www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

mnenje glede ideje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1212
Aktiv.: 7.17
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2020 11:00 am    Naslov sporočila:  mnenje glede ideje Odgovori s citatom

Zdravo,
Prišel sem na eno novo idejo - vsaj mislim da je nova Smile Lotil sem se izdelave vezja, ki je hibrid med mikrokontrolerjem in FPGA-jem. Uporabljaš ga kot mikrokontroler, ima pa vse lastnosti/prednosti FPGA-ja, pri čemer pa ne rabiš bit ekspert za FPGA.

Zanima me vaše mnenje glede te ideje/rešitve. Ker je zadeva mogoče mal abstraktna, ko prvič vidiš, sem naredil eno grafično predstavitev: klik

_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4682
Aktiv.: 26.81
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2020 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na video ne zastopim čisto prednosti, ki jo bi imela takšna rešitev pred "navadnim" mikroprocesorjem? Če se gre za poenostavljanje programiranja v smislu, da neseš npr. blok "UART" na nek pin in ne delaš v main programu inicializacij, je zadeva enako (ne)komplicirana kot npr. pri CubeMX konfiguratorju in podobnih. OK, plus je edino, da si lahko spišeš poljubne bloke in jih nek začetnik lažje uporabi - kar pa si spet na začetku, saj to isto ponuja npr. Arduino.

LP, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1212
Aktiv.: 7.17
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2020 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CubeMX ne poznam, ampak kolikor sem pregledal naredi inicializacijo mikrkontrolerja.

Tukaj pa ti lahko spremeniš hardver v "mikrokontrolerju". Na vsak pin lahko naložiš pwm, uart, spi... karkoli rabiš. Poleg tega pa lahko namesto teh "low level" blokov naložiš hardverski blok, ki naredi tisto, kar bi pri tebi delal mikroprocesor.

Npr. če bi hotel povezat nek SPI DAC, bi samo naložil hardverski blok za ta DAC. Potem npr. sploh ne potrebuješ knjižnice za ta DAC, ampak samo v register tega hardvestkega bloka vpišeš vrednost, ki jo hočeš na izhodu.

Prednost je, da ti ni treba pisat knjižnice in da procesor, namesto da piše in bere preko SPI vodila, dela druge stvari - hitrejši sistem.

_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 919
Aktiv.: 16.20

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2020 3:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nebi ti rad pokvaril veselja, ampak PsoC od Cypressa je ravno to. Hardware lahko v veliki meri konfiguriraš preden se sploh lotiš programiranja.

https://www.cypress.com/products/microcontrollers-mcus#tab1

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član



Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Prispevkov: 1212
Aktiv.: 7.17
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 19, 2020 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za info - nekje moram zvedet, če kaj takega že obstaja Smile

To misliš universal digital block. Če prav razumem tukaj skonfiguriraš in povežeš obstoječe hardverske bloke, da delajo neko tvojo custom funkcijo.

Mogoče lahko na koncu za neke primere dosežeš podoben rezultat. Vendar verjetno ni najbolj enostavno - si že uporabljal to? Še vedno pa si omejen s hardverom, ki ga imaš v procesorju - to ni FPGA.

_________________
lp, Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 46 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group