www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Somfy žaluzije

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miha88
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Jan 2015 22:32
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 12:34 pm    Naslov sporočila:  Somfy žaluzije Odgovori s citatom

pozdravljeni,

mi lahko kdo pomaga/svetuje in sicer vzporedno z Somfy sprejemnikom bi rad vezal navadno ON / OFF stikalo za žaluzije. Stikalo ima možnost nastavitve časovnega odpiranja stika/signala na priporočljivih 0,500s kot ima Somfy sistem. prilagam sliko ali lahko vzporedno vežem to stikalo.



lep pozdrav, Miha



Untitled.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.9 MB
 Pogledana:  15 krat

Untitled.png



_________________
Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drVrh
Član
Član



Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Prispevkov: 917
Aktiv.: 5.61
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,
najprej vprašanje zakaj bi rad vezal navadno vzporedno stikalo k ž enemu navadnemu stikalu.
Če si tovrstno vezje narišeš na list papirja in na listu vklopiš oba stikala na enkrat poglej kaj se zgodi. (ni dobro)

Verjetno bi rad vezal stikala, kot so zvezana na hondikih, na enem hodniku luč vžgeš prideš na drugega in luč izklopiš, je tako? To rabiš potem stikalo, ki je izmeničnega tipa.

Za naprej pa le vtipkaj v google izmenično stikalo in vezava izmeničnih stikal s primerom žarnice in ti bo takoj jasno. Problem je, ker tisto tvoje stikalo (sonfy sprejemnik), ki ga že imaš nima izmeničnega sitkala.

_________________
Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
miha88
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Jan 2015 22:32
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zivijo,

Ni res. Novo stikalo bo pametno. Lahko ga bom glasovno upravljal kot ze dosedaj nekaj naprav. Bistveno pa to da ga povezem v aplikaciji z napravami ki merijo sonce in njegov upor na steklene povrsine in avtomatsko zatemnijo zaluzije. Ter iz telefona iz kjer koli bo mogoce upravljati zaluzije.

Lp

_________________
Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drVrh
Član
Član



Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Prispevkov: 917
Aktiv.: 5.61
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, ne razumem te najbolj pa vendar.

Zakaj bi rad zvezal ta dva "stikala" vzporedno?

_________________
Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2022
Aktiv.: 10.67
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na sliko, ti odsvetujem kakršnokoli čaranje.

Do motorja žaluzij gredo 4 žice.
-gor
-dol
-N
-PE

Na tvojem mestu bi se izogibal hkratni napetosti na gor in dol žici.
Motor ima kar nekaj vztrajnosti. Dobro je počakati, da se ustavi, preden mu zamenjaš smer.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miha88
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Jan 2015 22:32
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno to je. Motor in sprejemnik imajo tri zice. 220v. Vzporedno bi pa vezal zato, ker bi ali uporabil eno ali drugo stikalo.
_________________
Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2022
Aktiv.: 10.67
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na dokumentacijo, so med sprejemnikom in motorjem 4 žice.


somfy zaluzije konektor.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  40.49 KB
 Pogledana:  6 krat

somfy zaluzije konektor.png



_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miha88
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Jan 2015 22:32
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tole sem poslikal. Sem se že veliko pozanimal naokoli pa so načeloma vsi bolj proti kot za. Zato sem se tudi obrnil na ta forum ker sem predvideval da bi kaj rešili. Nekako tako kot garažna vrata ko imaš na steni stikalo za odpret ali zapret, poleg tega pa tudi daljinec za odpiranje. Vsaj kolikor je meni znano bi zadeva morala špilati. To z tremi ali štirimi žicami pa ja... spremeni zgodbo. Jaz sem predvideval da motor deluje na sistem da mu stikalo da kontakt za 0,500s in nato se motor vrti do nastavljene končne pozicije. Čeprav mi je bilo vseskozi čudno kako imam lahko na daljincu gumb gor in dol. Kar pomeni da pošlje signal v katero smer zavrteti motor. Po drugi strani pa ko sem žaluzije naročal so me vprašali ali bo stensko gor dol stikalo ali bo daljinec. Ker potem morajo pripraviti takšne priključke. Motor naj bi bil enak v vsakem primeru. Kolikor sem videl tudi pri proizvajalcu ne vedno točno zadeve.... so mi odsvetovali to delati, vendar niso znali razložiti zakaj. rekli so samo da oni delajo ali stikalo ali daljinec...

lp



IMG_20180226_200807.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.44 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG_20180226_200807.jpg



IMG_20180226_200725.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  311.84 KB
 Pogledana:  0 krat

IMG_20180226_200725.jpg



_________________
Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3638
Aktiv.: 20.21

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2018 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V osnovi je vezava čisto enostavna, a ni nujno, da potrebna dvopoložajna dvopolna menjalna tipkala obstajajo v naboru stikal v stilu ostalih.

Tipkalo ima dva položaja, l in ll, spuščeno je v položaju l.
Tipkalo ima dva neodvisna tokokroga, da ob pritisku na eno tipkalo hkrati blokiraš ukaz za nasprotno smer vrtenja, ki lahko pride iz drugega tipkala ali iz modula. In enako z drugim tipkalom blokiraš ukaz iz prvega ali iz modula.
Tipkali imata prednost pred moduli. Če modul vozi motor v neko smer, ga lahko z enim tipkalom še naprej vozimo v isto smer, ali z drugim tipkalom blokiramo smer iz modula in ga začnemo voziti v nasprotno smer.

Omenjam tipkala. To pomeni, da se bo vse skupaj dogajalo ročno, dokler boš držal tipko. Ko boš tipko izpustil, bo naprej delovalo po ukazih iz modula.

Če pa namesto omenjenih tipkal uporabiš dva npr. Schrack mini oranžna relejčka serije RT 424... za na tiskanino ali podnožje, ki imajo dva menjalna tokokroga, lahko uporabiš povsem enako vezavo, pri čemer oba relejčka krmiliš z navadnim 1-0-2 tipkalom, ki pa ga zagotovo dobiš v stilu ostalih hišnih stikal, saj je del standardne ponudbe.



20180326_203717.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.09 MB
 Pogledana:  10 krat

20180326_203717.jpg



_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2022
Aktiv.: 10.67
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2018 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš zamenjal smer vrtenja motorja, brez krajše pavze, zna občasno zavarit 6A kontakte.
Preizkušeno z motorjem druge znamke.

Za 100% rabiš tri releje.
Začetno stanje: vsi releji so izklopljeni
-vklopi rele 3
-Glede na željeno smer pomika se vklopi, ali izklopi rele 2
-zakasnitev (da se motor žaluzij ustavi)
-Vklopi rele 1 za čas pomika

Po končanem premiku
-Izklopi rele 1
-zakasnitev (da se motor žaluzij ustavi)
-Izklopi rele 3 in 2(če je vklopljen)

Če imaš prostor, lahko narediš z ESP8266, ali arduino.



zaluzije Somfy override.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  zaluzije Somfy override.png
 Velikost datoteke:  25.51 KB
 Downloadano:  18 krat


_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Cip
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Dec 2018 23:20
Prispevkov: 36
Aktiv.: 1.12

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2021 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
si bom sposodil kar tole temo.
Tudi sam uporabljam motorje znamke Somfy, v mojem primeru žično različico (Somfy J4 WT Protect - navodila).

Pravkar sem montiral še en motor te znamke (ostale so mi montirali monterji oken) in sem naletel na problem, ker za nastavitev zgornje in spodnje meje potrebuješ "servisno nastavitveno stikalo". Dobavitelj motorja mi je svetoval, da si ga sestavim sam z uporabo tipkal (originalno stikalo pride okoli 60eur).
Servisno stikalo je sestavljeno tako, da ima poleg tipk GOR in DOL še eno tipko "GOR+DOL", ki, če prav razumem, sklene fazo L na obe fazi motorja L1(gor) in L2(dol). Ta tipka se uporablja za nastavitve (podrobnosti v linku z navodili na strani 23).

Vse mi je jasno, me je pa zmotil ta komentar:

int47 je napisal/a:
Glede na sliko, ti odsvetujem kakršnokoli čaranje.

Do motorja žaluzij gredo 4 žice.
-gor
-dol
-N
-PE

Na tvojem mestu bi se izogibal hkratni napetosti na gor in dol žici.
Motor ima kar nekaj vztrajnosti. Dobro je počakati, da se ustavi, preden mu zamenjaš smer.


V mojem primeru pa potrebujem ravno to - hkratno napetost na L1 in L2. Ali si napačno razlagam shemo tega servisnega stikala? Ne bi rad skuril motorja Smile

Tudi v navodilih so omenjeni dve opciji za nastavitve:
"To make the settings for your drive, you can choose to use either the WT setting tool (ref. 9015971 in Europe and ref. 9016772 in Switzerland)
or
a non-locking double push-button control point.
"
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2022
Aktiv.: 10.67
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2021 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogon je ob dobavi v spodnjem položaju (spuščene žaluzije).
Zgornji položaj zazna stikalo na pogonu (gobica).
Kaj rabiš nastavit ?
Citiram:
In user mode, do not use electric switches that allow the ▲ and ▼ buttons
to be pressed simultaneously.
The drive must not be driven by a solid-state relay or triac relay.

Pri tvojem pogonu očitno motor ni direktno priključen na gor / dol signal.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Cip
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Dec 2018 23:20
Prispevkov: 36
Aktiv.: 1.12

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 23, 2021 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem že uredil, vse je ok. Po montaži motorja sem imel žaluzije na sredini, tako da je bilo potrebno nastaviti spodnjo mejo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 225 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group