www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava 1f elektromotor na 3f

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lebang
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Sep 2006 21:33
Prispevkov: 115
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 30, 2020 5:35 pm    Naslov sporočila:  Predelava 1f elektromotor na 3f Odgovori s citatom

Živijo,

sedaj imamo enofazni elektromotor,
katerega bi verjetno brez večjih težav lahko predelal na 3f,
ter tako pridobil na moči. Uporablja se ga namreč za cirkular.

Prilagam slike, katere že dosti povedo.

Če se ne motim, lahko oba kondenzatorja odstranim, ker povečem na 3f?
Bela nalepka je trenutno stanje, pod njo se skriva oranžna nalepka:



Izgleda mi, kot da je bil takrat motor izdelan kot 3f, ter nato predelan na 1f??

Bi prosil za nasvete.



IMG_20200829_161109.jpg
 Opis:
Cirkular ...
 Velikost datoteke:  1.21 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_20200829_161109.jpg



IMG_20200829_160747.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  272.44 KB
 Pogledana:  22 krat

IMG_20200829_160747.jpg



IMG_20200829_160842.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  872.29 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_20200829_160842.jpg



IMG_20200829_161123.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.08 MB
 Pogledana:  11 krat

IMG_20200829_161123.jpg



IMG_20200829_161702.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.18 MB
 Pogledana:  22 krat

IMG_20200829_161702.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1353
Aktiv.: 7.94
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 31, 2020 12:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je od 3f motorja pokrovcek in so dali novo nalepko gor.

Motor je v originalu 1f.


To bi moralo zadostovati za zaganje drv.... res da ga prej zmatra, ker je dvopolni.

Naš je 1f 1,5kw 1430vrt/min, uporabljam liste 56 zob.

lp.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)


Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Pon Avg 31, 2020 1:00 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 749
Aktiv.: 10.99
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 31, 2020 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE, še zdaleč ni tako preprosto, kot ti misliš da je in NE nikoli ni bil ta motor 3F in potem predelan na 1F Liar Shame on you

In ne, ne moreš ga predelat na 3F Speak to the hand


Rabiš močnejši motor? kupiš 3F motor Exclamation

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zoran
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Prispevkov: 424
Aktiv.: 2.37
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 31, 2020 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

JA, lahko ga predelaš na 3f motor. Daš ga previjalcu in ga previje na trifazni motor. Dobiš tudi večjo moč motorja.
Koliko pa je to cenovno (previjanje - nakup novega motorja), pa je treba preveriti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joli
Član
Član



Pridružen-a: Sob 25 Feb 2017 22:55
Prispevkov: 44
Aktiv.: 1.01
Kraj: Šoštanj

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 31, 2020 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na ploščici od motorja piše da je motor 1f in ,da bi ga kar nekako prevezal na 3f ne bo šlo.Lahko se previje na 3 f in s tem pridobi na moči,ampak motor je potrebno v celoti na novo preračunati s tem tudi dobimo rezultat kakšna bo njegova moč.
Glede na velikost jedra ki ga ima ta motor bi bilo 4kw

L.P. Joli
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 749
Aktiv.: 10.99
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 01, 2020 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zoran je napisal/a:
JA, lahko ga predelaš na 3f motor. Daš ga previjalcu in ga previje na trifazni motor. Dobiš tudi večjo moč motorja.
Koliko pa je to cenovno (previjanje - nakup novega motorja), pa je treba preveriti.

Lahko, pod pogojem, da je število utorov deljivo s 3 in da najdeš junaka, ki bo to tudi naredil.
1F motorji imajo lahko drugačno število utorov, ker nima 3 faz, pač pa glavno in eno pomožno, zgradba je precej drugačna.

Nakup 3F motorja je cenejša opcija, sploh če kupiš rabljenega, še pri novem bi bilo verjetno ceneje. če kupiš 3F motor, ti 1F ostane, lahko ga uporabiš ali prodaš, cenovno je posledično še ugodneje, ker upoštevaš vse dejavnike.

Zavedati se je potrebno, da previjanje je eno, predelava - izdelava nekaj na novo, pa čisto druga zadeva.

Prevezava obstoječega 1F motorja , da bi iz njega nastal 3F motor, je misija nemogoče, dobesedno nemogoče.
Obratno, torej 3F v 1F še gre, seveda z določenimi omejitvami.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1410
Aktiv.: 7.87
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 01, 2020 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm. Pri enem projektu iz domače delavnice sem dal previti 1F motor (dvigalo/vitel iz merkurja) na 3F. Zadeva deluje s frekvenčnim pretvornikom 3x230V. Ker imajo ti vitli mehansko zavoro in ne posebej elekromagnetno kot jo ponavadi srečamo pri 3F, se pojavi problem pri delovanju le te. Minimalna frekvenca pri kateri zavora zanesljivo spusti je bila 28Hz. Na pretvorniku sem nastavil še soft start/stop funkcijo na okoli 1s, če se prav spomnim. Zadeva deluje brez problemov. Je pa bilo potrebno na motor montirati dodatni ventrilator za hlajenje, ker se drugače motor pregreva pri nižjih frekvencah. Mojster kateri je previjal motor, je tudi vprašal kolikšno naj bi bilo največje število obratov pri 50Hz. Rekel sem mu da, če se da želim manjše, kot so bili originalni nazivni in tako je tudi bilo.
Je pa na novo previt motor omogočal tudi enofazno vezavo s kondenzatorji, kot je bila narejena pri novem. Torej nekako se očitno da. Nevem pa kako je pri močnejših motorjih. Ta od vitle je bil okoli 500W.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lebang
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Sep 2006 21:33
Prispevkov: 115
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 01, 2020 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti šment, očitno le ne bo šlo tako na lahko Smile

Torej, kupil bi novi 3f elektromotor.
Imate mogoče kakšen predlog kje se jih dobi po ugodnih cenah?
Ter kakšnega naj sploh nabavim? (moč, vrtljaji)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 749
Aktiv.: 10.99
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 01, 2020 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za raznorazne oglasnike si že slišal?
Recimo na internetu jih je kar nekaj in to slovenskih ...
Verjetno veš kaj iščeš?
Koliko močan motor, najbrž za krožno žago na priloženih fotografijah?
Če bo 2,2kW bo že kar dobro, če bo 3kW boš že kar fajn žagal, če bo 4kW bo žagal že ornk drva.
Tako za primerjavo, imam 1,8kW 3F motor, žaga direktno na motor, torej brez jermen, brez težav žagam 5cm ploh po dolgem. Za jermenski pogon priporočam vsaj 2,2kW

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
joli
Član
Član



Pridružen-a: Sob 25 Feb 2017 22:55
Prispevkov: 44
Aktiv.: 1.01
Kraj: Šoštanj

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 01, 2020 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
zoran je napisal/a:
JA, lahko ga predelaš na 3f motor. Daš ga previjalcu in ga previje na trifazni motor. Dobiš tudi večjo moč motorja.
Koliko pa je to cenovno (previjanje - nakup novega motorja), pa je treba preveriti.

Lahko, pod pogojem, da je število utorov deljivo s 3 in da najdeš junaka, ki bo to tudi naredil.
1F motorji imajo lahko drugačno število utorov, ker nima 3 faz, pač pa glavno in eno pomožno, zgradba je precej drugačna.

Nakup 3F motorja je cenejša opcija, sploh če kupiš rabljenega, še pri novem bi bilo verjetno ceneje. če kupiš 3F motor, ti 1F ostane, lahko ga uporabiš ali prodaš, cenovno je posledično še ugodneje, ker upoštevaš vse dejavnike.

Zavedati se je potrebno, da previjanje je eno, predelava - izdelava nekaj na novo, pa čisto druga zadeva.

Prevezava obstoječega 1F motorja , da bi iz njega nastal 3F motor, je misija nemogoče, dobesedno nemogoče.
Obratno, torej 3F v 1F še gre, seveda z določenimi omejitvami.


Zakaj misliš,da je drugačna zgradba jedra,zaradi utorov ni težav,zaradi rotorja tudi ne. Naredili smo najbrž nekaj 100 takih predelav pa ne vidim težave,če smo motor na novo preračunali,ta tip motorja pa dobro poznam. Kot je predhodnik napisal,previjalec z nekaj kilometrine ne bo imel težav. Seveda pa v trg.prodajajo nove,nakup rabljenega pa je najceneje in ??????,in seveda,ta motor še vedno lahko prodaš.

L.P. JOLI
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lebang
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Sep 2006 21:33
Prispevkov: 115
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 02, 2020 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bom nakupil kar ta motor 4kw:
http://www.rositeh.si/4kw-elektro-motor-ms100l2-2_2850vrt-3faz-nogice-b3

Povprašal sem tudi pri znamki trenutnega motorja ELKO, pa bi bil 3kw motor za 120€ dražji od zgornjega 4kw...

Priporočate vezavo zvezda/trikot, ali povežem kar direkt na trikot?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Prispevkov: 424
Aktiv.: 2.37
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 02, 2020 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede priklopa zvezda/trikot, boš moral dobiti konkretne podatke o motorju. Na ploščici je razvidno kakšno vezavo rabi.
So pa motorji do 4kW bili original vezani v zvezdo, tako da ti stikalo Y/D ne bo služilo. V tem primeru navadno tropolno stikalo ustrezne amperaže.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 51 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group