www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

programiranje arduino vezja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pomar
Član
Član



Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Prispevkov: 218
Aktiv.: 1.47
Kraj: Ptujska Gora

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2021 1:06 pm    Naslov sporočila:  programiranje arduino vezja Odgovori s citatom

Imam krmilno kartico za CNC na osnovi arduino uno. Na njej je bil naložen program GRBL 0.9J. Z programom XL loader sem naložil verijo GRBL 1.1f. Delovanje je bilo nestabilno. Programi za krmiljenje se občasno niso povezali z kontrolno kartico. Ko ni bilo povezave tudi program arduino IDE v monitorju ni pokazal povezave. Če sedaj želim ponovno naložit prejšnjo verzijo GRBL 0.9J ali novejšo GRBL 1.1 XL loader zamrzne. Kako bi lahko omogočil nalaganje programa na vezje? Gledal sem sicer nekaj po internetu vendar je moje znanje Angleščine samo Google translate.


CNC.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.14 MB
 Pogledana:  14 krat

CNC.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pomar
Član
Član



Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Prispevkov: 218
Aktiv.: 1.47
Kraj: Ptujska Gora

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2021 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusil sem programirat po navodilih iz te internetne strani: https://www.instructables.com/How-to-Installuse-GRBL-With-Your-Cnc-Machine/
Pri prenosu programa mi javi napako:
Arduino:1.8.13 (Windows 10), Plošča:"Arduino Uno"

Skica uporablja 29762 bajtov, kar je (92%) prostora namenjenega programu. Maksimum je 32256 bajtov.

Globalna spremenljivka uporablja 1633 bajtov, kar je (79%) dinamičnega spomina in pušča 415 bajtov za lokalne spremenljivke. Maksimum je 2048 bajtov.

Low memory available, stability problems may occur.

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

Težava pri nalaganju na ploščico. Za predloge poglej na http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload

avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x1f

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x1f



This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
option enabled in File -> Preferences.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5395
Aktiv.: 29.41
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2021 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali resetiraš kontroler tik pred nalaganjem?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pomar
Član
Član



Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Prispevkov: 218
Aktiv.: 1.47
Kraj: Ptujska Gora

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2021 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dosedaj nisem. Sem stisnil tipko reset par sekund pred nalaganjem vendar je zadeva enaka. Ali je potrebno kako drugače resetirat? Sem bolj začetnik v arduino. Za programiranje imam nastavljeno v arduino IDE (AVRISP mkII). Je to vredu?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 539
Aktiv.: 2.94
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2021 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot programator nastavi : Arduino as ISP


LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pomar
Član
Član



Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Prispevkov: 218
Aktiv.: 1.47
Kraj: Ptujska Gora

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2021 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem preizkusil nalagat različne verzije GRBL programa na običajno ploščo aduino UNO in ni problemov. Zasedenost prostora kaže enako. Sumim, da je na tej plošči def. procesor Atmega 328P.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5395
Aktiv.: 29.41
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2021 2:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, resetirat moraš tik pred tem, ko se začne nalagat, kajti nisem prepričan, da ima CH340 kondenzator za reset.
Poizkusi tako, ko dobiš prvo opozorilo
Koda:
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
pritisni tipko reset.
Upam, da imaš naložene gonilnike za CH340 in vidiš ta port in ga imaš nastavljenega v Arduino IDE.

Kako ti je pa uspelo naložiti GRBL 1.1f?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pomar
Član
Član



Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Prispevkov: 218
Aktiv.: 1.47
Kraj: Ptujska Gora

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2021 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grbl 1.1f mi je uspelo naložit preko XLoder programa. Če sedaj poizkusim ponovno med nalaganjem zamrzne in ga lahko zaprem po odklopu USB. Kartico vidim na COM3 (CH340) ali COM5(CH340) če prestavim USB in arduino IDE prepozna. Poizkusil sem resetirat med preverjanjem skice in med nalaganjem vendar brez uspeha. Enako napako (neodzivanje) pokaže tudi če poizkušam naložit Blink.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5395
Aktiv.: 29.41
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2021 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do te napake pride, če ni izbran pravilni Com port tako v Arduino IDE kot v Xloaderju ali če ni izbran pravilna hitrost prenosa, slednja je nastavljena v Bootloaderju ATmege328,
s tem, da Arduino IDE vrne napako (pove, da se ne more sinhronizirat), Xloader pa stoji in ne pove nič.
Tretja možnost pa je, da je CH340 odšel v elektronska nebesa.

Pomeri, če gre pin13 CH340 na C22 oz. drugi konec C22 na reset tipko.

Sem probal dobit napako "not in sync: resp=0x1f" vendar je nikakor ne dobim!

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pomar
Član
Član



Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Prispevkov: 218
Aktiv.: 1.47
Kraj: Ptujska Gora

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2021 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, pin13 CH340 na C22 oz. drugi konec C22 na reset tipko, na pin29 procesorja in 4k7 upor na maso. Ta plošča je za CNC 3018pro. V priloženih navodilih je za refresh firmware napisano da delaš z XLoaderjem. Izbrat je potrebno Uno 11520. Tudi USB vrata imam nastavljeno na 11520. Bom jutri zamenjal CH340 iz druge delujoče arduino UNO plošče.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 46 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group