|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2020 2:08 pm Naslov sporočila: Mercator nagovarja v tujem jeziku |
|
|
Danes, 13. avgust 2020, Ljubljana.
Dva blagajnika, ki ju do sedaj še nisem videl v tem Mecatorju, govorita tuji jezik (premalo poznam da bi ločil za kateri jezik bivše Jugoslovanske republike). Na moj poziv da me nagovarja v Slovenskem jeziku, nadaljuje naprej v meni tujem jeziku. Na moj poziv, da pokliče poslovodjo, se je obrnil stran.
Pred Mercatorjem mi eden od kupcev, ki je odobraval moje ravnanje, povedal da se to dogaja v večih Mercatorjih na tem območju.
Kje so sedaj politiki in kolesarji pred parlamentom?
Lp
p.s. nimam nič proti tujim osebam, imam tudi sorodnike, prijatelje, znance, sodelavce, ki niso slovenske narodnosti, se pa ne strinjam s priseljevalsko politiko in s tem da me uradna oseba nagovarja v tujem jeziku |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2020 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Take imamo tudi pri nas, k sreči ne na blagajni, polnijo police... ko ga kaj vprašaš, te "gleda kot tele v nova vrata"
Vsekakor ne odobravam, da bi na blagajnah delali ljudje, ki ne govorijo slovensko. Delavec na blagajni ni uradna oseba, pa vseeno, če smo v Sloveniji, govorimo slovensko in pika, brez izjem na takih delovnih mestih, tega ne smemo dopustiti. Če bašejo police in ne govorijo slovensko, ni problema, je pa vseeno lepo, če nekaj iščeš in ti lahko pomaga. No, tudi na delikatesi nimajo kaj delat prodajalci, ki ne govorijo slovensko.
Jaz bi naredil zastoj... "ne razumem" bi se delal neumnega (pravijo oni od dol: "pravi se glup"), ko bi bila vrsta dovolj dolga, bi že nekdo prišel iz poslovodstva, mogoče ta govori razumljiv jezik.
Jaz kot kupec v naši državi nisem dolžan razumeti tujih jezikov. Če veljam za nacionalista me ne gane, imam svoje pravice, vsi slovenci imamo pravice, oziroma državljani imamo pravico da v lastni državi komuniciramo v našem jeziku. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2020 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žal tole pri nas postaja že realnost. Ne le v trgovinah ampak tudi tam, kjer se bi moralo govoriti v materenim jeziku je čedalje več tujcev, ki slabo govorijo slovensko.
To je recimo v zdravstvu. Kolega se je dobesedno skregal z zdravnikom - mislim, da je bil Romun, ki praktično ni znal niti besede slovensko. Ne vem kako lahko zaposlijo takega zdravnika? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DenisH Član

Pridružen-a: Pet 07 Sep 2012 0:05 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.61 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2020 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dokler bodo plače slabe bodo tudi delavci odhajali stran. Delodajalec pa bo posegal po delovni sili, ki je manj kvalificirana, ampak je pripravljena delat za minimalno plačo. Vse za profit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2020 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj tudi kupci delajo vse za profit. Čim nižja cena, čim ceneje... Sedaj pa zanikaj to, če lahko. Sam sebi najprej nastavi ogledalo.
Pač podprite tistega, ki vam bolj paše. Izbire je nadpovprečno veliko.
Lahko pa greste na samopostrežno blagajno, tista blagajna je poliglot.
Zakaj se isto ne vprašate, ko črnci v Španiji pobirajo zelenjavo. Moti vas samo zadnji člen v verigi, ki ne govori slovensko. Ne motijo pa vas vsi prej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2020 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem bil zadnji mesec večina po terenu. Kamorkoli sem prišel, na katerokoli gradbišče sem bil jaz in sodelovec edina ki sva bila slovenca. Isto v trgovinah z raznim materialom, vsak drugi že nezna slovensko. V merkatorjih se jih najde vedno več.
Zadnjič sem bil na kosilu v ankaranu, natakar ni znal dobro slovensko, ampak ok , polomljeno je sklanjal, ma se je dalo. Po končanem kosilu me pride lastnica vprašat če je bilo ok, rekel sem da je bilo ok, samo meso je bilo za moj okus preveč pečeno. Pa mi reče , ja moji romunski kuharji so se ravno po 2 mesecih vrnili v slovenijo, pa so malo iz vaje.
Ok tujci so vedno delali pri nas in vedno bodo. AMPAK, kaj hudiča delajo pa slovenci??sploh po gradbiščih? Ne moremo trdit da slovenci kaj zgradimo, ker slovencev je bolj malo poleg.
To da so nizke plače smo si sami krivi,”grda” dela smo prepustili tujcem, ki so delali na pol zastonj in sedaj pričakujemo da ko nas bo delodajelec zaposlil kot zidarja/natakarja/čistilko da nam bo dal kar 1000€ iz prve ker smo slovenci.
Žalostno je ko pelješ čez vikend otroka na otroška igrala in je tvoj otrok edini izmed 20tih ki govori slovensko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2020 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
....
Zakaj se isto ne vprašate, ko črnci v Španiji pobirajo zelenjavo. Moti vas samo zadnji člen v verigi, ki ne govori slovensko. Ne motijo pa vas vsi prej. |
Meni je to logično. Pa pustimo trgovino. Poglej moj primer zgoraj. Kako lahko zaposlijo splošnega zdravnika, ki ima neposredni stik z bolniki in ne zna besede slovensko? A lahko to funkcionira? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2020 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekdo, ki dela v Slovenistanu s strankami, mora znati slovensko!
Če pa nekdo, ki je zaposlen zato, da zlaga na police ne zna, me niti ne briga.
Kaj imajo pa nabiralci sadja z nekom, ki delajo na blagajni, skupnega
razen barve kože, mi pa ni jasno. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2020 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Nekdo, ki dela v Slovenistanu s strankami, mora znati slovensko! |
Ne bo držalo.
V Slovenistanu mora znati in govoriti slovenistansko.
V Sloveniji mora znati in govoriti slovensko.
Osebno me žali, oziroma se počutim užaljenega (verjetno se podobno počutijo tudi mnogi drugi državljani), ko nekdo mojo domovino Slovenijo, imenuje "slovenistan". Čeprav je politika v marsičem zgrešena, čeprav imamo marsikaj narobe, ampak žalit svojo lastno domovino je grdo!
En od razlogov, da je tako kot je, je tudi nespoštovanje svoje lastne države, čeprav je ogromno stvari narobe in slabih, Slovenija je naša.
Če komu kaj ne paše, naj se odseli drugam in naj ne pljuva po Sloveniji, žalit lasten narod ni v redu.
Če pa nekdo, ki je zaposlen zato, da zlaga na police ne zna, me niti ne briga. |
Res je, če poleg polnjenja polic ni njegova naloga da pomaga in svetuje stranki, potem res ni pomembno kateri jezik govori.
Kupec od zaposlenih, ki polnijo police, upravičeno lahko pričakuje pomoč v smislu kje se nahaja nek artikel, če ga med vsemi policami ne najde. V tem primeru je komunikacija v slovenskem jeziku pomembna.
Kaj imajo pa nabiralci sadja z nekom, ki delajo na blagajni, skupnega
razen barve kože, mi pa ni jasno. |
Nima veze, to je pač globalni trg dela in nabiralci s strankami nimajo stika, zato jezik dejansko ni pomemben.
Delovna mesta, kjer ima delavec stik s strankami in dejansko mora komunicirati z njimi, bi morala biti pogojena z brezhibnim znanjem slovenskega jezika in to brez izjem, me prav nič ne briga, če ne najdejo delavcev in jih morajo uvažati... naj jih plačajo bolje, potem bodo imeli več možnosti dobiti domače delavce.
Kaj lahko storimo mi, ki nam nagovarjanje v tujem jeziku ni všeč?
Bojkotiramo trgovino, v trgovini naredimo "štalo", pritožimo se podjetju, konkretno v tem primeru v Mercator, pošljimo sporočila vodilnim, od njih zahtevajmo da na blagajni govorijo SLOVENSKO, zahtevajmo in PIKA. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2020 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
+1 za vse kar je napisal v.j.
Jaz bi verjetno v primeru da mi na blagajni prodajalec odgovori v drugem jeziku, rekel samo: A res? Zastonj? Hvala in nasvidenje. In odšel proti izhodu. Seveda z vsem nakupljenim in vklopljeno kamero na telefonu. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2020 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
.......Osebno me žali, oziroma se počutim užaljenega (verjetno se podobno počutijo tudi mnogi drugi državljani), ko nekdo mojo domovino Slovenijo, imenuje "slovenistan"........... |
Brez vsakršne potrebe si se razpisal na dolgo in široko.
Zakoni so jasni, toda le ti veljajo samo za male ljudi!
Naša jara gospoda se požvižga na njih!
Kar bodi užaljen, državo so nam ukradli in jo poceni prodali, zato te banana države (ja, namesto grba v zastavi, bi morale biti banane!) v kateri živim, ne morem imenovati drugače,
pa če si ti ali pa še kdo drug užaljen, mi je prav prekleto vseeno.
Hlapci smo bili in bomo, dokaz več je včerajšnji podpis sporazuma okoli 5G, kar seveda ni bil povod za obisk amerosov v bananastanu in smo videli vso hlapčevstvo "izbrancev" ljudstva.
Meni se sicer kreše, sem poskrbel zase, toda kako bodo pa to plačevali naši otroci.......... _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2020 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dokler se razmišljanje ne bo spremenilo pri najmanjših ljudeh je vse zastonj. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 15, 2020 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne gre za južni jezik. Imamo tudi ostale trgovine v tuji lasti, Hofer, Lidl, Spin, Spar, Ikea, Mueller, itd, se pravi me lahko nagovarjajo v nemščini, italijanščini, švedščini, itd? V teh trgovinam me nagovarjajo v lepi slovenščini brez naglasov (domnevam da bo isto tudi v Ikeji, da me ne bojo nagovorili v švedščini).
Charli v Trstu, Majdič v Celovci, me pa nagovarjajo v slovenskem jeziku. Le zakaj?
Poslal sem pritožbo na Mersrator, ovadbo na policisko postajo, elektronsko sporočilo na več kot deset medijskih hiš in spletnih portalov ter vsem poslanskim skupinam. Pa da vidimo kako bomo še naprej hlapci.
p.s. med okupacijo med drugo svetovno vojno smo že uradno govorili nemško in italijansko, izgleda da je sedaj čas za južnaščino... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Avg 15, 2020 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: |
...
Charli v Trstu, Majdič v Celovci, me pa nagovarjajo v slovenskem jeziku. Le zakaj?... |
Zato, da se italijani in avstrijci jezijo tako kot ti tukaj.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sob Avg 15, 2020 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj bodo pa še vsi na gradbiščih začeli govorit v slovenščini, ker si naredil tako štalo na vseh koncih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni