|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2021 8:44 pm Naslov sporočila: samodejni vklop naprave |
|
|
Zdravo
Ali ima kdo kakšno idejo za ponovni vklop naprave ob izpadu elektrike ?
Bolj kot ne vse nove naprave z digitalno elektroniko ostanejo ugasnjene (v konkretnem primeru ultrazvočni vlažilnik) ki ga krmili vlagomer za sušenje salam
Na "predvidevam da kapacitivni touch tipki" se sproži vklop če dam stik-pulz na
+ cca 1 sekundo , zdaj pa bi rabil najbolj enostavni time on in time off delay stikalo (recimo cca 1 s zamika on in 1s zamika off).
Ali obstaja kaka enostavna varianta brez kompleksnih vezij z timerjem (ne555) ali mikrokontrolerjev ? Naprimer s tranzistorjem in uporom ? natančnost časa ni pomembna, važno je da je zamik ob vklopu napajanja da se postavi krmilnik in nato kako sekundo dolg on imulz...
Hvala za vse odgovore... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.62 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.62 Kraj: Postojna
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.18 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Feb 03, 2021 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Take zadeve jaz rešujem z malim mikrokontrolerjem ATtiny13A, na izhodih so optocouplerji, da tranzistor v optocouplerju lahko vzporedno priključim tipkam naprave.
Konkreten primer: razvlaževalnik prostorov se je vklopil s pritiskom na tipko za vklop, 1 pritisk, potem je bilo treba izbrati program sušenja z drugo tipko, v konkretnem primeru sta bila potrebna 2 pritiska na tipko.
Program sem napisal v arduino okolju. Ker se sekvenca simulacije pritiskov tipk zgodi le 1x po resetu, sem program vpisal kar v "void setup" namesto v "void loop" kjer sem pustil prazno.
Takoj po resetu, kar pomeni takoj po pojavu napajanja, sem postavil delay 5 sekund, da se zadeve v napravi malo stabilizirajo, ziher je ziher, tudi v primeru, ko se električno omrežje postavlja, včasih po vklopu malo "pokašlja".
prilagam kodo:
Koda: |
// impulz_2x_ob_vklopu_delay-startup_ATtiny13A.ino
/*
Avtor: Vili Jan - REBER
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info
2x impulz ob vklopu, dva izhoda,
najprej impulz na prvem izhodu
potem 2x impulz na drugem izhodu
zakasnitev po vklopu napajanja:
5000ms - impulz 200ms
pavza 2000ms
impulz 200ms, pavza 500ms, impulz 200ms
zadeva zaključena do reseta in to je vse
*/
int led1 = 3; // led1 je prvi izhod
int led2 =4; // led2 je drugi izhod
short x =0; // spremenljivka x, tokrat ni uporabljena
// the setup function runs once when you press reset or power the board
void setup() {
// initialize digital pin LED_BUILTIN as an output.
pinMode(led1, OUTPUT);
pinMode(led2, OUTPUT);
delay(5000); // wait for 5 seconds, 32767 is max
digitalWrite(3, HIGH); // prvi izhod se postavi na high
delay(200); // pavza 200ms, to je trajanje impulza
digitalWrite(3, LOW); // prvi izhod gre na low, to je bil impulz 200ms
delay(2000); // pavza 2000ms
digitalWrite(4, HIGH); // drugi izhod se postavi na high
digitalWrite(4, LOW); // drugi izhod gre na low, to je bil prvi impulz 200ms
delay(500); // pavza 500ms, to je pavza med prvim in drugim impulzom
digitalWrite(4, HIGH); // drugi izhod se postavi na high
digitalWrite(4, LOW); // drugi izhod gre na low, to je bil drugi impulz 200ms
}
// the loop function runs over and over again forever
void loop() { // v zanki void loop ni nicesar, ker se vse izvede samo 1x, zato je koda v void setup
}
|
Zadeva je stara že kar nekaj let, narejeno je bilo na hitro, naprava še vedno deluje brezhibno in nikoli ne zataji.
Program je napisan za popolne začetnike, ki dejansko nimajo pojma. Ukazi delay so v tem primeru upravičeni, ker je naloga mikrokontrolerja izjemno preprosta. Cilj mini projekta je bil, da na izhodu na kar najlažji način dobim željeno sekvenco impulzov. Seveda je to sekvenco potrebno prilagoditi konkretnemu primeru. Komentarji so verjetno jasni, tako da bi vsak začetnik najbrž znal programček popraviti svojim potrebam.
V opisanem primeru je bilo v napravi prisotno napajanje 5V, zato je vezje sila preprosto. Uporabil sem mikrokontroler, 2 upora in 2 optocouplerja. Nisem uporabil niti zaščitne diode in kondenzatorja, čeprav kakšen 100n na napajalnih pinih uC ne bi škodil
Bolj preprosto vezje ni mogoče narediti, če rabiš impulze le za eno tipko, poleg uC rabiš 1 upor in 1 optocoupler.
Nekje sem objavil univerzalno vezje, ki ima gor še napajalni del. Naredil sem tudi relejsko različico, namesto optocouplerjev so releji, tudi to sem uporabil v nekaterih napravah, ampak je relejska verzija lahko pogojno uporabna pri nekaterih napravah zaradi odskakovanja kontakta in lahko povzroči več pritiskov tipke. Verzija z optocouplerjem je bolj zanesljiva, seveda če se preklapljajo majčkeni tokovi, ta pogoj je večinoma izpolnjen.
Težava lahko nastane pri matričnih tipkovnicah, kjer ni dostopa do kontaktov posameznih tipk. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2021 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala.... bom probal := |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2021 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
imaš mogoče še celo shemo vezja ?
predvidevam da lahko uporamb tiny 2313 ki so v predalu
l.p. Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni