osciloskopom, da bom meril oblike tokov in napetosti in fazne zamike.Upam mi bo kaj uspelo ugotoviti.

ecobra
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2016 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

70kW borverk (vrtalnik) ima pri nazivni obremenitvi cca 140A in zagonski tok takega je nekje med 3 in 5 krat, seveda je to skupna instalirana moč vrtalnika. Me pa zanima kolikšna je moč njegovega največjega motorja. Na hitro bi rekel, da imate probleme s prevelikim padcem napetosti na liniji zaradi premajhnega preseka elvoda in sunkovitih porabnikov, ki povzročajo tokovne sunke tako, da varilnik ne uspe tako na hitro prilagoditi varilni tok. Najprej seštejte vse porabnike na elvodu in preverite presek le tega, če ustreza. S kleščnim merilnikom pomerite tokovne konice in kmalu bo vse jasno. Lahko pa je res problem z višje harmoniki, ki smetijo. Ampak najprej preglejte osnovne stvari: Presek vodnikov, tokovne konice, napetosti na porabnikih . (Z navadno žarnico preverite lahko utripanje na koncu veje, če ta utripa, potem je linija preobremenjena in je znak, da se prestavite drugam oz. potegnete svoj dovodni kabel še bolje, da prestavite močnejše drugam).
l.p.

Nazaj na vrh
skat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete!
Osnovne stvari sem pregledal: (dvojni)kabel in Elvod so še predimenzinirani ,varovalke so 320A (!) danes sem s kleščami meril toke , max je ca 90A (ne več! -?) edino kar me moti je malo nesimetrije: ena od faz vleče ca 25A oz pol manj kot ostali dve.-(enofazni porabniki!)
Z IR merilcem temperature tudi nisem opazil kakega nenormalnega pregrevanja na odjemnih omaricah.

Na meritev se pripravljam počasi, ker bi si rad pripravil malo boljšo pripravo za tako meritev, mudi se pa tudi ne, ker varilec s tem aparatom lahko dela drugje.

Osciloskop bi rad ločil od 230oz 400 V napetosti z atenuatorjem , ter tok bi rad meril preko klešč FLUKE i410 (AC/DC hal klešče -1mV/A )
Na razpolago imam službeni starejši spominski osciloskop Fluke 105BScopemeter,
ali moj novi Rigol DS1074Zplus s 4 sondami (pa ga ne bi rad že skuril ) tako da vse lahko merim hitreje.

Za atenuator in meritev rabim še kak predlog in idejo...

ecobra
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varovalke niso merilo. Lahko, da so večje kot so določene po projektu. Kaj pa padec napetosti na koncu elvoda? (fliker - enostavno ga lahko zaznaš z utripanjem žarnice) Tok ničelnega vodnika (enofazni porabniki)? Daljša kot je dolžina el voda večji presek mora biti. Ne poznam tehničnih razmer v proizvodnji zato ugibam. (starost objekta - inatalacij, elvod dimezionoran za drugačno proizvodnjo kot je sedaj.....). Kot sem že omenil priklopite analizator. Nekaj podobnega.
Nazaj na vrh
skat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Instalacija je stara čez 30 let, vendar je dobro izvedena, saj doslej ni bilo večjih problemov. Seveda sedaj tudi že občasno po potrebi obnavljam priključne omarice.
Presek kablov tega elvoda je 4x50mm2 iz bakra(na oko-mislim da je tako) -- to je 100mm2 po fazi

Nakup analizatorja najbrž odpade- o tem ne bi razmišljal, čeprav bi mi najbrž olajšal meritve.
Mogoče bi se za to odločil, ko bi mi nekdo s tem instrumentom pomagal pri rešitvi problema in dokazal vodstvu firme kako nujen je.
Torej moram sedaj najti nekoga, ki bi mi to uslugo ponudil- seveda proti plačilu. Na koga naj se torej obrnem?

ecobra
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2016 6:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekoč smo dobro sodelovali z Elmo-meritve iz Trzina. Poleg meritev tudi podajo rešitev problema.
l.p.

Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2016 7:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem stručko...Ampak nas je na ta način zafrkavala slaba masa na ročki (klemi).
skat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2016 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
Nisem stručko...Ampak nas je na ta način zafrkavala slaba masa na ročki (klemi).

Verjemi, da je to prvo kar preverim , gotovo pa si slabo prebral , kar sem dvakrat napisal -Aparat drugje dobro dela.

ecobra! hvala za info, mogoče lahko vprašam tudi pri Elektro distribuciji , verjetno imajo tudi kak instrument za analizo elektrike.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni