www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

samodejni vklop naprave

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavca
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2021 8:44 pm    Naslov sporočila:  samodejni vklop naprave Odgovori s citatom

Zdravo

Ali ima kdo kakšno idejo za ponovni vklop naprave ob izpadu elektrike ?

Bolj kot ne vse nove naprave z digitalno elektroniko ostanejo ugasnjene (v konkretnem primeru ultrazvočni vlažilnik) ki ga krmili vlagomer za sušenje salam Smile

Na "predvidevam da kapacitivni touch tipki" se sproži vklop če dam stik-pulz na
+ cca 1 sekundo , zdaj pa bi rabil najbolj enostavni time on in time off delay stikalo (recimo cca 1 s zamika on in 1s zamika off).
Ali obstaja kaka enostavna varianta brez kompleksnih vezij z timerjem (ne555) ali mikrokontrolerjev ? Naprimer s tranzistorjem in uporom ? natančnost časa ni pomembna, važno je da je zamik ob vklopu napajanja da se postavi krmilnik in nato kako sekundo dolg on imulz...

Hvala za vse odgovore...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Aktiv.: 2.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2021 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Time on s tranzistorjem in nekaj elementi preizkušeno dela lepo:
https://www.electroschematics.com/delay-on-circuit/
Za Time of bi bilo potrebno obstoječe vezje še malo dodelati. Če bi vezje napajal iz istega napajanja, kot je napajana tipka katero pritiskaš na vlažilniku, lahko celo izpustiš rele. Namesto releja daš upor in še en PNP tranzistor, ki pošlje + na tipko.
Tole za začetek. Mislim da bolj enostavno brez IC ne gre.
Z dvema 555 ali enim 556 bi bilo tole bistveno bolj elegantno:
https://www.dummies.com/programming/electronics/components/electronics-components-double-up-with-the-556-dual-timer/
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.62
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2021 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo podobno povpraševanje kot v temi "vezje" ki bi delovalo kot tipka pri stalnem napaj.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.18
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2021 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Take zadeve jaz rešujem z malim mikrokontrolerjem ATtiny13A, na izhodih so optocouplerji, da tranzistor v optocouplerju lahko vzporedno priključim tipkam naprave.

Konkreten primer: razvlaževalnik prostorov se je vklopil s pritiskom na tipko za vklop, 1 pritisk, potem je bilo treba izbrati program sušenja z drugo tipko, v konkretnem primeru sta bila potrebna 2 pritiska na tipko.

Program sem napisal v arduino okolju. Ker se sekvenca simulacije pritiskov tipk zgodi le 1x po resetu, sem program vpisal kar v "void setup" namesto v "void loop" kjer sem pustil prazno.
Takoj po resetu, kar pomeni takoj po pojavu napajanja, sem postavil delay 5 sekund, da se zadeve v napravi malo stabilizirajo, ziher je ziher, tudi v primeru, ko se električno omrežje postavlja, včasih po vklopu malo "pokašlja".

prilagam kodo:
Koda:

// impulz_2x_ob_vklopu_delay-startup_ATtiny13A.ino

/*
  Avtor: Vili Jan - REBER
  www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info
  2x impulz ob vklopu, dva izhoda,
  najprej impulz na prvem izhodu
  potem 2x impulz na drugem izhodu
  zakasnitev po vklopu napajanja:
  5000ms - impulz 200ms
  pavza 2000ms
  impulz 200ms, pavza 500ms, impulz 200ms
  zadeva zaključena do reseta in to je vse
*/

int led1 = 3;   // led1 je prvi izhod
int led2 =4;    // led2 je drugi izhod
short x =0;     // spremenljivka x,  tokrat ni uporabljena

// the setup function runs once when you press reset or power the board

void setup() {
  // initialize digital pin LED_BUILTIN as an output.
  pinMode(led1, OUTPUT);
  pinMode(led2, OUTPUT);

delay(5000);     // wait for 5 seconds, 32767 is max

digitalWrite(3, HIGH);    // prvi izhod se postavi na high
  delay(200);               // pavza 200ms, to je trajanje impulza
  digitalWrite(3, LOW);     // prvi izhod gre na low, to je bil impulz 200ms
  delay(2000);              // pavza 2000ms
  digitalWrite(4, HIGH);    // drugi izhod se postavi na high
  digitalWrite(4, LOW);     // drugi izhod gre na low, to je bil prvi impulz 200ms
  delay(500);               // pavza 500ms, to je pavza med prvim in drugim impulzom
  digitalWrite(4, HIGH);    // drugi izhod se postavi na high
  digitalWrite(4, LOW);     // drugi izhod gre na low, to je bil drugi impulz 200ms
}

// the loop function runs over and over again forever

void loop() {               // v zanki void loop ni nicesar, ker se vse izvede samo 1x, zato je koda v void setup

}

Zadeva je stara že kar nekaj let, narejeno je bilo na hitro, naprava še vedno deluje brezhibno in nikoli ne zataji.

Program je napisan za popolne začetnike, ki dejansko nimajo pojma. Ukazi delay so v tem primeru upravičeni, ker je naloga mikrokontrolerja izjemno preprosta. Cilj mini projekta je bil, da na izhodu na kar najlažji način dobim željeno sekvenco impulzov. Seveda je to sekvenco potrebno prilagoditi konkretnemu primeru. Komentarji so verjetno jasni, tako da bi vsak začetnik najbrž znal programček popraviti svojim potrebam.

V opisanem primeru je bilo v napravi prisotno napajanje 5V, zato je vezje sila preprosto. Uporabil sem mikrokontroler, 2 upora in 2 optocouplerja. Nisem uporabil niti zaščitne diode in kondenzatorja, čeprav kakšen 100n na napajalnih pinih uC ne bi škodil Wink
Bolj preprosto vezje ni mogoče narediti, če rabiš impulze le za eno tipko, poleg uC rabiš 1 upor in 1 optocoupler.
Nekje sem objavil univerzalno vezje, ki ima gor še napajalni del. Naredil sem tudi relejsko različico, namesto optocouplerjev so releji, tudi to sem uporabil v nekaterih napravah, ampak je relejska verzija lahko pogojno uporabna pri nekaterih napravah zaradi odskakovanja kontakta in lahko povzroči več pritiskov tipke. Verzija z optocouplerjem je bolj zanesljiva, seveda če se preklapljajo majčkeni tokovi, ta pogoj je večinoma izpolnjen.
Težava lahko nastane pri matričnih tipkovnicah, kjer ni dostopa do kontaktov posameznih tipk.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
glavca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2021 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala.... bom probal :=
Nazaj na vrh
glavca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2021 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imaš mogoče še celo shemo vezja ?

predvidevam da lahko uporamb tiny 2313 ki so v predalu Smile

l.p. Jože
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni