www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Win 7 se po zagonu resetira

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13867
Aktiv.: 75.73
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2020 6:22 pm    Naslov sporočila: icon_question Win 7 se po zagonu resetira Odgovori s citatom

Imam težavo z računalnikom z win7 na katerem teče en HMI. Računalnik je sicer vključen 24h 365 dni... Zadeva se redko ugasne oz resetira. Ob eni posodobitvi so se pojavile težave - računalnik ni hotel več štartat. Ko je prišel do neke točke, ko je butal se je samodejno resetiral. Na kar sem zadevo uspel nekako spraviti k sebi. Ne spomnim se točno kako. Posodobitve smo takrat ugasnili. Danes smo računalnik zaradi nekih posodobitev na HMI-ju ugasnili. Zgodilo se je nekaj podobnega kot takrat po posodobitvah. Prišel je do prijavnega okna. Če se nisi prijavil, se je čez čas resetiral in ponovno zagnal. V koliko si se uspel prijavit se je pokazalo namizje a se je resetiral. Po več poskusih je računalnik celo startal. Vse je delovalo normalno. Ko sem ga še enkrat restartal mi ga ni uspelo več zagnati. Resetira se tudi v varnem zagonu. Poskusil sem tudi Startup Repair a ni bilo kakega učinka. Napako na hardweru lahko skoraj zanesljivo izklučim. K sreči imam v PC-ju rezervni disk (orginal) Ta v uporabi je bila slika. Ko sem priključil star disk je zadeva normalno zaštartala. Vseeno bi rad usposobil tale disk. Na njem imam razne podatke, diagrame. Slika je bila narejena va 2 leti nazaj tako, da novejših podatkov nimam. Ok niso mi nujni so pa uporabni.

Na vezi sem bil tudi z osebo ki je delala hmi. Sumi da je težava z serverjem, ki se zažene ob zagonu računalnika, kajti hmi vmesnika ni šlo ugasnit drugače kot z resetom PC-ja. Pravi da bi moral priti nekako do zagona in server izklopiti. Je to izvedljivo kako iz ukazne vrstice?
Pozna kdo kako rešitev?

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5391
Aktiv.: 29.44
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2020 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bo Dušan videl tole in pomagal.
Za začetek imaš na tej povezavi startup opcije Windows 7, ena med njimi je tudi "Disable automatic restart on system failure".....

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13867
Aktiv.: 75.73
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2020 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
... ena med njimi je tudi "Disable automatic restart on system failure".....


Tega nisem videl - bom sicer s tem nadaljeval po praznikih. Bom tole skušal najti. Sicer je zelo verjetno, da reset povzroča nakaj kar se skuša zagnati a ni v "lasti" windowsov, kajti noben repair ne reši zadeve.
Mogoče kdo ve a za w7 obstaja kaka "autoexe" datoteka, ki jo je možno videt/editirat z dos prompt-a?

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5391
Aktiv.: 29.44
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2020 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaženi Safe mode with Command Prompt.
Ko dobiš ukazno vrstico, odtipkaj msconfig in lahko urejaš start up (programi, servisi,...).



Startup.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  61.72 KB
 Pogledana:  3 krat

Startup.PNG



_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1380
Aktiv.: 13.90
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 24, 2020 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede HMI-ja sem noob. Razz
A je HMI Human Machine Interface, pač neka industrijska naprava v avtomatizaciji, ki se preko PCja pogovarjaš z njo ali je nek SW, ki krmili neko zunanjo industrijsko napravo/krmilnik?
Kako je priklopljen na PC? Preko USB, RS232, LAN... ali ima kako svojo PCI kartico?

Kako se PC obnaša, če tega HMIja nimaš priklopljenega na PC? Se isto restarta?

Sumljivo mi je, da se zadeva restarta tudi v varnem zagonu, saj se ne bi smela, tako se tehtnica napake precej prevesi na HW stran in ne na SW stran.
V varnem zagonu so samo generični gonilniki, brez nepotrebne navlake, grafika osnovna, ravno tako osnovni gonilniki za sata itd. Podobno kot bi delal svežo inštalacijo, ki mora potekati brez kakega nekontroliranega restarta.
Skoraj nikdar ni vzrok SW, razen, če so win boot datoteke poškodovane zaradi slabega sektorja na disku ali virusa.
Navadno repair sam sebe popravi in nato steče pravilen štart.

Kot je že povedal Jaka, je to, da odstraniš kljukico pred avtomatskim restartom, prva stvar, ki se naredi takoj po prvi uspešni inštalaciji. Vsaj jaz jo.
Namreč s tem se ti, če je vzrok SW narave, namesto restarta pokaže BSOD (moder ekran) napake iz katere potem lahko na osnovi error kode v smislu "DRIVER IRQL NOT LESS THAN OR EQUAL TO" in spodaj STOP 0x000000D1 (xxxxxxxxxxx) ugotavljaš/googlaš kaj je vzrok za to kodo napake.
Sistem obstane s kodo napake in vidiš kje se mu je zalomilo in kaj mu ne paše.
Če se ti pa PC ob napaki samodejno restarta potem precej težje ugotavljaš kaj te heca, ker se BSOD ne vidi.

Največkrat je vzrok nepodpisan, slab, star ali nezdružljiv gonilnik za neko napravo, bodisi integrirano v prenosnik, PC ali kot dodatek (npr. USB wifi itd).

Ampak, ker si omenil, da se je to zgodilo po neki posodobitvi Win7 se je lahko nekaj sistemskega spremenilo in je v sistem bil inštaliran nek gonilnik, ki pa ne deluje tako kot je prejšnji.
Tako da obstaja tudi ta možnost, da se ob zagonu naloži nek posodobljen gonilnik za HMI napravo/vmesnik, ki ob zagonu povoha napravo, se zacikla in ker ne deluje kot prejšnji, povzroči restart sistema.
Razmišljam.

Če se je Windowsupdate naredil kolikor toliko po pravilih, da ni bil kje na silo prekinjen, se je pred inštalacijo posodobitev naredila obnovitvena točka, restore point.
In načeloma bi lahko PC povrnil na točko pred posodobitvijo, če je le del C diska rezerviran za zaščito sistema kjer se shranjujejo restore point obnovitvene točke.
To vidiš v Sistemskih lastnostih, zavihek Zaščita sistema, če je za C: disk vklopljena zaščita. Preko gumba Konfiguriraj pa vidiš ali spreminjaš še ostale nastavitve koliko prostora je rezervirano na C: disku za to.
Kako narediš (create restore point) in kako izbereš obnovitveno točko (system restore):
https://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/using-windows-vista-system-restore/
Ko izbereš npr. zadnji restore point se sistem spremeni in restarta z nastavitvami, vnosi v register itd. na datum, ki si ga izbral, ko je PC še deloval. Če si naknadno kaj dodatnega inštaliral tega pač ne bo.

Da izklopiš Server? Misliš kot Windows servis?
Posamezen windows servis lahko vklopiš/izklopiš iz GUI vmesnika:
Win+R in vpišeš
services.msc
poiščeš ime servisa npr. Server, desni klik in Stop ali desni klik, Lastnosti in pod Startup type sam določaš ali se bo zagnal ob startupu ali ga boš vklapljal manualno.

Ali pa v ukazom v CommandPromptu, ki mora biti odprt kot administrator:
net stop "server"
ali za zagon:
net start "server"

Je boot disk SSD ali HDD?
Preveri S.M.A.R.T podatk diska, kjer se bo videlo, kako se kaj on počuti. Prilepi sliko ali izpis, kjer bodo razvidni vsi ID-ji ter vrednosti.

Idej za test kaj te heca je še veliko od "sfc /scannow", "msconfig/Startup", "Safe Mode with Command Prompt"--> "chkdsk /r" ampak če boš naredil:

1. Odklop/disable HMI naprave, če se PC brez nje sam še vedno naključno restarta
2. Odstraniš kljukico pred "Automatic restart" in restart, da si Win7 to zapomni. Če se pojavi nato BSOD napiši vse napake, kode in številke ali prilepi PrtScr.
3. Narediš system restore na točko pred posodobitvijo in po restartu test, če deluje ok.
4. Poizveš po s.m.a.r.t podatki za disk in prilepiš podatke.
5. Izklopiš servis "server" (če je mišljeno to), po restartu test.

bo za praznike kar nekaj. Smile

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13867
Aktiv.: 75.73
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 24, 2020 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušan hvala za obširno razlago. Z zadevo se bom "poigral" po noveletnih praznikih.
HMI - kot si že ugotovil to je vmesik "človek -stroj" Vmesnik je narejen z Pulse – Afcon softwerom. Komunikacija z PLC-jmem (s7-300) je preko mrežne povezave. Gre za upravljanje večje čistilne naprave.
Poskusil sem zagon "golega" računalnika brez vse priključene navlake. (mreže,usb dongla - hardverska zaščita softwera....) Težava ostaja. Gre za SSD disk.
Težava je zagotovo sofwerska, ker mi zadeva z rezervnega - sicer klasičnega diska normalno starta in deluje. No obstaja tudi verjetnost okvarjenega sektorja diska. (ne vem a to pri ssd-ju tudi obstaja Embarassed
Glede serverja - HMI software ob zagonu menda zažene nekaj servisov ter server za komunikacijo z PLC-jem. Ti se baje zaganjajo že preden pride do prijave. Sumi se, da je ena iz med datotek teh servisov poškodovana, kajti vmesnik ni šlo ugasnit na normalen način. (le z resetom računalnika)
V glavnem nadaljujem po novoletnih praznikih - seveda poročam o (ne)uspehu. Wink
PS
Še eno vprašanje:
Zadeva mi normalno deluje s starega diska. Po novem letu gre v računalnik nov disk - na katerega bom spet naredil sliko tega diska.
A je možen dostop do podatkov tega diska ki ne štarta OS - sicer normalno deluje, če ga dam kot sekundarni disk? (kreiran je uporabniški račun z geslom - seveda znanim)
Kako se bo obnašal sekundarni disk, če je na glavnem račun z enakim imenom in geslom?

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
airwolf
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Prispevkov: 1889
Aktiv.: 12.28
Kraj: Tržič, Kovor

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 24, 2020 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OS ki bo štartal bo normalno videl vsebino tega diska in lahko boš tudi skopiral stvari ki jih rabiš.

Če boš imel srečo ti ne bo niti treba določevati pravic na datoteke, ker boš že imel skreiranega ustreznega uporabnika.

_________________
LP Gašper
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1380
Aktiv.: 13.90
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 25, 2020 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

airwolf je napisal/a:
OS ki bo štartal bo normalno videl vsebino tega diska in lahko boš tudi skopiral stvari ki jih rabiš.
Če boš imel srečo ti ne bo niti treba določevati pravic na datoteke, ker boš že imel skreiranega ustreznega uporabnika.

+1
Če pa slučajno ne boš mogel dostopati do posameznih map na fail disku pa aktiviraj administratorski račun, ki je privzeto skrit, z ukazom v CMD (kot skrbnik):
net user administrator /active:yes
Narediš "Log out" in za "log in" izbereš "administrator". Ne pozabi mu dodeliti še močno geslo.
To je na splošno včasih dobro, da imaš userja, v tem primeru glavnega administratorja, preko katerega lahko rešuješ stvari, če se uporabniški profil kaj pofrčka, ga poškoduje virus itd.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13867
Aktiv.: 75.73
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2021 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva rešena.
Nisem se več ukvarjal z zagonom. Šel sem po ohišje za disk (12€ Very Happy ) Ga priklopil preko USB-ja, ter prekopiral, kar sem rabil. V naslednjih dneh bom naredil sliko diska na nov disk. Star gre spet na počitek.

Hvala vsem za koristne informacije.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 36 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group