www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Digitalna regulacija obratov motorja pralnega stroja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.85
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 9:58 am    Naslov sporočila:  Digitalna regulacija obratov motorja pralnega stroja Odgovori s citatom

Zanima me, če se je kdo ukvarjal oziroma poskusil pripeljati Tacho signal od motorja pralnega stroja na osciloskop, kakšen je to signal? Koliko sem jaz poskusil meriti z multimetron, sem dobil nekaj milivoltov nihajoče enosmerne (0 do 0,6V), izmenična je pa pokazala do 14V. Ta motor sem seveda imel gor priklopljenega na enosmerni napetosati in sicer na približno 27V.

Sem pa našel tudi sheme in servise manual od stroja Samsug WF-B1062, kateri ima že obrate regulirane digitalno. Imam idejo, da bi del tega vezja uporabil v mojem primeru, Da bo tacho signal pripeljan na arduino in bom obrate reguliral digitalno, da bo mikrokrmilnik krmilil triak. In tudi, da se bo LCD-ju izpisovali obrati.

Prilagam to vezje te elektronike in tudi celi servise manual od tega stroja. Bi pa prosil, če mi lahko malo razložite na tej shemi, kakašno funkcijo ima na shemi tranzistor MMBT3904, kateri je uporabljeni za nekšno pretvorbo oziroma mogoče za ojačanje tacho sigala, kateri gre naprej na krmilnik.

Zanima me, če so se kaj spremenili oziroma imajo kaj drugače ti univerzalni kolektorski motorji novejših pralnih strojev z digitalnim programatorjem od univerzalnih kolektorskih motorjev z analognim programatorjem. Predvsem tacho signal.

tacho.JPG
 Opis:
Vezje z tranzistorjem MMBT3904
 Velikost datoteke:  20.67 KB
 Pogledana:  2 krat

tacho.JPG

WF-B1062[6].pdf
 Opis:
Celotna shema krmilne elektronike pralnega WF-B1062

Download
 Ime datoteke:  WF-B1062[6].pdf
 Velikost datoteke:  102.8 KB
 Downloadano:  18 krat

WF-B1062.zip
 Opis:
Celotni servise maual pralnega stroja WF-B1062, če bo rabil kdo, za servisiranje tega stroja

Download
 Ime datoteke:  WF-B1062.zip
 Velikost datoteke:  2.83 MB
 Downloadano:  15 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem ugotovil, da tisti tranzistor služi, detekciji, ko gre signal preko ničle (zero crossing detector).
Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabil bom pa spodnje vezje s triakom za regulacijo obratov

1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  17.19 KB
 Pogledana:  23 krat

1.JPG

Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 09, 2016 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bo koga zanimalo, sem na tej strani našel, da je že nekdo ta motor priključil preko arduinota, kjer je uporabil taho generator. Je kar lepo razloženo in je tudi zraven programska koda.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni