www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Motnje telefona na Adafruit MAX31855
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2019 9:37 pm    Naslov sporočila:  Motnje telefona na Adafruit MAX31855 Odgovori s citatom

Pozdrav,

Imam en čuden primer. Z Arduinotom merim temperaturo in krmilim grelec. Vse deluje OK dokler se ne približam z android telefonom. Zadeva se še poslabša, če aktiviram prenos podatkov (kak video).
Motnje vplivajo na odčitek temperature, ne vem ali vpliva na adafruit modul direkt ali se v arduinotu kaj zgodi.
Tudi če izklopim delovanje programa in je v standby mi naključno (1×min ali nekaj krat na minuto) proži PWM izhod na mosfet.

Mobitel ga moti že na razdalji 1m ampak ne tako očitno kot na recimo 20cm.

Se je kdo že s tem srečal?

_________________
lp, ElGrigon


Nazadnje urejal/a ElGrigon Pet Maj 10, 2019 9:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3561
Aktiv.: 22.89
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To imaš MAX31855 modul od Adafruit?
Njihov modul je neverjetno občutljiv na vse sorte RF motenj, saj pri dvostranski tiskanini nima nobene GND ploskve, ampak le tanke povezavice.
Osnovni problem je pa v butastem čipu, ki nenehno preklaplja sondo, da zaznava morebitno prekinjeno povezavo ali kratek stik med (+) in (-) žico sonde ter oklopom njenega kabla, namesto, da bi se posvetil svojemu osnovnemu namenu - merjenju temperature - morebitni okvari pa zaznaval le vsakih 10 ali več sekund. Zaradi izmeničnih razmer na sponkah sonde takorekoč ni dovoljena uporaba kondenzatorjev in dušilk za stabilizacijo izmerjene temperature.

Temperature gredo precej po svoje in meni jih ni uspelo stabilizirati drugače kot programsko.
Pa še to ne s povprečenjem vseh meritev, ampak se po prvih 250 izvedenih meritvah dodatno ignorirajo vse temperature, ki odstopajo za več kot 1°C gor ali dol od povprečja zadnjih 8 veljavnih meritev. V mojem primeru se temperatura nekaj 10 kilogramov železja ne more opazno spremeniti v 16 sekundah.

Glede ozemljitev in oklopljenih kablov imam module zaprte v kovinski dozi (Faradayeva kletka), zelo filtrirano napajanje, a se motnje nekako prebijejo noter.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 7:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tega imam ja. Če je to tako, je samo še za v smeti
_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja. Sem poskusil sedaj oklopiti termočlen do bunkice in povezal na GND, pravtako namestil kondenzatorje na vsa napajanja, povezal GND na ozemljitev.
Če položim telefon zraven in zaženem kak video na youtube, prične meriti čudne vrednosti.
Kolikor berem po adafruit forumu imajo vsi podobne težave in nobeden ni prišel do dna.

Kaj še obstaja kak drug modul s termočlenom za adruino, ki dela zanesljivo?

_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj se kaže. Dodal sem kondenzatorje kot priporočajo po datasheetu in ovil sem cel modul v alu folijo. Veliko bolje, anomalije le redke. Bo potrebno tega maxa v pločevino obleči, da bo mir.
_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Prispevkov: 636
Aktiv.: 3.85
Kraj: Že od kje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:

Kaj še obstaja kak drug modul s termočlenom za adruino, ki dela zanesljivo?


Nabavil sem MAX6675. Priključil enkrat testno na ESP32 in nisem opazil ničesar čudnega.
Je pa res, da je bil samo na mizi v delavnici in s termočlenom na zelo kratki povezavi (mogoče 0,5m).
V primeru, če te zanima in da rabiš nujno, daj na ZS.

_________________
Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je še starejša verzija, tudi težave kolikor sem bral.

Gledam pa MAX31856, ki ima malo več dodatkov za odpravo motenj. Kljub temu piše, da v "extremnih" pogojih bi moral cel modul kjer je čip obleči v kletko in uporabiti opletene žice termočlena.

_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Prispevkov: 636
Aktiv.: 3.85
Kraj: Že od kje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako dolge imaš povezave od modula do kontrolerja?

Moram moj modul postaviti v "onesnaženo" okolje, da vidim, kako in kaj.

_________________
Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaenkrat še z vodniki od arduinota, ampak te povezave ne delajo težav. Očitno je občutljiv sam modul, ker sedaj so motnje skoraj izginile. Oplaščeni vodniki termočlena niso kaj pripomogli. Največja razlika je bila, ko sem modul ovil z Al folijo. Povezave cca.10cm do arduinota so odprte.
_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blay44
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Prispevkov: 552
Aktiv.: 5.28

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer nimam izkušenj s tem čipom, vendar bi jaz vseeno dodal cca 2k upore v komunikacijske linije in znižal frekvenco prenosa.
Na hitro sem pogledal, da čip zmore do 5Mhz max. čas pretvorbe pa ene 200ms.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj bi spremenil z nižanjem frekvence? To misliš samplanje, komando iz mikrokontrolerja?

Lahko malo pojasniš prosim.

_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blay44
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Prispevkov: 552
Aktiv.: 5.28

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Urni takt ckl in s tem hitrost branja/sprejemanja.
V beziku z config ukazom(clkDiv/ali speed pri soft. spi,).
V arduinu pa z spiSetting in SPI_CLOCK_DIVx
Bolj zanesljiv prenos dosežeš. Plus, zaključni upori proti plusu.
Seveda, če je problem v motnjah induciranih v kablih ali hitrost obeh naprav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
blay44
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Prispevkov: 552
Aktiv.: 5.28

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2019 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In?

Zdajle na deževni dan sem prebral tudi datasheet. Piše notri, da moraš na T+ in T- sponke senzorja dodati 10n kondenzator za filtrijanje.
Par uV je pa občutljivost. Torej se termopar zlahka prelevi v anteno.
Torej dober filter na vhodu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2019 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, te kondenzatorje sem vse vključil (termočlen, napajanje IC). Pripravljam breadboard, da bodo povezave čim krajše.
_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3860
Aktiv.: 24.40
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2019 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, zmontirano na breadboardu s čim krajšimi povezavami. Spremenil sem tudi clock_division iz "4" na "8".
Pojma nimam kaj bi še poskusil razen, da dam modul v pleh.

Programsko sem poskusil shranjevati vsak odčitek v array in nato predložiti v PID povpreček. Ni uspeha, ker motnje ustvarijo očitno odstopanje in se pozna tudi s to metodo plus tega mi PID zaostaja oz. tista kalkulacija zavzame preveč ciklov.Bi moral zmanjšati array ampak kot pravim, da to ne pomaga.

Motnja ne sme biti prisotna.

_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 83 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group