|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dieselMK Neznanec

Pridružen-a: Pon 27 Feb 2017 8:27 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Sre Maj 17, 2017 5:04 pm Naslov sporočila: Vrednosti RC pri vklapljanju kontaktorja z atmega32 |
|
|
Pozdravljeni,
imam sledečo težavo... Želim vklapljati kontaktor s pomočjo atmega32. Na ebayju sem nabavil 4 kanalno rele ploščo, kjer se releji prožijo preko fototranzistorja. Težava je v tem, da ko priključim na ta rele kontaktor, se mi atmega resetira ali pa LCD začne prikazovati naključne ASCII znake. Kontaktor je 230VAC od Iskre in sicer IK21-10, ki porabi 30VA oz. 25W (po datasheetu) za delovanje tuljavce. Kako določim vrednosti RC in pa moč R, da ne bo prihajalo do teh indukcijskih pojavov?
Dodal sem 2200uF kondenzator na napajalne kontakte atmege, prav tako sem dodal 1uF kondenzator na LCD zaslon. Če na kontaktor vzporedno vežem R=200ohm in pa C=3uF, se zadeva močno izboljša, nampreč atmega se ne resetira več, je pa težava, da LCD zaslon začne prikazovati naključne znake po približno 30 uspelih vklop/izklop operacijah. Moč upora je 1/2W, vendar se ta močno pregreva.
_________________ Pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.31 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sre Maj 17, 2017 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
To da LCD nagaja je posledica napačnega designa PCB vezja.
Sem imel enake težave... sedaj sem bolj previden pri designu PCB-jev.
lp.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
75.43 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dieselMK Neznanec

Pridružen-a: Pon 27 Feb 2017 8:27 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Sre Maj 17, 2017 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa za odgovor in pomoč... Rešil sem težavo, ločil sem tokokroge in sicer dodal sem enega samo za napajanje relejev. Zadeva za enkrat deluje BP.
Lep pozdrav!
_________________ Pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 488 dni