www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

neznan elektromotor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BLAZ001
Član
Član



Pridružen-a: Ned 18 Jun 2017 22:16
Prispevkov: 33
Aktiv.: 0.87
Kraj: Črenšovci

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 03, 2020 3:35 pm    Naslov sporočila:  neznan elektromotor Odgovori s citatom

pozdravljeni!
doma imam en neznani elektromotor proizvajalca RADE KONČAR. na ploščici z podatki je en del poškodovani in se ne da razbrati moč motorja in ali ga lahko krmilim z zvezda-trikot preklopnim stikalom.
zanima me če ve kdo kaj o tem motorju?



IMG_20200702_195533.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.72 MB
 Pogledana:  41 krat

IMG_20200702_195533.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
144300
Član
Član



Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Prispevkov: 309
Aktiv.: 2.41
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 03, 2020 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

je možno cca 1,1 KW ? ( lahko bi ga krmilil z zvezda-trikot preklopnim stikalom. ) običajno se večje moči tako preklaplja .
_________________
NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BLAZ001
Član
Član



Pridružen-a: Ned 18 Jun 2017 22:16
Prispevkov: 33
Aktiv.: 0.87
Kraj: Črenšovci

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 03, 2020 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa lahko ta motor priklopim v vezavi trikot na trifazno napetost 400V?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1345
Aktiv.: 8.81
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 03, 2020 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor je grajen za 230 V obratovanje v trikotu, oziroma 380 V v zvezdi. To pomeni da ga ne moreš vklapljati s stikalom trikot-zvezda na našem omrežju.
Moč pa je najverjetneje 0,75 kW.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Prispevkov: 418
Aktiv.: 2.35
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 03, 2020 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je motor 3AZ 137 - 6:
3 - številka serije 3 (danes so že označeni z 7)
A - asinhronski motor
Z - zaprte izvedbe
137 - višina od podlage kjer motor stoji (od nog za privijačenje) do sredine osovine v mm
6 - šest polni motor (št.vrtljajev cca 900)

glede na višino od podlage do sredine osi in števila polov se da določiti moč motorja.

Je pa to že star motor (višina 137), zdajšnji motorji imajo višino 132mm

Če lahko izmeriš še druge mere motorja (dolžina celotnega motorja, razmak lukenj za privijačenje) se bi dalo določiti moč motorja.
V samem priključku motorja, pa je verjtno tudi razvidno kako je priključen (Y/D) glede na položaj mostičkov. slike tega dobrodošle.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BLAZ001
Član
Član



Pridružen-a: Ned 18 Jun 2017 22:16
Prispevkov: 33
Aktiv.: 0.87
Kraj: Črenšovci

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 03, 2020 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

motor je sedaj zvezan v zvezdo
mere motorja pa so:
dolžina 24cm
višina sredine osi od podlage 10cm
razmaki med luknjami so 16cmx14cm
prilagam še slike ampak mere niso razno razvidne



IMG_20200703_205255.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.74 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG_20200703_205255.jpg



IMG_20200703_214007.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.7 MB
 Pogledana:  4 krat

IMG_20200703_214007.jpg



IMG_20200703_214021.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.09 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG_20200703_214021.jpg



IMG_20200703_214046.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.93 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG_20200703_214046.jpg



IMG_20200703_214146.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.87 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG_20200703_214146.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zoran
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Prispevkov: 418
Aktiv.: 2.35
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 04, 2020 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar sem našel v katalogu Rade Končar bi naj bil to 1,5 kW motor. Katalog je za novejše motorje in se podatki malenkost razlikujejo glede hitrosti in toka glede na ploščico na motorju. Je pa to zanemarljivo.

Kot praviš je zvezan v zvezdo in tako mora tudi ostati. To ti je že napisal sebaveh.
Za priklop navadno trifazno stikalo in bo v redu.

Glede amperaže je dosti že 10A vendar priporočam 16A (mehansko vzdržljivejše)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1345
Aktiv.: 8.81
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 04, 2020 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede moči ki sem jo omenil (0,75 KW) sem sklepal iz obrisov oblik številk. Dvomim da bi bil 1,1 ali 1,5 KW, saj sta oba ostanka številk krožne oblike.
Pa tudi če izračunamo: 1,732*380*2,5*0,7 = 1152 W, k temu dodamo še izkoristek, pa bi že prišli nekje na bolj smiselnih 0,7 do 0,9 KW. Ali pač?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nace
Član
Član



Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Prispevkov: 827
Aktiv.: 4.66
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2020 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih smo pljunili na tablico in podrgnili s prstom in se je prikazalo tisto kar se ni videlo. Probaj mogoče bo delovalo.
_________________
LP Nace
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group