www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Variak priklop

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bonny
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 19:43
Aktiv.: 1.19
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 24, 2013 7:24 pm    Naslov sporočila:  Variak priklop Odgovori s citatom

Pozdrav...

Rad bi uporabil variak pa mi nekako ne gre v glavo priklop oziroma se vse skupaj čudno obnaša.

Gre za star iskrin variak tip TRG 102. Piše primar 220V, sekundar 260V, Max 0.8A.
Poleg je nalepka na kateri je razviden priklop (navaden avtotransformator z 3 priključki)
Hec je pa da so priključki štirje in sicer označeni z črkami Z,D,SO in K. Na nalepki pa seveda teh črk ni so pa številke.....

No Drsnik je priklopljen na črki D. Ko sem priklopil napajanje na Z in SO je sicer videti vse ok. Brni in vleče 0.4A. Hec je pa v napetosti. Na izhodu (neobremenjeno) dobim med Z in D napetost od 0 do 500V?!?. Če merim pa med D in SO pa je na obeh skrajnih položajih napetost 220 in pade na 0 na sredini? Se imam za elektonika ampak tole je pa malo preveč. Dvomim pa da je variak skurjen ker imam dva in se obnašata enako.

Ima kdo podatke kk tega vraga priklopit?
(Vse sponke so pa povezane med seboj z nekajdeset omsko vrednostjo - ni ločilni variak)

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 24, 2013 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

upam da bo to šlo.Tako imam na moj variak ki sem navil novo žico in zvezal.Tega je že dolgo.

IMG_3014.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.43 MB
 Pogledana:  4 krat

IMG_3014.JPG

Nazaj na vrh
koala33
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2011 14:58
Aktiv.: 2.11
Kraj: Krka

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 24, 2013 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče Z-začetek, K-konec, D-drsnik, SO- srednji odcep. Priključi 220V med Z in K, izhod med Z in D, na SO imaš pa proti Z še 110V. Ugibam.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 24, 2013 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

koala33 je napisal/a:
Mogoče Z-začetek, K-konec, D-drsnik, SO- srednji odcep. Priključi 220V med Z in K, izhod med Z in D, na SO imaš pa proti Z še 110V. Ugibam.

Ne bo prav.
Če prebereš tablico, piše primar 220, sekundar 260.
Torej priklop je tak:

230V: Začetek in Sredji Odcep
Izhodna napetost: Začetek in Drsnik
Konec ni priklopljen.
S to vezavo na izhodu lahko dobiš manj ali več kot na vhodu.

Druga vezava:
230V: Začetek in Konec
Izhodna napetost: Začetek in Drsnik
Srednji Odcep ni priklopljen.
S to vezavo si razširiš delovno območje rotacije gumba. Na izhodu ni možnosti povečevanja napetosti na več kot je vhodna.

bonny je napisal/a:
Ko sem priklopil napajanje na Z in SO je sicer videti vse ok. Brni in vleče 0.4A. Hec je pa v napetosti. Na izhodu (neobremenjeno) dobim med Z in D napetost od 0 do 500V?!?.

Tole mi smrdi. Poraba je velika, pa izhodna napetost gre previsoko. Verjetno imaš zamešana Z in K priključka in vhodna napetost pride na ta kratek del navitja namesto na daljši del.

bonny
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 19:43
Aktiv.: 1.19
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 24, 2013 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja hvala obema.
Ne vem zakaj meni ni potegnilo kaj bi črke pomenile.

Primar med Z in K ter sekundar med Z in D.
Tako dobim izhodno od 0 do 222V kar je hkrati napetost v stanovanju.
Pri neobremenjenem pa teče tok 40mA.

Če je pa primar med Z in SO pa je napetost daleč nad tistih 260V (skoraj dvojno) in neobremenjeno vleče dobrih 0.4A.

No kar sem rabil sem že uredil. (Rabil 5-80A tok v žici in dobil skoraj 100A ko sem pretaknil 2 ovoja skozi en toroid. Z variakom se pa lepo regulira.)

Tako da prva vezava deluje. Sicer sem jo imel kot prvo že povezano samo mi ni nekaj špilalo, pa se je kasneje izkazalo da je imel drsnik zataknjeno vzmet in ni bil stalno v kontaktu.

Hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
klemen90
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 21 Jul 2014 19:33
Aktiv.: 0.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2014 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem uporabnikom foruma!

Sposodil si bom tole temo, da ne odpiram nove.
Rabil bi nasvet oz. napotke. Rad bi izdelal mizo za krivljenje plastike na vročo žico.
Nekaj takega, le da možakar uporablja za pleksi steklo:

https://www.youtube.com/watch?v=wVEf7PfuKxo

Problem pa nastane, ker on uporablja variak "plug&play", jaz imam pa takega:
http://hopsasa/f/1t/Uy/V7cXDRe/cam00282.jpg
http://hopsasa/f/n/F4/3XLWAt1U/cam00284.jpg
http://hopsasa/f/1r/FS/4wC8CKzw/cam00285.jpg

in ker o elektroniki ne vem veliko, bi vas prosil za pomoč, kako zadevo zvezati.
Hvala in lp, klemen
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2014 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pravzaprav ti tukaj ni jasno, saj vse piše poleg lestenčne sponke?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
klemen90
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2014 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če veš in znaš te prosim napiši kako naj to zvežem, ne bi rad skuril variaka.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2014 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajanje tega čudesa z variakom (brez ločilnega transformatorja) ni ravno dobra ideja, razen če si res popolnoma naveličan bivanja na tem svetu. Ob priklopu imaš lahko na grelni žici in vsem na kar je priključena fazo, oziroma potencial 220 - 230V. Uporabi raje transformator 230/15 V primerne moči, za regulacijo toka skozi grelno žico pa svetlobni regulator za 12V halogenske žarnice na primarni strani transformatorja.
klemen90
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2014 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Jaz bi samo dodal, da se pri variakih veže zaporedno z drsnikom varovalka ustrezne vrednosti (počasna, tip "T"), da ob nastopu KS ali daljše preobremenitve ne pride do pregretja (uničenja) drsnega kontakta ---> nepotrebne nevšečnosti.

Zanesljivo dobra zaščita se doseže, če izberemo 1,5x nižjo vrednost toka varovalke, kot je tokovna zmogljivost drsnega kontakta.

Primer: za variak 4A vzamemo 3,15A . . . . za variak 15A vzamemo 10A.

Lp.

Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Sre Jul 23, 2014 11:32 am; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klemen90
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot kaže bom zadevo dal zvezati nekomu, ki se spozna, magari variak prodal oz zamenjal za cel setup.
Lp
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pa je dobra ideja. Idea
Takšen variak ima neko vrednost in to sigurno takšno, da daš pod male oglase kot menjavo in poveš svoje zahteve. Dancing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni