|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elpollo Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07 Prispevkov: 555 Aktiv.: 2.68 Kraj: Podravje
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 10:35 am Naslov sporočila: Na monokromatskem monitoru svetla slika s črtami |
|
|
Zdravo, imam problem z 8" monitorjem ki je vgrajen v CNC stroj.
Imam problem, da je zelo svetla slika z horizontalnimi črtami. Podobno kot je pri barvnih v primeru, da nastaviš na visokonapetostnem transformatorju SCREEN na maksimalno, vendar tega pri tem ne najdem. Monitor ima dve plošči, na prvo pride napajanje 24VDC in video konektor, na njej bi naj šlo tudi nastavljat kontrast in svetlost, na drugi pa je visokonapetostni transformator kjer pa so tudi nastavitve za širino, višino in Hold. Vendar nič od tega ne reagira. Kje bi lahko bil problem?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
62.17 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
660.84 KB |
7 krat |

|
|
709.85 KB |
11 krat |

|
|
729.06 KB |
25 krat |

|
_________________ Življenje je prekratko, da bi bili malenkostni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvo bi zamenjal diode na zapečenem PCB-ju.
Nato polotal vsaj spodnjo stran vseh trimmerjev, zna biti da so zaradi vročine in tresljajev spoji popustili. (lahko pa trimmerje tudi premeriš, kar nebi bilo slabo)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Menjava spohanh elementov z novimi je nujna.
Napetost g2 pri monokromatskih ekranih ne nastavjaš na VN transformatorju, saj je ta napetost 10x nižja kot pri barvnih (okoli 400 V). Ali je trimer nekje blizu podnožhja katodne cevi ali pa je vse skupaj fiksno z dvema visokoohmskima uporoma, kjer je lahko kateri od njih prekinjen.
Ampak, vrtenje trimerjev na slepo srečo je prekleto butasto početje! Rezultat je največkrat še vedno pokvarjena in še razštelana naprava in imaš pri popravilu še eno težavo več. Ne počni tega.
Namreč povedal si samo, da je ekran presvetel s povratnimi črtami. Nisi pa povedal ali se vidi slika ali je samo raster? Če je slika, je dimenzijsko ustrezna ali je močno prevelika?
Za presvetel zaslon je precej možnih vzrokov, od težav z napajanjem horizontalnega odklona, samega napajanja katodne cevi, okvara v videoojačevalcu, itd, vse do pokvarjene katodne cevi (medelektrodni stiki - zelo malo verjetno, vendar se občasno zgodi tudi to).
Torej nujno je najprej ugotoviti kateri sklop je najverjetneje v okvari in šele nato naprej. Bližnjice se običajno izkažejo za najdaljšo možno pot pri popravilu takih reči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elpollo Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07 Prispevkov: 555 Aktiv.: 2.68 Kraj: Podravje
|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 2:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Namreč povedal si samo, da je ekran presvetel s povratnimi črtami. Nisi pa povedal ali se vidi slika ali je samo raster? Če je slika, je dimenzijsko ustrezna ali je močno prevelika? |
Tekst je bil močno prevelik in se je gibal skupaj s horizontalnimi črtami.
Diode sem zamenjal z 1N4007, upam da bo ok. Trimerji so ok, sem jih odspajkal in jim meril vrednost skozi celotno območje, seveda sem si pred tem označil položaj. Pospajkal sem še sumljive spoje. Premeril sem tudi upore okrog konektorja katodne cevi in so ok. Po priklopu na napetost, slika več ni bila svetla, zato sem poskusil zmontirat v stroj, da bi videl, ali prikazuje željen tekst. Vendar na monitorju ni bilo nič, tema.
Lastnik je monitor obdržal, ker pravi, da še ima drugo varianto z drugim monitorjem.
Sedaj pa me zanima, kaj še bi lahko preveril, v primeru, da bi monitor ponovno dobil v roke?
Zanima me tudi ali je možno, da nemesto tega priključim drug monokromatski monitor? Našel sem pinout monokromatskega monitora, kako bi zdaj ugotovil na kateri pin gre kateri signal?
|
54.3 KB |
5 krat |

|
|
709.85 KB |
0 krat |

|
|
105.63 KB |
2 krat |

|
_________________ Življenje je prekratko, da bi bili malenkostni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brane212 Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 11:24 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.79 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi skočil na kak odpad.
Možno je, da je kdo pobrskal po kleti in vrgel stran kak zaprašeni Hercules monitor.
Drugače bo pa rahlo težka. Hercules je imel nekooliko višjo horizontalno frekvenco, kamor niso šli vsi navadni monitorji.
Če ga naviješ do tja, bo pa problem digitalni signal, ki je v bistvu "trobarven" - črna, normalna svetlost, povečana svetlost.
No, tudi to je rešljivo z malo logike in nekaj upori...
IMHO najhitreje bo poservisirat obstoječi monitor. Če ti sinhronizacija ne dela, si poglej kaj je z logiko- da ni crknil kak čip na vhodu, potem gremo pa dalje.
Lahko bi tudi, če imaš dostop do delujočega monitorja, prištekal oba naenkrat in nato pogledal, kje vse slabi odstopa od dobrega...
_________________ On journey of life I chose the psycho path... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za signal generator:
Dobi eno Hercules grafiko (lahko combo z LPT portom) in nek PC z ISA vodilom.
Hercules kartico v ta PC (VGA ven !) in boš dobil ustrezen signal generator.
Druga možnost so tudi nekatere stare VGA kartice (nekatere WD) in ustrezen kabel.
Tu si programsko VGA kartico prekonfigurirati v Hercules ali MDA način, ampak to ni delovalo z vsemi mnonitorji in še ustrezen program si rabil - ni bil vsak za vse grafične kartice, ampak samo točno določen tip chipseta in je zato Hercules grafika enostavnejša rešitev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Diode sem zamenjal z 1N4007, upam da bo ok. |
Hja ... ne vem ali 1N4007 sploh spada na tista mesta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sigurno da je bil Hercules priklop??
Po konektorjih tega ne bi rekel.
Če si iskal samo po besedah Monochrome monitor niso rezultati nič kaj zanesljivi.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brane212 Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 11:24 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.79 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si ziher ?
Hercules je imel ravno tak DB-9 šteker...
_________________ On journey of life I chose the psycho path... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2011 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hercules je MDA, ki pozna tudi grafiko (720x348), ne samo alfanumerične znake.
Razlika je samo v grafični kartici, monitor je isti, saj so sinhronizacijske frekvence in video signal enaki pri obeh.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni