www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bi vi to priključili na 230V ?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2016 8:41 pm    Naslov sporočila: icon_shocked Bi vi to priključili na 230V ? Odgovori s citatom

Naročil sem 4 kanalno triac vezje z ebaya. Lepo narejeno in poceni, me pa moti res minimalen "clearance" med potenciali. 4 triaci so zgoraj, pod napisom.

Bi vi to priključili na omrežje? Ima kdo že kake izkušnje s tem konkretnim pcbjem?

Še slika:

pcb_triac.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.45 MB
 Pogledana:  44 krat

pcb_triac.jpg

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2016 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je izolirano.

triaki.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.09 MB
 Pogledana:  71 krat

triaki.png

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2016 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, mislil sem na preboj med A1 in A2 oz. G na triacu.
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2016 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zrak ima prebojno trdnost nekje 1kV/mm. Med pini je po moji oceni s slike nekje 0,5mm in to pomeni preboj pri 500V. Po moje bo dovolj. Lahko pa priklopiš preko ene varovalke samo vezje in boš hitro videl kaj se bo zgodilo.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2016 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
Ja, mislil sem na preboj med A1 in A2 oz. G na triacu.

Aptinex_MOC3061_2_channel_traic_module[1].png
 Opis:
 Velikost datoteke:  21.78 KB
 Pogledana:  80 krat

Aptinex_MOC3061_2_channel_traic_module[1].png

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2016 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Triak ima že po defaultu nogice narazen kot je to za TO-220 ohišja (cca.1,8 mm med sosednjima pinoma) in če nekaj debeline vzame sama spajka je na vezju še vedno več kot mm med dvema zaspajkanima pinoma. Za moje pojme dovolj.
Če pa misliš na samo tiskanino (vezje), da si ponekod pridejo linije blizu (recimo na pol mm) pa po mojem tudi ni težava, prvič je polakirano in ni zraka, drugič pa, četudi bi bil baker brez zaščite je (kot je že omenil @Lojz) prebojna trdnost zunanjega lufta cca. 10kV/cm ali suhega zraka 30kV/cm. Vir: FE - Str.6

damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2016 6:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, ste me potolazili.

Se eno vprasanje, bolj iz predpisov, tehnicno vem da bo delalo.

Uporabil bom 3 take module, vsakega napajal s svojo fazo. Z njmi bom krmilil 500w grelce. Da bi uporabil skupni neizoliran hladilnik, bi moral grelcem dati direktno fazo, triaci pa bi jim prekinjali nulo, kot to delamo z npn tranzistorjem v dc tokogrogih. Je to dovoljeno? Ne zdi se mi glih 'higiensko' ipak ase gre za fazno napetost.

BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2016 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prebojno napetost moraš načeloma imeti 2,5 do 5kV, odvisno od več dejavnikov in načinov uporabe.
Kar se preboja zraka tiče, je odvisno od okolice (npr bližina morja) in nadmorske višine.
Kar je rekel Lojz za prebojno napetost sicer drži, ampak je treba upoštevati plazeče tokove po površini ploščice. Zato ste gotovo že vsi videli ploščice, ki so med kontakti porezkane in to z namenom, da se izognejo plazečim tokovom.
Je pa tudi res, da če je polakirano s kakšnim super lakom, to precej poveča prebojno trdnost.
Sem iskal sliko iz standarda o teh predpisih pa je žal nisem našel. Je pa seveda to zastonj dosegljivo na vpogled v CTK-ju. Poglavje "minimal clearences" je zelo obsežno.

Šele sedaj sem dojel, da ne gre za razmik med fazo in nulo ampak samo za izklop faze. Tu so zahteve drugačne, ne tako stroge. Tako da je tvoje vezje OK.

Načeloma se sam pri projektiranju držim pravila, da je med fazo in nulo 3mm razmika in med delom z omrežno napetostjo in krmilnim delom 5mm razmika. V ta namen si v pcb programu naredim dva krogca, enega 3 in drugega 5mm in jih premikam po vezju.
Zlahka vidite da odpadejo priključne sponke 2,5mm za omrežnonapetost oz. kakšna povezava med nogicami optocouplerja (pa tako fino veliko je prostora)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15
Aktiv.: 1.32

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2016 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi to vezje mogoče iz firbca res priključil na 230V omrežje, ampak preko ločilnega transf. in le za test, niti slučajno pa tega ne bi dal v trajno uporabo. Moje mnenje je, da je tiskanina narejena skrajno nespametno, razdalje so premajhne, vezje ima s tem integrirano visoko stopnjo nezanesljivosti.
Za napravo, kjer se v trifaznem sistemu krmili za 6kW grelcev, bi se dalo jasno slutiti, da zahteva brezkompromisno načrtovanje in izvedbo.

Moje mnenje je torej
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2016 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi samo dozdeva ali sta tam pri uporu R10 nogici dveh uporov na različnih potencialih in neprimerno blizu skupaj?

Sicer delujoča, ampak zelo nespametna konstrukcija vezja.

sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2016 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bi jaz priključil kvečjemu na krmilne tokokroge, kjer je 24V izmenične.
Nazaj na vrh
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2016 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

IEC950 predpisuje tako plazilne razdalje na tiskanini, za osnovno izolacijo in za dvojno izolacijo za obe variante, če je vezje lakirano ali pa če ni. Nimam ga tukaj, ampak takole po občutku bi rekel, da je tisto čez pofrezano režo dovolj za dvojno izolacijo, tisto čez polakirano tiskanino pa dovolj za osnovno izolacijo 230VAC.
Tudi minimalne zračne reže in minimalne debeline trdne izolacije so predpisane tam.
Osnovna izolacija je lahko tam, kjer bo morebitni preboj izklopila varovalka. Dvojna izolacija mora biti tam, kjer se lahko človek dotakne izoliranega dela vezja. Na primer napajalnik za laptop, ki nima priključka za ozemljitvijo, mora imeti med primarjem in sekundarjem transformatorja izolacijo po zahtevah za dvojno izolacijo, kar pomeni večje dimenzije transformatorja in verjetno tudi vakuumsko zalivanje. Če je med primarjem in sekundarjem ovoj ozemljene bakrene folije, zadostuje osnovna izolacija, kar pomeni manjši trafo.

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2016 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem več primerov, kjer je prebilo med majhnimi razdaljami na PCB-ju. Odtlej take PCB-je dodatno polakiram s Plastik sprejem.
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2016 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bo kakega požara.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Merlin
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2016 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz, če ne bi bil ziher, bi zaporedno vezal nekaj večje moči; žarnica 500w, kalorifer 2kw...

V primeru preboja, tako ni problema.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni