www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PWM s 555 timerjem ne deluje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
XOR
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 15 Mar 2016 21:03
Prispevkov: 7
Aktiv.: 0.11
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2016 10:11 pm    Naslov sporočila:  PWM s 555 timerjem ne deluje Odgovori s citatom

Zdravo!

Poskušam narediti PWM z NE555 čipom, vendar mi nikakor ne uspe. Probal sem vse možne sheme vendar pin 3 (output) vedno ostane LOW neglede na vse.

Uporabljam tole shemo: http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.gif

Diode so 1n4148, 10k potenciometer ter kondenzatorja 0.1uF in 0.01uF.

Zamenjal sem že 20 čipov v upanju da je mogoče samo skurjen, vendar pri vseh iste vrednosti: Pin 3 je LOW, pin 7 je HIGH, Pin 2 in 6 se pomikata med 1 in 2V ko vrtim potenciometer. Zamenjal sem tudi druge komponente vendar brez uspeha. So 555 čipi res tako občutljivi da se skoraj vsi skurijo (pri enem je delalo par minut PWMja, nato so vsi pini imeli 12V na sebi) ali naj problem iščem drugje?

Hvala za odgovor. Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sigi
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2014 11:42
Prispevkov: 108
Aktiv.: 1.29
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 05, 2016 2:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

sicer že ene 10++ let nisem potipal 555-ke, tako da mal po spominu...
-NE555 je zelo robusten čip, ne spominjam se da bi kakega skuril (ampak seveda se da, če se potrudiš)
-shema zgleda ok, preveri še enaindvajsetič, če je vse res povezano kot je treba
-upam, da imaš čip primerno blokiran (npr. 0,1u keramika preko napajanja tik ob žrtvi -na shemi tega ni). Velik elko daleč stran od integrirca ne bo zadosti.
-testiraj najprej brez motorja. Osciloskop (če imaš) sicer ledica s preduporom namesto motorja. Ker če je motor med malo večjimi, ti zna slabo zblokirano napajanje delat težave.

lp Žiga
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1443
Aktiv.: 7.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 05, 2016 7:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto motorja prvo priključi žarnico in testiraj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1363
Aktiv.: 7.59
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 05, 2016 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za PWM se dobijo tudi namenski izdelki.

Lp.



SG3525AN - pwm.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.01 KB
 Pogledana:  61 krat

SG3525AN - pwm.jpg



_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
carli
Član
Član



Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Prispevkov: 754
Aktiv.: 6.45
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 05, 2016 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu nekaj ne drži. Za test dodaj večji kondenzator da boš lahko dejansko na instrumentu kaj odčital sedaj je frekfenca previsoka. Sedaj je cca 600 - 1300 Hz . http://www.williamson-labs.com/pu-aa-555-timer_slow.htm - delovanje 555, preprosto med 1/3 in 2/3 napajalne napetosti mora nihat na 2 in 6 in še enkrat preveri povezave, ker ga je res težko skurit.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2206
Aktiv.: 11.71
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 05, 2016 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je izhod (3) nizek, bi moralo biti praznenje (7) aktivno, torej LOW.
Izmeri, kaj imaš na nogici 5. Moralo bi biti 2/3 napajanja.

Oglej si podatkovni list za razumevanje delovanja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Prispevkov: 1954
Aktiv.: 14.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 06, 2016 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj C2 100nF-pin 5.
_________________
Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 671
Aktiv.: 6.26
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 04, 2021 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kdo ve zakaj spodnje vezje s čipom NE555 ne deluje. Sem 100x preverjal kratke stike in slabe lote in je vse ok povezano. V glavnem čip drži celi čas na logični "0". Ne glede, če spreminjam vrednosti uporov. Napajalnje je pa narejeno, tako da se prvo usmeri z polnovalnim usmernikom in potem je 470uF kondezator in 6,2V zenener didoda. Tako, da je čip napajani s 6,2V Na pinu 5 na čipu pa imam 2/3 napajalne napetosti (4V). V glavnem od 15 takih vezij deluje 6 vezij ostale pa imajo enak problem, ker čip NE555 ne deluje.

Na pin 5 sem že poskusil dati 100nF kondezator in ne spremi se nič.

Ima kdo kakšno idejo zakaj ne delujejo vezja.



ne555.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  203.95 KB
 Pogledana:  64 krat

ne555.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2387
Aktiv.: 13.56
Kraj: Sofia-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 04, 2021 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

probaj iz delujocega vezja prestaviti 555 v nedelujocega. Ce deluje, vprasaj kitajca Smile
_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1881
Aktiv.: 13.69
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 05, 2021 6:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi naredil tako, kot je s55m zgoraj pred menoj predlagal. Če imaš 555-ke v THT izvedbi, ti jih lahko odstopim "eno palico", da boš lahko preizkušal.
_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2206
Aktiv.: 11.71
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 05, 2021 7:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej 555 ne zazna, da bi se kondenzator napolnil. Kakšna je napetost na njem in kakšna na DIS?
Ali ne deluje tudi, če R4 obrneš na najmanjšo vrednost?


Nazadnje urejal/a bostjang Sre Maj 05, 2021 3:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1407
Aktiv.: 13.45
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 05, 2021 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek odstrani diodo D1.
_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 671
Aktiv.: 6.26
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 05, 2021 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je rešeni, ker je bil tisti 2.2uF tantal kondenzator in ni vseeno, kako je obrnjen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7515
Aktiv.: 39.89

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 05, 2021 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
... Sem 100x preverjal kratke stike in slabe lote in je vse ok povezano...
Shame on you Včasih je dovolj da prespiš in ponoviš vajo!
_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 194 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group