www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

KiCad in NET linije

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 743
Aktiv.: 4.06
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2021 5:41 pm    Naslov sporočila:  KiCad in NET linije Odgovori s citatom

Hi

Kako na PCB namizju med elementi ročno narisati Net linije od pina do pina, po shemi?

Potem, ko povežeš vse pine po načrtu, pa vklopiš Auturuter, da napravi vezje.

Ali se to da napraviti?

LP,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 645
Aktiv.: 3.97
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2021 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem imel isto vprašanje v sorodni temi...
Bi rekel da se ne da. Ampak je možnost, da v Eeschem-i narediš nov net, potem pa v PCB editorju board samo posodobiš, tako ti ostane vse predhodno narejeno + dodajo se novi net-i.

lp

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 743
Aktiv.: 4.06
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2021 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, ni možno. Pa še autoruter moraš verjetno posebej instalirati.

Bom ostal kar pri PCAD 2001, ki ga že poznam.

Lp,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4702
Aktiv.: 26.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2021 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno se ne da, ker se predvideva, da ze srednje zahtevnega vezja ne bos sel risat zgolj v PCB delu ampak tudi SCH. V Altiumu bi sicer npr. lahko posamezne pade komponent dal na nek net, samo bi to vzelo po mojem vec casa kot pa risanje sheme Smile
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 743
Aktiv.: 4.06
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2021 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Verjetno se ne da, ker se predvideva, da ze srednje zahtevnega vezja ne bos sel risat zgolj v PCB delu ampak tudi SCH. V Altiumu bi sicer npr. lahko posamezne pade komponent dal na nek net, samo bi to vzelo po mojem vec casa kot pa risanje sheme Smile


Zdaj uporabljam PCAD 2001, postavim elemente na formo jih povežem po načrtu z NET linijo, ki jo prej poimenjujem. Potem zaženem autoruter in vezje je zrisano, eno ali dvostransko, po želji. Neko manjše vezje je narejeno tik-tak. (15-20 min)

Problem imam samo z footprinti, ker jih ni toliko v tej knjižnici in jih moram sam zrisati.

Mogoče pa kdo ve, če se dobijo kje na internetu za PCAD 2001?

Lp, marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4702
Aktiv.: 26.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2021 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjemi, da se da to s sodobnimi orodji storiti hitreje in bolje. Ampak vsakemu svoje ... Ce ti odgovarja in zadostuje ta nacin, zakaj pa ne.

Glede autorouterja na splosno pa raje ne bi ... Wink Ne pravim, da ne opravi dela, kako optimalno ga opravi, bi se pa dalo kak reci, da EMC niti ne omenjam ...

Lp, G

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 645
Aktiv.: 3.97
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2021 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na videno in poizkušeno sem ugotovil, da je KiCad vsekakor zelo zmogljiv z veliko knjižnicami primeren tudi za profesionalno rabo. In ko si bom enkrat pripravil lastno knjižnico z najbolj pogosto uporabljenimi elementi ga bom mogoče začel uporabljati, tudi za to, ker rad poizkušam vedno kaj novega.
A zaenkrat vezje veliko hitreje zrišem v DipTrace (meni zadostuje limit 300 padov)

Glede autorouta - verjamem da če delaš nekaj 10 vezij letno za profi izdelek, da autorouter ni uporaben. Za nas, ki naredim nekaj "nezahtevnih" vezij letno (lansko leto zjedkal cela 3 vezja + nekaj zlotanih na euroboardu) pa nam autorouter veliko pomaga. Je pa skoraj zagotovo res, da bi z znanjem risanja vezij odpravil marsikatero težavo, ki jo potem rešujem s pomočjo tega foruma.


lp

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4702
Aktiv.: 26.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2021 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno za hobiste je uporaba AR najvecje zlo in vir premnogih tezav ... Ti ves, kateri signali so kriticni/obcutljivi in lahko nanje pazis. Za AR je vse enako (seveda se da z rulesi to optimirati, ampak tega zacetnik ne bo delal ...) in here comes the troubles.

CE ga ze uporabljas, daj prosim rocno zroutaj najprej VSAJ
- napajanje
- obcutljive analogne signale
- komunikacija (uart, i2c, spi ...), naj bodo tracki pravokotno na analogne signale in ne vzporedno (ce so bliz

Lp, G

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 36 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group