|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 9:04 am Naslov sporočila: Oscilator |
|
|
Pokazale so se potrebe po 100MHz oscilatorju. Tako sem v trgovini nabavil 100MHz oscilator. Vse kar piše na njemu je:
JQ
100.000MHz
XO L1AA
4pin verzija
Na netu sem pogledal podobne oscilatorje za pinout, vse skupaj priključil in zadeva ne deluje.
Vprašanja:
-Vezje sem probal na proto boardu in na enem majhnem vezju, ki sem ga naredil za test. Opazil sem pri obeh verzijah zelo šibek signal prave frekvence vendar zanemarljive amplitude. Kaj bi lahko bilo narobe?
-Ali je možno, da so mi prodali kvarc namesto oscilatorja?
 _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Kvarc sam od sebe ne pocne nic, pa tudi stirih pinov nima. O tvojem oscilatorju lahko le ugibam (posici datasheet proizvajalca), a sem preprican, da ne deluje na fundamentalni frekvenci uporabljenega kvarca znotraj oscilatorja, temvec uporabi enega od visjih harmonikov, ki je primerno sibkejsi (manjsa amplituda) od osnovne frekvence.
Ce nam zaupas cemu potrebujes tak oscilator, ti najbrz lahko predlagamo kako (ce je to sploh potrebno) izhodni signal ojacati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam, da uporabiš oscilator nižje frekvence in potem za njim uporabiš še PLL ali DLL za množenje clock-a.
Če imaš oscilator tak klasičen, potem bi moral biti izhodni signal od 0V pa do napajanja... je 5V ali 3.3V? preveri, če nisi po pomoti zamenjal napajalnega in izhodnega pina...
Kje rabiš 100MHz? FPGA ima že vgrajen DLL s faktorjem x2 in x4 (večinoma). _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Kvarc sam od sebe ne pocne nic, pa tudi stirih pinov nima. O tvojem oscilatorju lahko le ugibam (posici datasheet proizvajalca), a sem preprican, da ne deluje na fundamentalni frekvenci uporabljenega kvarca znotraj oscilatorja, temvec uporabi enega od visjih harmonikov, ki je primerno sibkejsi (manjsa amplituda) od osnovne frekvence.
Ce nam zaupas cemu potrebujes tak oscilator, ti najbrz lahko predlagamo kako (ce je to sploh potrebno) izhodni signal ojacati. |
Res je da kvarc sam od sebe ne počne nič. Ampak to ni bilo vprašanje, Sokrat Lahko pa ima 4 pine pa sta dva v zraku, ampak jaz takšnega še nisem videl. Zato pa sprašujem.
Data sheet proizvajalca? Sem že iskal, ne najdem Vse kar piše na "oscilatorju" sem napisal, v grobem pa je dimenzij 22x12, tako, na oko.
Ja, človek bi sklepal, da bi se dalo ojačati vse skupaj z ojačevalnikom? Ampak menim, da to ni potrebno, če kupiš delujoč oscilator, ki bi moral imeti skoraj 5V (3.3V) izhoda?! Če pa kupiš nedelujočega pa ti itak ne bo nič pomagalo. Kar se tiče aplikacije pa sem vam že napisal. Rabim oscilator 100MHz. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Si oscilator prav priključil?
Pogled zgoraj ali spodaj? Preveri v datasheetu. Vprašaj v trgovino za proizvajalca.
npr.: http://www.u-tek.com/images/page08-t.jpg
Priključki napajanja so običajno na istem mestu kot pri TTL ali CMOS lgiki, ampak vseeno. Nivo izhodne napestosti signala je ravno tako prilagojen logiki, saj so to digitalni ( štirioglati) izhodi
S čim meriš izhod oscilatorja. To je le 100MHz.
lp, Jože.
Nazadnje urejal/a s57bic Ned Avg 20, 2006 10:14 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Predlagam, da uporabiš oscilator nižje frekvence in potem za njim uporabiš še PLL ali DLL za množenje clock-a.
Če imaš oscilator tak klasičen, potem bi moral biti izhodni signal od 0V pa do napajanja... je 5V ali 3.3V? preveri, če nisi po pomoti zamenjal napajalnega in izhodnega pina...
Kje rabiš 100MHz? FPGA ima že vgrajen DLL s faktorjem x2 in x4 (večinoma). |
Ja, zatakne se pri tem, da sem za tega že plačal 2kSit. PLL za to frekvenco niti ne poznam, verjetno pa cena za takšen ic ni dosti manjša od dodatnih 2kSit. Vse podobno temu sem pregledal in vse to ima standarden razpored pinov. dvomim, da sem mu narobe obrnil napajanje. Nekateri pa imajo uporabljen 4. pin kot on/off, tristate ali pa za hecanje z VCO. Tudi to sem probal - ne dela.
Če pa seveda veš za kakšen poceni PLL, ki deluje malo nad 100MHz se pa priporočam Ampak osebno bi raje spravil ta "oscilator" v delovanje. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Kje pa je zate pin 4? Ali je to pin 14 pri TTL čipu. Če si to naredil, potem nimaš napajanja tam kjer bi moralo biti.
lp, Jože. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
iggy je napisal/a: |
Res je da kvarc sam od sebe ne počne nič. Ampak to ni bilo vprašanje, Sokrat |
Vprasal si ali so ti morda prodali kvarc, v isti sapi pa zatrdil, da dobis izhodni signal ustrezne frekvence, a prenizke amplitude. Ker kvarc ne pocne sam od sebe nic, ampak potrebuje se nekaj drugih komponent, da iz njega nastane oscilator, ne bi mogel videti izhodnega signala, ce bi ti prodali kvarc, ti pa bi ga prikljucil na DC. Predpostavil sem, da bos do zakljucka prisel sam, a vseeno: niso ti prodali kvarca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
s57bic je napisal/a: |
Si oscilator prav priključil?
Pogled zgoraj ali spodaj? Preveri v datasheetu. Vprašaj v trgovino za proizvajalca.
npr.: KLIK - tu je tvoj napotek, admini imajo rajši to obliko
Priključki napajanja so običajno na istem mestu kot pri TTL ali CMOS lgiki, ampak vseeno. Nivo izhodne napestosti signala je ravno tako prilagojen logiki, saj so to digitalni ( štirioglati) izhodi
S čim meriš izhod oscilatorja. To je le 100MHz.
lp, Jože. |
Priključil sem ga po pinout-u 14pin verzije v tvojem linku. Meril sem ga na dva načina:
Z osciloskopom -3dB pri 35MHz in sondo -3dB pri 60MHz, izmerjeni signal je imel amplitudo 20mV.
In z logičnim analizatorjem. Nekaj se je dogajalo, kot da bi malo delal, potem ugasnil, pa malo delal, pa potem zabil izhod na Vcc. Ampak tudi ta logični analizator ni v dobrem stanju.
EDIT: 4. pin ni enako pin 4. Če se prav spomnim je omenjeni pin N.C., ON/OFF ali TRISTATE. Označen je s piko, torej pin 1, če me spomin ne vara. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
iggy je napisal/a: |
Res je da kvarc sam od sebe ne počne nič. Ampak to ni bilo vprašanje, Sokrat |
Vprasal si ali so ti morda prodali kvarc, v isti sapi pa zatrdil, da dobis izhodni signal ustrezne frekvence, a prenizke amplitude. Ker kvarc ne pocne sam od sebe nic, ampak potrebuje se nekaj drugih komponent, da iz njega nastane oscilator, ne bi mogel videti izhodnega signala, ce bi ti prodali kvarc, ti pa bi ga prikljucil na DC. Predpostavil sem, da bos do zakljucka prisel sam, a vseeno: niso ti prodali kvarca. |
Kvarc se proži lahko na 50Hz, če se ga dotakneš. Ne vsi, nekateri pa se. Se pa nagibam k temu, da so mi prodali zanič oscilator.
Edit: nebi teoretiziral o kvarcih s 4imi nogicami ampak kar se mene tiče, lahko sploh ni bil priključen na DC. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa se pinout: ponavadi je tristate pin 1 in ne pin 4 (DIL 14). Si preprican, da imas prikljuceno pravilno ?
pin 1: enable/disable
pin 7: ground
pin 8: output
pin 14: V+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa se pinout: ponavadi je tristate pin 1 in ne pin 4 (DIL 14). Si preprican, da imas prikljuceno pravilno ?
pin 1: enable/disable
pin 7: ground
pin 8: output
pin 14: V+ |
Oui. Tako kot si napisal zgoraj. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Oscilator pravkar sedi na približno polovici napajanja in daje na izhodu okoli 12mV zapacanega signala sinusne oblike (oblika je takšna verjetno zaradi filtriranja). Če si zmislim in rečem, da osciloskop od 35MHz dalje reže z filtrom drugega reda, torej 12dB na oktavo, izgubim do 100MHz nekje 18dB, kar znaša pri napajanju 5V okoli 550mV izmerjenega signala. Jaz imam 12mV. -53dB! Kot bi imel do žarka osciloskopa filter 5. reda. Ne razumem  _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
na izhod osc. priključi nek binarni števec, ki potegne tako visoko, pa deli z faktorjem 8 ali 16 in tam pomeri frekvenco....... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Avg 20, 2006 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbrz nimas na voljo delilnika (stevca) za tako visoke frekvence, s katerim bi lahko videl ali je izhod pravilne oblike ali ne ?
Amplitudo sicer lahko pomeris posredno, ce signal prej poravnas - tako se bos vsaj izognil dusenju osciloskopa, ampak s tem ne bos izvedel nic o obliki signala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni