|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2016 2:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolegu se je začel, po dobre pol ure dela, izklapljati prenosnik HP NX9420.... zaradi vročine, kakopak, saj je to kar znana "lastnost" teh modelov.
Temp. procesorja, ki sem jo nazadnje zabeležil je bila cca. 93°C pri polni obremenitvi (slika 1), samo obrnil sem se okoli in HP se je izklopil. Res je bil vroč, tako spodaj kot zgoraj.
OK, gremo pogledat v črevesje.... to so pač sesalci prahu brez filtra in nekje se zagotovo vsaj del prahu tudi odlaga, navadno na zračni reži hladilnika (slika 2).
Ker ventilator ne odvaja dovolj temp. s hladilnika, ki je del "heat pipe" sistema le ta ne opravlja dobro funkcije in cpu/gpu se pregreje, temperaturna zaščita pa izklopi napajanje.
Ker me je firbcalo koliko °C bom zbil zgolj s čiščenjem ventilatorja in hladilcev in koliko še naknadno z novo hladilno pasto na cpu/gpu in veznem čipu sem v prvi fazi očistil zgolj ventilator in hladilnike heatpipe-a.
Pognal sem CPU "Burn" test, ki na polno bremeni vsa CPU jedra in tako pustil cca. 2 uri... temp. ni prešla 79°C, mogoče je na vsakih 15 minut ventilator povečal obrate in jih po dobri minuti zopet zmanjšal. Kar je seveda odlično, sploh zato, ker se ni več izklapljal.
Sledila je še druga faza firbca in s tem demontaža obeh heatpipe sistemov (slika 3), odstranitev stare in nanos nove hladilne paste ter previdna montaža. Malenkost sem še zapognil vzmetne ploščice, da je pritisk, ko priviješ vse 4 vijake okoli cpu/gpu, na sredini malce večji.
Zdaj sem testiral še dlje (slika 4), cca. 3 ure in upal na vsaj nekaj °C manj a je temp. ostala v prejšnjem okviru, torej max. 79°C, kar pove, da je point hlajenja pri tem modelu v levem kotu zgoraj, pri ventilatorju.
Predlagal sem mu, da pod prenosnik na zadnjo stranico nalepi pohištvene gumi distančnike in s tem dvigne zadnjo stran prenosnika za nekaj mm, da ima ventilator spodaj malce več sesalnega volumna ali pa naj kupi namensko hladilno ploščo z usb ventilatorjem.
Kolega je zdaj vesel kot radio.
Vem, lahko bi dal samo fotko brez zgornih litanij pa se mi ravno da pisat...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
498.72 KB |
Pogledana: |
44 krat |

|
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2016 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelo dobro opisano, samo slike marsikomu ne bi dosti pomenile.
_________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s52o Član

Pridružen-a: Tor 17 Avg 2004 7:31 Prispevkov: 173 Aktiv.: 0.73 Kraj: Hotavlje
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2016 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Po težavah pri prvi montaži v ohišje in "kurjenjem" procesorja sem ponovno zagnal
QRP SDR postajo mcHF. Sledi še fino nastavljanje in montaža v ohišje...upam da tokrat brez težav.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
213.98 KB |
Pogledana: |
11 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni