|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.85 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 9:58 am Naslov sporočila: Digitalna regulacija obratov motorja pralnega stroja |
|
|
Zanima me, če se je kdo ukvarjal oziroma poskusil pripeljati Tacho signal od motorja pralnega stroja na osciloskop, kakšen je to signal? Koliko sem jaz poskusil meriti z multimetron, sem dobil nekaj milivoltov nihajoče enosmerne (0 do 0,6V), izmenična je pa pokazala do 14V. Ta motor sem seveda imel gor priklopljenega na enosmerni napetosati in sicer na približno 27V.
Sem pa našel tudi sheme in servise manual od stroja Samsug WF-B1062, kateri ima že obrate regulirane digitalno. Imam idejo, da bi del tega vezja uporabil v mojem primeru, Da bo tacho signal pripeljan na arduino in bom obrate reguliral digitalno, da bo mikrokrmilnik krmilil triak. In tudi, da se bo LCD-ju izpisovali obrati.
Prilagam to vezje te elektronike in tudi celi servise manual od tega stroja. Bi pa prosil, če mi lahko malo razložite na tej shemi, kakašno funkcijo ima na shemi tranzistor MMBT3904, kateri je uporabljeni za nekšno pretvorbo oziroma mogoče za ojačanje tacho sigala, kateri gre naprej na krmilnik.
Zanima me, če so se kaj spremenili oziroma imajo kaj drugače ti univerzalni kolektorski motorji novejših pralnih strojev z digitalnim programatorjem od univerzalnih kolektorskih motorjev z analognim programatorjem. Predvsem tacho signal.
Opis: |
Vezje z tranzistorjem MMBT3904 |
|
Velikost datoteke: |
20.67 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Celotna shema krmilne elektronike pralnega WF-B1062 |
|
 Download |
Ime datoteke: |
WF-B1062[6].pdf |
102.8 KB |
Downloadano: |
18 krat |
Celotni servise maual pralnega stroja WF-B1062, če bo rabil kdo, za servisiranje tega stroja |
|
 Download |
Ime datoteke: |
WF-B1062.zip |
2.83 MB |
Downloadano: |
15 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.85 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem ugotovil, da tisti tranzistor služi, detekciji, ko gre signal preko ničle (zero crossing detector).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabil bom pa spodnje vezje s triakom za regulacijo obratov
|
17.19 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

|
Objavljeno: Ned Okt 09, 2016 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo koga zanimalo, sem na tej strani našel, da je že nekdo ta motor priključil preko arduinota, kjer je uporabil taho generator. Je kar lepo razloženo in je tudi zraven programska koda.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni