www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

spajanje 12V napajalnika z 220V
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
skiswim1
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 08 Jan 2021 15:43
Prispevkov: 6
Aktiv.: 10.57

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 4:11 pm    Naslov sporočila:  spajanje 12V napajalnika z 220V Odgovori s citatom

pozdravljeni,

na kakšen način naj spojim 12V napajalnik varnostne kamere, ki se nahaja na vogalu objekta z 220V žico (v dozi)?

je bolj smiselno vlečt 220v žico do vogala (12m) in tam v dozi spojit ali vlečt 12V žico do vogala?

hvala,lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 546
Aktiv.: 2.98
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar 220V do vogala, mogoče še kaj prav pride.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ikar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Dec 2007 12:32
Prispevkov: 150
Aktiv.: 0.94
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 5:31 pm    Naslov sporočila:  spajanje 12 voltnega napajalnika Odgovori s citatom

Zaradi padca napetosti je boljše povleč 220 v0ltov.
_________________
Slavko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 93
Aktiv.: 1.31

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sigurno 220V. Lahko, daš vtičnico, vanj pa napajalnik za kamero.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skiswim1
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 08 Jan 2021 15:43
Prispevkov: 6
Aktiv.: 10.57

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala lepa za mnenja. torej bom vlekel 220v žico.

dozo bom nabavil tole: https://www.elektrotrgovina.si/plasticna-montazna-doza-200x200mm-ip44

vtičnico tole: https://www.elektrotrgovina.si/vticnica-za-montazo-o-1-shuko-250v-max-16a
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 546
Aktiv.: 2.98
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj bo v dozi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skiswim1
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 08 Jan 2021 15:43
Prispevkov: 6
Aktiv.: 10.57

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cici je napisal/a:
Kaj bo v dozi?


spoj 220V (vtičnica) z 12V napajalnik od kamere.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 546
Aktiv.: 2.98
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej bo vtičnica in napajalnik v dozi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skiswim1
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 08 Jan 2021 15:43
Prispevkov: 6
Aktiv.: 10.57

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 546
Aktiv.: 2.98
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ima napajalnik vtikač za priklop na 220V?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skiswim1
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 08 Jan 2021 15:43
Prispevkov: 6
Aktiv.: 10.57

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja.

nekak takole zgleda:

ime spletne strani
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cici
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Prispevkov: 546
Aktiv.: 2.98
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tem primeru bi jaz dal samo vtičnico.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 790
Aktiv.: 10.91
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2021 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz vidika padca napetosti je bolje povleči kabel 230V namesto 12V, kot so že svetovali...

Po drugi strani pa, kdor pozna videonadzorne sisteme, je videl in tudi ve, da tak pristop ni potreben in je v nekaterih primerih celo nepravilen.

Večina videonadzornih sistemov, ki jih uporabljamo doma in v manjših podjetjih, so preprosti in ceneni, kamere so večinoma brez ogrevanja, brez dodatnih ohišij. Napajanje je večinoma 12V in je pogosto napeljano kar po istem kablu kot signal in to na razdaljah večjih od omenjenih 12m, padec napetosti torej ne vpliva.

Obstajajo kompleti z že narejenimi kabli, so sumljivo tanki, ampak dela... tudi na 18m in to 4 kamere na en napajalnik 12V 2A...
Pravkar imam na mizi en komplet znamke Smartwares 2 zunanji in 2 notranjikameri, vse z IR osvetlitvijo za nočno snemanje. Ta komplet ima že narejen kabel s konektorji, debelina skromnih 3mm, dolžina 18m. Priključki BNC, video kompozitni signal, torej analogni.

Nekoliko bolj resna zadeva iz npr Digitklik, nadzorni sistem POLICEtech, prav tako BNC, kamere 1MP (2MP in več) digitalni signal, snemalnik avtomatsko prepozna tudi video kompozitni signal...

Prodajajo kabel, ki je v bistvu hibrid koaxa in 2x0,5mm2 za napajanje. Ta kabel se uporablja že v bolj resnih sistemih, torej gre 12V napajanje na daljše razdalje in zadeva normalno deluje. Pri bolj dolgih napajalnih linijah seveda pride do padcev napetosti. Negativni pol napajanja in GNG signala sta v kameri povezana skupaj, kar je logično pri poceni kamerah, ki nimajo notri ločilnega DC/DC. Če ima vsaka kamera svoj ločen napajalnik, ne bo prihajalo do ground-loop efekta, ki se bo pojavil na BNC v primeru napajanja kamer iz istega napajalnega vira...
No, tudi v tem primeru zadeve še vedno delujejo, ker je signal ustrezno ločen, lahko pa prihaja do motenj ko se spremeni poraba kamere in s tem padec napetosti... ponoči je zaradi IR osvetlitve poraba večja, v trenutku vklopa se lahko pojavi motnja v video signalu, pri digitalnem sploh ni nujno da se motnja opazi.
Napetost video signala je relativno visoka, tako da je dokaj neobčutljiv na manjše motnje.

Namesto hibridnega kabla, ki je relativno debel RG59+napajanje, se lahko vleče koax posebej in napajanje posebej. Prednost 12V DC napajanja je tudi v tem, da je lahko v celi dolžini neposredno ob koaxu, kar za 230V AC ni primerno, priporoča se odmik po standardu. Seveda so lahko 12V napajalniki na drugi lokaciji kot je snemalnik, lahko se kamere napajajo tudi po skupinah, recimo po 2 ali 3 skupaj,ni nujno vsaka posebej. Če je napajanje centralno, je odpravljanje morebitnih napak lažje in hitrejše. Če ima vsaka kamera svoj napajalnik, se uporabi ustrezen razdelilnik s primernim številom vtičnic, za 8 kanalni nadzor jih rabimo kar 10. O prednostih in slabostih napajanja ločeno za vsako kamero posebej ali enega za vse, bi lahko debatirali...

Kako je s profi zadevami ne vem, ker nimam izkušenj, montiral sem in še vedno, sisteme iz Digitklika. To je to za ta denar, osebnoi sem zadovoljen, po feedbacku so zadovoljne tudi stranke. Mimogrede, vedno bolj pogosto se nadzorni sistemi montirajo po hlevih za nadzor živine, še posebej krav tik pred telitvijo.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 93
Aktiv.: 1.31

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2021 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja napajanje kamer tudi prek PoE. Tako, da imaš v enem UTP kablu prenos podatkov in napajanje. Gre tudi na kar dolge razdalje. Pri nas v podjetju smo montirali Dahua sistem in je kamera cca 30m od snemalnika in dela brez problema. PoE z ustreznim kablom naj bi šel lahko tudi do 100m. Je pa seveda potrebno uporabiti snemalnik ali pa switch, ki zagotavlja PoE in lahko dovaja ustrezno moč za napajanje vseh porabnikov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 790
Aktiv.: 10.91
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2021 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PoE velja kvečjemu za IP kamere, ne pa za koax BNC, ki so lahko analogne ali digitalne.
Nisem opazil da gre za IP kamero, po napetosti 12V sem predvideval da gre za BNC, ker IP imajo večinoma višjo napetost napajanja, ki je običajna za PoE

V primeru BNC kamer se sicer lahko uporabi pretvornike BALUN na RJ45 ampak to je kvazi PoE
https://www.enaa.com/pretvorniki-za-bnc-kamere/video-pretvornik-utp-1xbnc-napajanje-set-2kom-1080p-do
https://www.enaa.com/pretvorniki-za-bnc-kamere/video-pretvornik-utp-1xbnc-napajanje-set-2kom-do
lahko tudi BALUN iz BNC na parico in napajanje po svojem kablu ali prostih paricah UTP kabla

Ena možnost pri BNC je uporaba Power over coax ... no, potem smo že predaleč zakomplicirali.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 46 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group