www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Motnje v napajanju arduinota

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 480
Aktiv.: 3.61
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 11:29 pm    Naslov sporočila:  Motnje v napajanju arduinota Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Pri dokončevanju/nadgradnji mojega paketa polnilcev sem naletel na novo težavo in sicer z merjenjem napetosti na arduinotu zaradi motenj v napajanju, ki jih povzroča(-jo) 12V100A serverski napajalnik.

Te motnje so velikosti od nekja 100mVpp do več kot 1Vpp. Če sem arduinota napajal povsem ločeno z drugim adapterjem (tudi ločeno GND), so bile še vedno prisotne motnje, a manjše (cca 250mVpp), če pa sem adapter odmaknil od napajalnikov, so motnje praktično izginile (pod 50mVpp). Takoj ko sem povezal med seboj obe masi, so motnje poskočile na več kot 1Vpp.

Rešitev?

Bi pomagalo, če bi arduinota napajal z ločenim adapterjem, zaprl v kovinsko ozemljeno škatlo, čim več povezav pa naredil z oklopljenimi kabli, kjer bi oklop ozemljen? Mase pa bi med seboj povezal z RL ali RC fitrom? Z raznoraznimi kondenzatorji v napajalni liniji ni bilo razlike glede motenj.
Sedaj sem imel pri meritvi povprečenje 5-tih meritev. Bi bil zadovoljiv uspeh, če bi to število bistveno povečal?

lp
Uroš



20180113_213606.jpg
 Opis:
kar nekja žičnih povezav je samo zaradi testiranja...
 Velikost datoteke:  1.71 MB
 Pogledana:  15 krat

20180113_213606.jpg



_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1850
Aktiv.: 14.89
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2018 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa feritni obročki?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1076
Aktiv.: 9.22
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2018 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SI pomeril napetost na izhodu napajalnika?
Skakanje napetosti ti lahko povzroči tudi polprevodnik izven napajalnika.
Ali se nihanja napetosti pojavljajo hkrati z preklopi porabe?
Kako se tebi prikažejo motnje? Reset ali samo netočnost meritev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 480
Aktiv.: 3.61
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2018 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že tudi na izhodu napajalnika so velike motnje, tako kot na močnostnem izhodu kot na pomožnem in so nestalne ferkvence in oblike ( osciloskop kaže od nekaj 100kH do nekaj MHz).

In iste oblike se tudi inducirajo, če se arduino napaja povsem ločeno. Polsedica je zelo netočna meritev, ki pa je zaradi uporabe delilnika na merjeni napetosti potem še 16x večja.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1076
Aktiv.: 9.22
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2018 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zna biti problem v napajalniku.
Dodaj kondenzatorje na izhod napajalnika in/ali pred stikali ki preklapljajo tokove:
Nekaj 100uF elektrolit
100n, 10n, 10p keramiko.
Vse mora biti vezano tudi pravilno! To pomeni kratke povezave!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4442
Aktiv.: 30.30
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2018 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zacetek lahko das v napajanje kaksno common mode dusilko ali pa kar galvansko izoliran dcdc konverter. Si to ze poskusil?
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 480
Aktiv.: 3.61
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2018 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!


sem danes poskusil z predlaganimi kondenzatorji, a ni spremembe- dobim oscilogram kot je na sliki.



Common mode dušilke še ne poznam in je tudi nimam doma, vsaj ne nove. A po slikah sodeč, imam kako v PC napajalnikih. Je na sliki z št.1 označena primerna dušilka? Bi moral iskati kako primernejšo?
Če pa uporabim galvansko izoliran dcdc konverter - kako bo potem z merjenjem DC izhodne napetosti cca 60V preko uporovnega delilnika? Po moje ne bo šlo?

Razmišljam, da bi napetost meril z popolnma ločenim arduinotom in jo potem preko bluetooth pošiljal mojemu paketu polnilcev. Saj v bistvu sem ta podatek hotel dobiti iz BMS-ja, a je splet nesrečnih naključij hotel, da je ta rešitev zaenkrat nedosegljiva...

lp
Uroš



20180115_185531.jpg
 Opis:
common mode dušilka pod št. 1 ??
 Velikost datoteke:  3.55 MB
 Pogledana:  1 krat

20180115_185531.jpg



20180115_182031.jpg
 Opis:
vezava kondenzatorjev
 Velikost datoteke:  4.6 MB
 Pogledana:  3 krat

20180115_182031.jpg



_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1076
Aktiv.: 9.22
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2018 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno kako hitro želiš spremljati spremembe merjene napetosti, lahko daš pred vhod v A/D še kakšen majhen kondenzator.
To bo sigurno umirilo meritev.

Tole kar vidiš je ponavadi zaradi nepravilne/ne optimalne vezave močnostnih tokokrogov.
Lahko se ti pa tudi kaj po zraku inducira.

Arduinoti niso primerni za končne rešitve tako kot ne 99% ostali evaluation boardov.
Za kaj več bi rabil lepšo sliko da vidim kako je kaj vezano. Zaporedja so zelo pomembna in kje je odvzem toka,...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 480
Aktiv.: 3.61
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2018 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, vsekakor se inducira tudi po zraku, saj če sem napajal arduinot povsem ločeno brez galvanske povezave z mojimi polnici, je bilo prisotnih kar nekaj teh motenj.

Meritve bom izvajal "zelo" počasi, recimo vsako sekundo, lahko tudi počasneje.
Bom poskušal še z različnimi kondenzatorji na vhodu ADC

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2923
Aktiv.: 22.74
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2018 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@malci... To kar si pokazal je podobno motnjam, ko imaš neko skupno točko (ponavadi masa ali zemlja) oz. oklep signalnih - merilnih kablov priključen - ozemljen na dveh straneh. Ali eno skupno maso povezano / združeno na več mestih. V takem primeru se motnje inducirajo juhuhu. Oklopi kablov / mase se morajo ozemljiti oziroma združiti samo v eni točki - na eni eni strani. Nikakor na dveh mestih. Ker se drugače po oklopih pretakajo blodeči tokovi, ki v žilah pomembnih kablov / signalov inducirajo motnje. Takšne, ki jih ne znaš povezat z ničemer logičnim. Kot na tvoji sliki.

Ja, veliko pomišljajev in poševnic v mojem sestavku... Angel
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 480
Aktiv.: 3.61
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2018 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se zavedam, da nisem sestavil povezav optimalno, ker ob sestavljanu nisem pomisli, da bi bilo dobro meriti napetost in da ti napajalniki delajo tolikšne motnje.

Bom, prilepil sliko celotnega paketa in čakal nasvet, kaj oz kje bi lahko izboljšal povezave.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 480
Aktiv.: 3.61
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2018 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slike mojega zgorjaj odprtega kompleta


20180115_212047.jpg
 Opis:
pogled z vrha
 Velikost datoteke:  3.53 MB
 Pogledana:  6 krat

20180115_212047.jpg



20180115_212057.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.24 MB
 Pogledana:  6 krat

20180115_212057.jpg



20180115_212125.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.84 MB
 Pogledana:  3 krat

20180115_212125.jpg



20180115_212147.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.36 MB
 Pogledana:  4 krat

20180115_212147.jpg



_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1076
Aktiv.: 9.22
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uf.....
1. vse napajalnike dodatko DOBRO ozemlji! Uporabi vsaj 6mm2 žico. Vsak napajalnik PRIVIJAČI na ozemljitev.

2. Hladilnik, ki ga imaš na tiristorju, diodi, ali kakorkoli zelo NOK. Moral bi ga obdati z kovinskim oklopom, ki je ozemljen.
Tudi priklop žic na hladilnik ni posrečen, pri tebi teče tok ravno skozi hladilnik do stikalnega elemeneta. Aluminij ima večjo upornost kot baker. Žice priklopi tako da bodo čim bližje stikalnemu elementu.

3. Sam MCU/arduino si zmontiral zelo blizu kjer tečejo veliko tokovi - slaba ideja.
Raje mu privošči kovinsko ohišje ali pa vsaj kovinsko ozemljeno ploščo med obema deloma.

4. preveri ali je minus napajanja povezan z ozemljitvijo. Če ni bi mogoče bilo dobro razlimisliti v tej smeri.

...

Vzporedna vezava več vodnikov/žic je velikokrat videna rešitev ampak nikakor ni optimalna. Glede na velike tokove bi bilo bolj smiselno vodnike izdelati iz Cu trakov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1076
Aktiv.: 9.22
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ps.:
Glede na videno bi skoraj pomislil da oscilograme pokvari sama meritev.

Ali so meritve bolj točne brez sonde od osciloskopa?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 480
Aktiv.: 3.61
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 16, 2018 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, pa je uspelo, vsaj mislim.

S poskušanjem dodajanjem kondenzatorje na ADC vhod (1uF,100n 100p vzporedno) in ko sem polnilec priklopil na baterije, ter poveča število meritev za povprečenje na 15x dobim odlične rezultate, saj ADC niha za 1 do 2 vrednosti, kar znese pri skupni napetosti cca 70mV napake (pri 65V) Very Happy

In isto je tudi pri skoraj polni obremenitvi (poskusil sem z 85A)

Hvala vsem za pomoč in nasvete.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2233 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group