www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dimenzioniranje vodnikov
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
blisk
Član
Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 17, 2006 9:12 pm    Naslov sporočila:  dimenzioniranje vodnikov Odgovori s citatom

Ima kdo mogoče kdo kake tabele za dimenzioniranje el. instalacij.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 18, 2006 6:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da imaš v mislih dovodne kable. Če ne tebi, bo pa mogoče komu drugemu prišlo prav, da je predpisom zadovoljeno, se da dobiti vse podatke iz te tabele. Seveda pa je potrebno marsikaj vnesti in če ne veš, za kaj gre, bo bolj huda. Na vsak način sem jaz podatke za vnos pobiral iz knjige Ivana Ravnikarja Električne inštalacije.

LP, Janko

Preracuni za kable.xls
 Opis:
Preračuni za kable

Download
 Ime datoteke:  Preracuni za kable.xls
 Velikost datoteke:  22.5 KB
 Downloadano:  1010 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schrek
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2008 19:31
Aktiv.: 0.02
Kraj: Nikjer

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2008 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

japek je napisal/a:
Predvidevam, da imaš v mislih dovodne kable. Če ne tebi, bo pa mogoče komu drugemu prišlo prav, da je predpisom zadovoljeno, se da dobiti vse podatke iz te tabele. Seveda pa je potrebno marsikaj vnesti in če ne veš, za kaj gre, bo bolj huda. Na vsak način sem jaz podatke za vnos pobiral iz knjige Ivana Ravnikarja Električne inštalacije.

LP, Janko

ostaja kaj takega za enosmerno DC napetost?

lp
blaž
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.60

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2008 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RMS AC je enaka DC.
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2009 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot el. projektant ti lahko povem, da dimenzioniranje vodnikov ni čisto enostavna stvar, še manj pa je to brez veze. O tistih, ki tako mislijo, lahko bereš v časopisu pod rubriko "Požari".

V prilogi je ena od tabel za hitro dimenzioniranje vodnikov in za "doma" bo verjetno dovolj (NYY kabel ali H05 žica v instalacijski cevi v zidu, avtomatska varovalka), za kakšno bolj specifično okolje pa mi piši na ZS.

trajno dovoljeni toki -A001.pdf
 Opis:
tabela A

Download
 Ime datoteke:  trajno dovoljeni toki -A001.pdf
 Velikost datoteke:  1.02 MB
 Downloadano:  510 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markomacoka
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2009 22:41
Aktiv.: 0.01
Kraj: nekje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdrav ! samo eno vprašanje za Bojana ( el. projektanta)...kaj ni ho5 vodnik požarno ne(varen)..vsaj na obali se uporablja ho 7 ? res da ni z njim nič narobe ampak vseeno
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.05
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor jaz vem je je 05 oz 07 oznaka za napetostni razred. Višja ko je večjo napetost vodnik zdrži. Nima veze z negorljivostjo. H pa pomeni, da je harmoniziran.
dleskov1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2009 10:54
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zdravo

jaz bi rad vprašal če ima kdo zraven dimenzij vodnikov tudi kakšne standardne simbole za elektroinstalacije
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.26
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dleskov1 je napisal/a:
jaz bi rad vprašal če ima kdo zraven dimenzij vodnikov tudi kakšne standardne simbole za elektroinstalacije

Vprašanje je izven konteksta teme, ampak mogoče bo pomagala spletna stran Circuit Symbols

Pa še malo on topic,

Tabele dovoljenih tokovnih obremenitev
Nazaj na vrh
ugorazd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2010 9:44
Aktiv.: 1.45
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2010 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako bi Izračunu presek kabla in varovanje za 22Kw kompresor?
Nazaj na vrh
ugorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2010 9:58 am    Naslov sporočila: icon_question  Odgovori s citatom

Kje bi dobil kake tabele ali kaj podobnega za izračun presekov kabla in varovanje........ Fi
VIR:ELEK. INSTAL. Ravnikar - MERITVE Ravnikar - SIST. BREZPREKINITVENEGA NAPAJANJA Agencija Poti - PRENAP. ZAŠČ. Hermi - ELEKTRONIKA ZA ZAČETNIKE Arsoski - ŠTUDENTSKE STRANI Fakulteta za elektrotehniko - eOET Ministrstvo za Šolstvo,EU
Nazaj na vrh
ugorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2010 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ugorazd je napisal/a:
Kako bi Izračunu presek kabla in varovanje za 22Kw kompresor?

Nekaj sem dobil,a je to možno:
Direktni Zagon 22KW kompresor - 4x25mm kabel / 63A varovanje
Zvezda Trikot Zagon 22Kw Kompresor - 4x16mm kabel / 50A varovanje

VIR:ELEK. INSTAL. Ravnikar - MERITVE Ravnikar - SIST. BREZPREKINITVENEGA NAPAJANJA Agencija Poti - PRENAP. ZAŠČ. Hermi - ELEKTRONIKA ZA ZAČETNIKE Arsoski - ŠTUDENTSKE STRANI Fakulteta za elektrotehniko - eOET Ministrstvo za Šolstvo,EU
Nazaj na vrh
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2010 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

JA z sem dobil aplikacijo na enem izobraževanju. JE pa tudi online, le da je ta malo bolj butasta. Poizkusi tukaj
Izračuna varovalke,...preseke v omari, preseke kabla do motorja,...
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 30, 2010 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom kar tukaj napisal - vprašal.
Nekaj dni nazaj sem kupil 5x2,5 mm (slika).
Zdel se mi je malo tanek in sem pomeril premer - 1,65mm!
Po znani formuli za presek kroga sem izračunal, da je presek
"samo" 2,14mm. Na kablu piše drugače! Skoraj 20% manj od napisanega!
Poiskal sem še en stari kabel 2,5mm in premer je 1,78mm - presek 2,49mm.
Kaj mislite o tem? Ali je tudi kdo drug opazil kaj podobnega?

Kabel.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  206.8 KB
 Pogledana:  13 krat

Kabel.jpg

LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.78
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 30, 2010 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proizvajalca poglej Wink Prijatelj je delal kot skladiščnik v eni trgovini in je lepo povedal: če te prodajalc pozna, ti bo dal "bolši" kabel (čisto normalen), če ne, pa dobiš ta Euroc**** Group, kjer je šparano na izolaciji in očitno tudi na preseku Neutral Prodajna cena je za oba ista, nabavna se pa bojda kar razlikuje Whistle
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 1 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 485 dni