www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

hiša - klasika in pamet

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bjevse
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 05 Feb 2019 8:42
Prispevkov: 2
Aktiv.: 1.24

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2019 8:46 am    Naslov sporočila:  hiša - klasika in pamet Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Nisem elektronik oz. električar in imam vprašanje o fizičnem ožičenju v novi hiši.
Žice gredo od vsake luči, stikala v električno omarico. Želel sem uporabiti stikalo na dotik in bipolarni rele za delovanje vsake luči. Bipolarni rele bi potreboval, da bi kasneje lahko dodal upravljanje z računalnikom, nekaj v smislu HomeAssistant.
Torej, kako naj sedaj zvežem klasiko, da lahko kasneje brez težav dodam avtomatizacijo?
Vsaka informacija je dobrodošla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3481
Aktiv.: 22.96
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2019 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je mišljeno kot "žice od stikal do omarice"?
Je to 3x1,5 kvadrat kabel ali signalni kabel?
Če so od stikal do omarice signalni kabli, potem potrebuješ večfunkcijski rele, nastavljen na ustrezno funkcijo.

Če imaš navaden 3x1,5 kabel, pa samo zvežeš na kable za luči. Rjave za faze do stikal, modre so povratne faze iz stikal in gredo na rjave do luči, modre so pa nule do luči. Rabiš vrstne sponke za na DIN letev. Seveda naj to veže nekdo, ki ve, kaj počne.

Na A4 list ob robovih nariši krogce (doze od stikal, luči in vtičnic) in na sredi velik pravokotnik (glavna omarica). Nato vsak krogec s tremi črtami poveži s pravokotnikom. Na vrhu vsakega krogca napiši STI, LUČ, VTI . Fotografijo tega lista s čim manj mize okrog pripni na forum, da se vidi, kakšni je trenutno stanje.

Rabiš seveda še varovalke.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bjevse
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 05 Feb 2019 8:42
Prispevkov: 2
Aktiv.: 1.24

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2019 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za hiter odziv.

Uporabljeni so kabli 3x1,5 oz. 3x0,75. Kabli so tudi že zaključeni na vrstne sponke. Sedaj imam 2 možnosti:
1.Za klasično vezavo, bi moral, kot predlagaš, samo pravilno povezati vrstne sponke od stikal z lučmi. Uporabim navadna, menjalna, križna stikala in pravilno zvežem v omarici.
2.Rad pa bi pripravil “teren” za kasneje, ko bi luči prižigal tudi z računalnikom (dodatno stikalo). Zato sem mislil uporabiti bipolarne releje in tipke namesto preklopnih stikal.

Je bipolarni rele prava stvar za to oz. kaj drugega glede na velikost, ceno in funkcionalnost?
Ima kdo izkušnje z Sonoff Touch - https://www.itead.cc/sonoff-touch.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 161
Aktiv.: 1.36
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2019 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce gredo vsi kabli posebej v omarico, potem seveda lahko vse uporabis za avtomatizacijo.

Kaj vse je mozno imas kar lepo na Siemensovi strani, krmilni sistem "Siemens LOGO". Imas od opisov komponent, do kaj je mozno in kako se programira. Ce bos preledal te videe bos dosti natancno vedel kaj je mogoce.

Pri konkurencnih sistemih je logika podobna, rezan, ce gres v smer KNX, cesa pa bi se jaz na tvojem mestu izognil, ker imas vse napeljano v omarico.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3481
Aktiv.: 22.96
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2019 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če v doze od stikal vgradiš samo tipkala, lahko v omarici uporabiš multifunkcijske časovne releje s funkcijo vklop+izklop s tipko. Ampak cena že po nekaj kosih zelo hitro naraste čez ceno PLC krmilnika. Za tako enostavno funkcijo ni potrebe po zmogljivosti, ampak le po zadosti vhodih in izhodih. Paše pa, če zna PLC delati z internetom in ima na razpolago kak program za oddaljen nadzor.


Če vgradiš stikala in v omarici zvežeš samo z žicami, bo prehod na "pamet" pomenil naknadno menjavo vseh stikal s tipkali, ponovno prevezavo vseh žic na krmilnik, ... skratka dvojno delo in višja cena.
Za povrhu zna ob kančku neprevidnosti začasna rešitev tudi ostati dlje kot je prvotno predvideno, razen če bodo začasne žice dovolj dolge, da bo možno "med obratovanjem" hiše pod šop žic vgraditi krmilnik z že vpisanim programom in potem vsako popoldne zamenjati kako tipkalo in prevezati pripadajoče žice na krmilnik. Prekratke žice namreč pomenijo, da bo treba odklopiti, pozamenjati in prevezati vse naenkrat, med tem časom pa bo hiša brez elektrike. Pravtako bo moral program takoj v celoti delovati prav, pri postopnem prevezovanju pa najprej prevežeš manj pomembne prostore in že vnaprej odpraviš opažene hrošče za še nepriklopljene prostore. Potem pa to pojasni domačim ...

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 5 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group