www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nastavitev obratov motorja rezkarja cnc stroja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 03, 2020 9:35 pm    Naslov sporočila:  Nastavitev obratov motorja rezkarja cnc stroja Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Po zelo dolgem času se na vas spet obračam v upanju na pomoč.
Iz popolnega neznanja sem začel graditi Arduino 3 osni cnc rezkalni stroj in ga tudi dokončal.
Uporabil sem nema 23 motorje, kontrolerje TB6600.
Pojavilo se je še in še težav in neznank, ki pa sem jih z pomočjo googla uspešno rešil.
Zaustavilo pa se mi je pri mislim da zadnji težavi.
Obrati motorja za rezkanje se nastavlja z potenciometrom.
Pri nožih večjih premerov 10 - 20mm je primerno nekje polovično število obratov.
Pri nožih manjših premerov pa se pojavi težava, ko potenciometer nastavim čez polovico, se začne motor X osi v presledkih vrteti v +x smeri. Tudi na kontrolerju utripa lučka za delovanje motorja. Bolj ko navijem obrate rezkarja, bolj se začne motor X osi vrteti. Do polovice obratov rezkarja, se to ne dogaja.
Enako dela tudi če nimam naloženega nobenega programa in tudi pri ugasnjenem računalniku.
Zato vas prosim za pomoč, če se komu kaj sanja kaj bi lahko bilo narobe.
Hvala


Nazadnje urejal/a tacer12 Ned Okt 04, 2020 11:25 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 03, 2020 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nimam pa pojma zakaj mi noče izpisat naslova sporočila.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 538
Aktiv.: 5.47
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 04, 2020 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motnje? Imas kable z opletom za koracne motorje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 04, 2020 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, samo navadne enožilne kable. Mi je pa kolega električar omenil tudi to. Rekel pa je, da naj najprej poskusim ločit kable rezkarja od kablov koračnih motorjev, kar sem tudi storil. Vendar ni bilo nič drugače. Ali je lahko vseeno problem motenj tudi če se kabli ne dotikajo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rplink3r
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Prispevkov: 286
Aktiv.: 1.68
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2020 7:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš dobro stabilizirano napajanje driverjev, da ni kakšnih motenj z njih?
_________________
"The statement below is false."
"The statement above is true."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2020 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.
To ne vem, ker nisem elektronik niti nimam aparature. Samo razmišljam, da če bi motnje izhajale iz napajalnika, potem bi motilo vse tri koračne motorje, ali pa se motim?

Napajalnik

Rezkar

Slika stroja

Slika elektro omarice

In pa filmček delovanja link
Tu se vidi, ko povečujem obrate se na neki točki začne prižigati lučka na kontrolerju, ko pa zmanjšam nazaj, pa preneha.

Levo spodaj je napajalnik za rezkar, desno pa za kontrolerje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eddie
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Prispevkov: 624
Aktiv.: 3.40
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2020 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Linki ki si jih prilepil ne delujejo - zahtevajo avtorizacijo...

Motnje potujejo po različnih poteh - tudi po zraku. Tako da sploh ni potrebno da se žice dotikajo.
Nujno loči - spelji čim bilj narazen - močnostne povezave (napajanje driverjev, povezave iz driverjev na motorje, napajanje frekvenčnika in povezavo od frekvenčnika do špindla) in pa signalne povezave (signali step in dir signali na driverje).

Ker vodniki kjer se pretaka moč (če niso z opletom zaščiteni kabli) v okolico sevajo motnje, ki jih "ulovijo" vodniki, ki gredo do driverev. (Podobno kot delujejo radijski oddajniki in sprejemne antene).

Če ločitev ne bo pomagala možno da boš moral zamenjati vsaj močnostne kable iz frekvenčnika do špindla, ki je očitno vir največjih moten.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2020 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za opozorilo, sem popravil in bi sedaj morali biti dostopni.

Verjetno bo najbolje, da najprej zamenjam močnostne kable z opletenimi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 252
Aktiv.: 1.59
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2020 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

osebno bi najprej dal opeten vodnik med PS in vretenom, po sliki sodeč je to krtačni visokoturažni motorček, ki je zelo priden pri proizvajanju motenj, seveda oplet naj bo ozemljen. Poveži maso stroja z podložno ploščo!
Ah ja, in nenazadnje, USB kabel naj bo 2x oplaščen (se dobi tudi tak) in ne daljši od 95cm!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 538
Aktiv.: 5.47
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2020 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem lani predelal elektroniko na svojem strojcku in "za ziher" sem uporabil kabel z opletom prakticno povsod (razen pri napajalnih linijah). Med krmilnikom in driverji, med driverji in koracnimi motorji, za koncna stikala, Estop, senzor orodja... Mr. Green
Tudi signale ki gredo v/iz krmilnika imam locene se preko optosklopnikov (driverji imajo ze vgrajene za stikala itd. pa sem jih naredil sam).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2020 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jutri grem v nabavo kablov.
Maki- ali bi bilo dobro ozemljiti tudi motor? Ker ima samo dve žici. Ali je dovolj samo opleten kabel za napajanje?
Ohišja stroja ne morem ozemljiti, ker je v celoti narejeno iz nekovinskega materiala. Razen če bi bilo potrebno ozemljiti vretena? Ta so edina direktno povezana z motorji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 252
Aktiv.: 1.59
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 08, 2020 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem bolje pogledal sliko, v zadni opciji bi povezal drsne letve (ki so statične) z debelejšim kablom in na glavno ploščo z enim kablom.
Mislim pa, da je bolj potreben blokade motor, preveri če že ni blokiran (običajno dva kondenzatorja na maso motorja) drugače uporabi boljšo blokado npr.: 2x tuljava 2x kondenzator, in še en med sponke. Vse naj bo na motorju. Verjetno pa bo zadostoval oplaščen kabel, ki ga razpneš čim bolj pri motorju. Vedi da del kabla ki ni oplaščen deluje kot antena, ki ustvarja motnje...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 08, 2020 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Celju nikjer ni možno dobit oplaščenih kablov, tako da bom poiskal na netu.
Motor ima samo dva kabla za napajanje, niti ozemljitve nima. Ozemljitev je samo na napajalnijku.
Ali bo v redu da oplet privijačim na ohišje motorja? Namreč pod ventilatorjem sta dva vijaka, ki bi ju lahko uporabil za ozemljitev.
Za dovod v omarico pa sem uporabil kabel od monitorja v vtičnico in iz nje na drsne letve. Sicer se nič ne segreva niti pri daljšem delovanju ali bi pač bilo vseeno bolje menjati z debelejšim in direktno vezati na drsne letve?
V bistvu so vsi kabli do porabnikov speljani preko takšnih konektorjev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 538
Aktiv.: 5.47
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 08, 2020 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam za vse kable ki gredo do masine take konektorje samo stevilo pinov imam pac razlicno. Razen za napajanje rezkalnega motorja imam navaden kabel. Vsec mi je kre imajo kovinsko ohisje ki ga z malo spretnosti lahko spojis z opletom in ozemljis. Pa oplet priklopi na ozemljitev samo na eni strani.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 252
Aktiv.: 1.59
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 09, 2020 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

naredi kot ti je mato1111 predlagal, konektorji so povsem vredu. Mislim, da je bolje oplet dati na maso z napajalnikom in podložno ploščo in ne pri motorju. Tam pusti oplet v zraku. Tista dva vijaka ti držita motor skupaj....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 46 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group