|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BoTeK Neznanec

Pridružen-a: Sre 27 Apr 2011 0:53 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2016 8:45 pm Naslov sporočila: Induktivno stikalo/senzor |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me naslednje, in sicer na tračni žagi mi je crknil induktivni senzor oz. stikalo. Seveda je to stikalo brez kakršnihkoli oznak pa me zanima kako naj ugotovim ali je PNP ali NPN. Deluje pa na tak način kot delavni kontakt. Ko se pokrije se sklene.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2016 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej ugotovi, če je senzor sploh enosmeren. Na trečnih žagah sem običano videl kar izmenične senzorje, ki delajo kot stikalo. Koliko priključnih žic ima? Gre zadeva na kak pretvornik ali krmilnik? Enosmerni senzorji imajo običano 3 priključke z izjemo namurjev. Namur ima dva priključka, vmes je ojačevalnik. Običajno je moder minus, rjav plus izhod pa črn. Tip enosmernega senzorja lahko ugotoviš tako, da žico ki gre na izhod skleneš na minus ali plus. (senzor ne sme biti priključen) Če bo vhod vključil plus, potem gre za PNP, če pa minus pa NPN senzor. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoTeK Neznanec

Pridružen-a: Sre 27 Apr 2011 0:53 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2016 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem ugotovil, da je senzor izmeničen, napajalna napetost je 230V in je PNP ter M16 .Zanima me če je pomemben še kakšen dugi podatek ter kje bi se dalo to dobavit.
Za odg. se že v naprej zahvaljujem
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2016 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
PNP oz. NPN so le enosmerni senzorji. Izmeničen pa je lahko tak z delovnim ali mirovnim kontaktom ali z obema. Preveri, če je res M16 - takega še sam nisem videl. Običajno je M18. Običajno imaš tudi dve izvedbi za montažo (poravnano - navoj je do konca in neporavnano navoj je sega do konca. ) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni