www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TMR0 prescaler will clear

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rihard
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 9:36
Aktiv.: 0.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2004 10:57 am    Naslov sporočila:  TMR0 prescaler will clear Odgovori s citatom

glede PIC sem bolj zacetnik, vendar me zanima npr. pri 16F84 (tudi pri drugih druzinah) , ko vpises vrednost v TMR0 se prescaler (predelilnik) baje resetira.
Primer:(opisno)
Npr. imas prescaler v inicializaciji nastavljen na 1:256 (111), v interruptu pa zaradi tocnega casa vpisujes novo cifro v TMR0.V prirocnikih pise, da se ob vpisu v TMR0 brise prescaler count. Torej moras verjetno takoj po vpisu v TMR0 reinicializirati OPTION_REG (ponovno vpisati delilno razmerje). Po vpisu v TMR0 se za 2 cikla zaustavi inkrementiranje timerja in bi lahko tukaj vrinil 2 instrukciji za vpis v OPTION_REG. Izgledalo bi priblizno tako:
program
----
movlw 0x07 ;v ak. vrednost, ki bo vpisana v OPTION
clrf TMR0 ; postavi na nic
bsf STATUS,RP0 ; v banko 1
movwf OPTION_REG; update register
-----
Ali mi lahko kdo pove, ce razmisljam v pravi smeri.Obstaja baje nek trik,ko iz PCL vpises v OPTION reg., (dodajas NOP in s tem nastavis pravilne bite v PCL ki ga PIC nato prepise v OPTION) vendar tega trika ne najdem.
vsem lep pozdrav Rihard

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2004 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav razumel; Želiš delati korekcijo TMR0 ?
Preddelilnik ostane po vpisu v TMR0 nastavljen enako kot pred vpisom.
Koda:

movlw NOV_TMR0
            movwf TMR0

Vrednost v njim se pa resetira. Do preddelilnika nimaš direktnega dostopa.
Nap. da, da zaTMR0 uporabiš zunanji CLOCK (nap. frekvencmeter) ter imaš vključen preddelilnik. Impulze na RA4 pustiš dovajati točno določen čas. Vrednsot TMR0 seveda lahko prebereš. Vrednost v preddelilniku pa dobiš tako da "ročno" dovajaš impulze na RA4 ter le te šteješ, ter istočano kontroliraš kdaj se bo TMR0 "obrnil"

lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rihard
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 9:36
Aktiv.: 0.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2004 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Silvo, sicer sem ze vseskozi sumil, da se nastavitev preddelilnika ne resetira (resetira se samo vrednost - kar je logicno, ne pa nastavitev- kar bi bilo bedasto), vendar sem pri pogovoru z drugimi postal skepticen.
(Kao vsi trdijo, da moras reinicializirati delilno razmerje)

Tista dva zaustavljena cikla za vpisom timerja mi ne data miru. To zagotovo ima namen (verjetno prav ta, da lahko po potrebi spreminjas delilno razmerje).

V teku je neka izdelava programa, ki ga lahko preizkusim sele drug teden z ICD modulom, najpozneje takrat bom 100%. Na simulatorju vcasih stvari ne delujejo "realisticno". (pa tudi sam sem nekoliko lene sorte, da bi stvari po delih preizkusal na simulatorju za katerega nisem 100%)

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni