|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 12:49 am Naslov sporočila: senzor tlaka za kompresor |
|
|
Sem sredi izdelave kompresorja za airbrush. Za vir zraka sem uporabil kompresor (motor) zamrzovalne skrinje, kateri bom dodelal še rezervoar za stisnjen zrak. Na pnevmatiko se ne spoznam. Zadevo bi rad izdelal tako, da bi se kompresor ob določenem tlaku izklopil. Rad bi da bi lahko tlak nastavljal. Na izhod vem da pride (mislim da se mu reče) reducirni ventil, s katerim lahko uravnavaš izhod zraka. Vendar za konstanten izhod, rabiš nekaj višji tlak v rezervoarju. Zanima me, kje bi lahko dobil ta senzor, da bi mi ob nastavljenem tlaku izklopil kompresor. In seveda nazaj vklopil, ko bi tlak padel pod določen nivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.81 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 6:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem kompresorja od zamrzovalne skrinje je v tem, da se kompresor ne bo pognal dokler bo pritisk v rezervoarju. Rešitev bi bil nek ventil, ki pri prekomernem pritisku začne puščati odvečni del zraka. Kompresor pa deluje neprekinjeno.
Izhodni reducirni ventil s filtrom in tlačno stikalo pa lahko nabaviš v vseh malo bolje založenih tehničnih trgovinah.
Mislim pa, da se ti bolj splača kupiti kompleten kompresor že narejen. Cene niso pretirane. --KLIK-- _________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.98 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 7:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Lojz je napisal/a: |
Problem kompresorja od zamrzovalne skrinje je v tem, da se kompresor ne bo pognal dokler bo pritisk v rezervoarju. Rešitev bi bil nek ventil, ki pri prekomernem pritisku začne puščati odvečni del zraka. Kompresor pa deluje neprekinjeno. |
S tem se ne strinjam. Jaz uporabljam takšen kompresor že zelo dolgo. Potrebna pa je precej velika tlačna posoda, ker airbrush troši dosti večjo količino zraka kot jo uspe "napumpati" takšen majhen kompresor.
Lojz je napisal/a: |
Izhodni reducirni ventil s filtrom in tlačno stikalo pa lahko nabaviš v vseh malo bolje založenih tehničnih trgovinah.
Mislim pa, da se ti bolj splača kupiti kompleten kompresor že narejen. Cene niso pretirane. --KLIK-- |
S tem pa se popolnoma strinjam, saj stane samo tlačno stikalo skoraj toliko. Samo derejo se pa ko .
Pa nikakor uporabljati kompresor od hladilnika s tlačno posodo brez tlačnega stikala in varnostnega ventila, ker ne moreš verjeti kaj zmore taka mala stvar. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je kompresor še ok, ti lahko napumpa do 25 bar, pa še več. Res pa je, da nima kapacitete. Na tlačno posodo daj obvezno še varnostni ventil. Vendar pazi, zrak iz kompresorja vsebuje tudi olje! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.98 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako je! Poleg reducirnega ventila tako ali tako dobi še dve posodici za mazanje in lovljenje vlage iz zraka. Ko vse to skupaj sešteješ je tista opcija z nakupom najboljša.
Samo tisti kompresorji so glasni, tega pa sploh ni slišati. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
1. Problem z zagonom kompresorja se teši tako, da se med kompresor in tlačno posodo vstavi enosmerni ventil, med kompresorjem in enosmernim ventilom se pa priključi:
a) Priključek na tlačnem stikalu za izpust zraka
b) Elektromagnetni ventil, ki se odpre, ko je nastavljeni tlak dosežen.
Tako se na izhodu kompresorja ustvari atmosferski tlak, pri katerem se kompresor lahko b.p. zažene. Ko tlak na izhodu kompresorja preseže tlak v posodi, začne enosmerni ventil prepuščati.
2.Problem z pretokom se reši z dvema ali večimi kompresorji vzporedno.
3.Za tlačno posodo se lahko uporabi plinsko jeklenko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
No, sedaj ste me malo zmedli in ne vem več kaj naj. Bom po trgovinah malo povprašal za ceno tlačnega stikala in reducirnega ventila ventila, pa bom bom potem videl, če se mi splača ali ne. Rad bi si ga naredil zaradi tega, ker je res tih in ga skoraj ne slišiš, air brush pa deluje na max 3-4 barih. Pri airbrushih je hrup kompresorja kar precejšen problem, saj z njim delaš kar nekaj ur neprekinjeno. Ne bi rad, da me na koncu bolijo ušeca . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
_ID_ je napisal/a: |
No, sedaj ste me malo zmedli in ne vem več kaj naj. |
Verjamem!
_ID_ je napisal/a: |
Pri airbrushih je hrup kompresorja kar precejšen problem, saj z njim delaš kar nekaj ur neprekinjeno. Ne bi rad, da me na koncu bolijo ušeca . |
Točno v tem je problem.
Malo povprašaj na tem forumu, oni imajo več prakse s tem. Pa vprašaj tam če mogoše kdo kakšen kompresor za Airbrush proda. So pa pregrešno dragi.
Pozdravljen in lepe izdelke ti želim!
Branko _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno zaradi tega, ker so tako dragi, bi si ga rad sam izdella, saj ni neka nevem kakšna znanost. Pa hvala za lepe želje! . Pravkar sem prvič priklopil kompresor. Vedel sem da dela potiho, samo da tako potiho pa spet ne. Edini problem je ponovni zagon. Če ga izklopim in ko se ustavi ponovno vklopin se ne zažene. Počakati moram približno 1 minuto, da ga lahko ponovno zaženem. Saj prižge se, samo ne obrne. To pa za moj namen ni noben pronlem, saj se ne bo tako pogosto vklapljal. A mogoče kdo ve, kakšno olje gre v ta kompresor. je precej svetle barve in prijetno doši. Vonj ima mogoče tudi od plina. V kompresorju je kar precej tega olja, ampak se bo čez čas iztrošilo in ga bo potrebno dolivati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupiš poceni kompresor v Interdiskontu, lahko tudi v kakšni akciji v Merkurju, kompresor pa montiraš v prostor, kjer ne boš delal, zaradi hrupa. Do tvojega delovnega prostora pa napelji cev za zrak, tako da tam kompresorja skoraj ne boš slišal ali pa ga sploh ne boš slišal. Seveda ne pozabi na posodico za izločevanje vlage in olja.
Kompresor kuplen v merkurju ko je bila vroča cena imam tudi jaz že nekaj let in mi dobro služi. Večkrat je treba kaj spihat pa brez tega ne gre. Žal pa je nekje začelo malce puščat in se kompresor vklopi 3x ali 4x na dan, tudi ponoči, da se napolni zrak v posodi. Ko je bil nov, je držal tudi po več dni.
Si bo treba vzeti čas in malce poskusiti z milnico kje pušča in popraviti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem izvedel fa lahko za tlačno stikalo vzamem tudi tlačno stikalo za hidrofor. Je nastavljivo (od kje do kje) in je enofazno (220V). Stane pa 3240 SIT. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kompresor se ne zažene zato, ker ima zaganjalnik z PTC uporom. Upor se pri delovanju segreje (to je namen, nič ni narobe) in z vročim se kompresor ne zažene. Enostavna rešitev je uporaba drugega kompresorja z relejem (stare gorenjeve skrinje in hladilniki).
Olje lahko daš avtomobilsko, čim bolj lahko (0w-15,0w-30, 5w-30). Zamenjaj vso olje z novim, izlij ga skozi sesalno cev ter tam tudi dolij.
P.S. Kompresorsko olje ti diši?? Meni ogabno smrdi fuj.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.91 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Počlej na energetika "kompresor od hladilnika".Ne vem, če si pogledal? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Sob Avg 12, 2006 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem. Bom še tam pogledal. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni