Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.19 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 10:48 am Naslov sporočila: Vremenska postaja kako zajeti podatke? |
|
|
Imam Wh4000 vremensko postajo.
Postaja je preko wifi-ja povezana v svet. Podatke pošilja na vremenski strežnik wunderground.com
Namenski PC softver je precej tog in ne omogoča samodejnega izvoza podatkov. Ima kdo idejo kako ugotoviti kako PC-softwer in postaja komunicirata oz. kako bi lahko prestregel podakte, ki jih postaja pošilja v svet? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 720 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo pozdravljen,
Program Wireshark je odličen pripomoček za mrežne stvari.
Če ga namestiš na PC kjer je aplikacija s katero komunicira boš lahlko sfiltriral promet(glede na IP naslov naprimer) in videl kaj točno se pošilja med vremensko postajo in aplikacijo.
Če ni hudo zakomplicirano in zakodirano bi se mogoče dalo ugotovit kako so podatki zapakirani.
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.39 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.19 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Edvard hvala.
Pomoje podatki niso posebej kodirani.
PC program verjetno postaji pošlje nek "zahtevek" Le ta mu potem po moje "vsuje" vse podakte. Sklepam po tem, ker ob startu programa program ponudi okno z IP-jem računalnika. Par sekund po zagonu pa priletijo vsi online podatki.
Vlado,
Hvala za povezavo. Bom poskusil najprej prvo. Raje ne bi bil odvisen od spleta. Če ne bo šlo bom probal to. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3517 Aktiv.: 31.78
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.36 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Vlado,
Hvala za povezavo. Bom poskusil najprej prvo. Raje ne bi bil odvisen od spleta. Če ne bo šlo bom probal to. |
Nisi pogledal kaj ti predlaga Vlado, da pobiraš podatke, od tam kamor jih sedaj že pošiljaš direktno z vremenske postaje, morda bi se pa dalo to uporabit, nisem se spuščal v podrobnosti, v kolikor ne bo šlo drugače je za premislit. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3517 Aktiv.: 31.78
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
robertos...
Postaja se preko wifi piveže na PC z neznanim protokolom. Od tu dalje pa je dokumentirano, kako poslati vremenske podatke na WU in kako jih pobrati nazaj. Silvo bi pa rad mimo tega direktno "govoril" s postajo. _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
robertos je napisal/a: |
Silvo je napisal/a: |
Vlado,
Hvala za povezavo. Bom poskusil najprej prvo. Raje ne bi bil odvisen od spleta. Če ne bo šlo bom probal to. |
Nisi pogledal kaj ti predlaga Vlado, da pobiraš podatke, od tam kamor jih sedaj že pošiljaš direktno z vremenske postaje, morda bi se pa dalo to uporabit, nisem se spuščal v podrobnosti, v kolikor ne bo šlo drugače je za premislit. |
Sem pogledal. Še več sem že spisal aplikacijo, ki podatke "pobira" s spleta in prikazuje. Sem probal tudi program, ki mi ga je predlagal Edvard. Program je sila zanimiv in uporaben. Zadevo preizkušam. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
mosqito je napisal/a: |
robertos...
Postaja se preko wifi piveže na PC z neznanim protokolom. Od tu dalje pa je dokumentirano, kako poslati vremenske podatke na WU in kako jih pobrati nazaj. Silvo bi pa rad mimo tega direktno "govoril" s postajo. |
Točno to. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo,
zdaj sem bral navodila za to postajo.
Senzorji pošiljajo podatke prek RF (verjetno 433MHz :Frequency: 433/868/915MHz(optional, 915MHZ is for North America)), podatke na mrežo pa posreduje notranja enota.
Če bi rad imel podatke s senzorjev, potem obstaja možnost da jih bereš prek kašnega RF sprejemnika.
Jaz sem pred kratkim nabavil postajo iz Lidla in sem našel program za Atmel M2560 ki zna dekodirati podatke iz večine vremenskih postaj.
Prebrano in dekodirano posreduje na serijski port.
Moram poiskati kam sem si tole shranil in če te bo zanimalo ti pošljem.
Tudi sam nameravam svojo postajo postaviti na oddaljno lokacijo in podatke posredovati na obstoječi Domoti ki dela na RPi-ju.
Silvo, na enem mestu sem našel podatek da je v notranji enoti ESP, poskusi odptreti notranjo enoto, mogoče do podakov prideš na ta način, ESP naj bi dobil podatke od postaje na RX pinu.
LP
Nazadnje urejal/a Vlado Tor Jan 14, 2020 9:45 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2020 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pravzaprav potrebujem podatke.
Na naši lokacija lokalnega ra društva teče en rasberry na katerega nekateri člani pošiljamo vremenske podatke. Na lokaciji smo imeli WH2080 ki pa je po par letih odpovedala. Prav tako je odpovedala postaja, ki sem jo imel sam postavljeno doma. Sedaj smo za lokacijo nabavili novo postajo. Posodobili bomo tudi strojno opremo. Sedaj malo tipamo kako se tega lotiti. Za društvo smo nabavili WH4000 prav tako sem eno nabavil zase. Stare postaje so imele USB -serijska komunikacija. Podatke smo zajemali in pripravljali s Cumulusom. Zal ta postaja Cumulusa ne podpira.
Zato iščem varianto kako najbolj enostavno priti do podatkov. Kot sem že napisal vladotov predlog sem že realiziral. Zadevo sedaj tesiram. Mislim, da bo kar ok. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05 Prispevkov: 366 Aktiv.: 2.33 Kraj: Maribor okolica
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2020 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Program WeeWX ( http://www.weewx.com/hardware.html ) kot kaže zna delati s to postajo. Morda pogledaš v tej smeri.
Za branje senzorjev, ki uporabljajo 433MHz, pa tudi obstaja kopica programov za zajemanje podatkov preko SDR. Jaz imam eno Lidl-ovo postajo, ki meri samo temperature. Za prikaz na računalniku zajemam podatke preko Realtek USB DVB-T ključka in aplikacije rtl_433. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2020 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter,
To je bilo tudi namen porabiti. A izgleda, da podpira le postajo z USB priljučkom. Sicer naj bi šlo to izvesti tudi z nekim prestrezanjem podatkov. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|