|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
[Bond] Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 22:54 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Tor Jul 11, 2006 6:12 pm Naslov sporočila: Problem z LM723 usmernikom |
|
|
Izdelal sem usmernik od silvota iz sledečega naslova: http://www.elektro-n.com/usmernik.php
Zadevaje že dana v škatlo, vendar pa imam en problem. Na uporu 330E se začne kaditi dim, če potenciometer za tok preveč zavrtim v smeri proti 3A, brez bremena. Izhodni tranzistor je 2n3055 pravilno izoliran, tako da s tem nebi smelo bit problemov. Transformator da od sebe 30V, tako da tukaj bi bil lahko problem, saj je napetost malenkost prevelika za čip. Namesto dušilke sem pa uporabil navadno prevezavo (je to kaj narobe)?
Hvala lepa in LP,
Matjaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jul 11, 2006 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
V nasprotju z tekstom, bi jaz odsvetoval uporabo lm723 v vezjih močnostnih usmernikov. Vezje je namreč zelo občutljivo na motnje in predvsem na visokofrekvenčno polje.
Popravljal sem že vsaj 6 ali 7 radijskih postaj, ki so bile priključene na tak usmernik in dobile napajalni šok 20 in več voltov.
Za fiksne napetosti si raje oglej tole. Sicer se pa vezje da brez problemov spremeniti tako da postane napetost spremenljiva. Enako velja za omejotev toka.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[Bond] Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 22:54 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Tor Jul 11, 2006 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja da je občutljivo sem slišal, ampak kolikor vem samo pri toku, napetostno pa deluje kar dobro. Sicer pa imam že vse v ohišju in nebi rad še enkrat nabavljal elementov za drug usmernik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jul 12, 2006 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Uh, 723 je bolj za v smeti. Že podatek, koliko časa ga delajo, kaže da ni prava stvar. Za dim je verjetno kriva napaka v vezavi, ali pa napačna moč upora.
Ali se dim pojavi, ko je breme priključeno ali ne? Načeloma previsoka napetost ne bi smela segrevati upora, ker je priključen na stabilizirani strani. Morda ima kakšen upor v tej veji, ki gre proti ničli po pomoti prenizko napetost? Obarvane komponente (predvsem rdeče pobarvane) na priloženi sliki lahko, če so napačne ali defektne povzročijo pregrevanje omenjenega upora. Če ima potenciometer za regulacijo napetosti (10k) majhno vrednost in če je kateri od rdečih uporov premajhen, bo skozi upor 330 tekel prevelik tok.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
13.55 KB |
Pogledana: |
3486 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Jul 12, 2006 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali ne bi boljše LM 317?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni