www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

S čim zatreti mah na tlakovcih?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2021 6:36 pm    Naslov sporočila: icon_angry S čim zatreti mah na tlakovcih? Odgovori s citatom

Ravno sem se lotil čiščenja tlakovcev z visokotlačnim čistilcem in turbo šobo. Vsako leto mi čiščenje vzame teden dni. Sad Letos ga je izjemno veliko. Kaka ideja s čim premazati očiščene tlakovce, da bo maha manj? Čez leto sem parkrat poskusil bumefekt - žal brez efekta Confused . Edino kar sem slučajno ugotovil - razbit kozarec kislih kumaric - mah ne mara kisa. Na mestu razlitja se je posušil. Sem sicer kasneje del tlakovcev polil s kisom. Mah se je delno posušil, a bilo ga je preveč. Letos bom čez leto parkrat poskuil tlakovce poškropiti z kisom. Bom videl, če bo kaj pomagalo.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2021 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče mehansko z rotirajočo drateno krtačo

https://www.amazon.de/GLORIA-MultiBrush-speedcontrol-Steinb%C3%BCrste-Fugenb%C3%BCrste/dp/B01MG20OFL

LP

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2021 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://ara-barve.si/sredstvo-za-odstranjevanje-alg-in-zelenih-oblog-mellerud-1l.html
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2021 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evrospin ,Varikina, Najceneje (1€ 2litra) in res dobiš enkratne rezultate .
Je pa to belilo , tako, da velja najprej testirati kakšne barve potem ostanejo tlakovci.
Kjerkoli je ta nadležna plesen ali mahovje dela čudeže..
Če so velike površine je najbolje z kako večjo škropilko , drugače pa gre tudi z "šprico" z razmaščevalcem ali za steklo...
Razumljivo je potrebna previdnost če so zdraven rastline.
Enako učinkovito je za fasade..

Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2021 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kmetijski trgovini povprašaj po "Zeleni Galici" zagotovo deluje...

Božo
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2021 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za čiščenje tal (topli pod) uporabim nekaj litrov vode in prvo čistilo ki mi pride pod roke - cet, kakšen razmaščevalec za kuhinjo, namensko čistilo za tla, itd. Po uporabi to zlijem na določen del dvorišča s tlakovci, in tam ni nič zelenega.
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2021 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

... ali modra galica. Zadostuje že, če je v bližini baker, preko katerega se spira voda.
Zanesljivo deluje, je pa v nekaterih primerih to tečko izvesti - zbiralci kovin itd... Smile

zoky2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Okt 2014 17:03
Aktiv.: 0.02
Kraj: Beltinci

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2021 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelena galica pušča rjave madeže na betonu in ni primerna za tlakovce. Se pa obnese npr.na travi.

Lp
zoky2
Nazaj na vrh
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.87
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2021 6:48 am    Naslov sporočila: icon_angry Re: S čim zatreti mah na tlakovcih? Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Ravno sem se lotil čiščenja tlakovcev z visokotlačnim čistilcem in turbo šobo. Vsako leto mi čiščenje vzame teden dni. Sad Letos ga je izjemno veliko. Kaka ideja s čim premazati očiščene tlakovce, da bo maha manj? Čez leto sem parkrat poskusil bumefekt - žal brez efekta Confused . Edino kar sem slučajno ugotovil - razbit kozarec kislih kumaric - mah ne mara kisa. Na mestu razlitja se je posušil. Sem sicer kasneje del tlakovcev polil s kisom. Mah se je delno posušil, a bilo ga je preveč. Letos bom čez leto parkrat poskuil tlakovce poškropiti z kisom. Bom videl, če bo kaj pomagalo.

Če potrebuješ kisa , ti ga dam nekaj L..P

mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.51

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2021 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brener za polaganje izolacije. Samo je treba ponavljati.
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2021 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mah raste na kisli podlagi. Mr. Green
Apno pomaga za uravnavanje ph-ja. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2021 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za zanimive ideje. Kar nekaj sem jih poskusil.

mosqito je napisal/a:
Brener za polaganje izolacije. Samo je treba ponavljati.

Tudi tole sem poskusil. Kupil sem celno namenski gorilnik. Prej očistiš tlakovce z visokotlačnim čistilcem kot z gorilnikom.

milan62 je napisal/a:
Mogoče mehansko z rotirajočo drateno krtačo

https://www.amazon.de/GLORIA-MultiBrush-speedcontrol-Steinb%C3%BCrste-Fugenb%C3%BCrste/dp/B01MG20OFL

LP

Naredil nekaj podobnega iz stare električne kosilnice. Na nož sem pritirdil žične krtače. Zadeva deluje - je pa nevarna za okolico zaradi pršenja delcev.

144300 je napisal/a:

Če potrebuješ kisa , ti ga dam nekaj L..P

Hvala za ponudbo. Ne potrebujem. Imam domač kis Wink

Ostalo "kemijo" bom poskusil čez leto.

Še vprašanje.
A obstaja kaka posebna mivka za fugiranje oz. ji kaj dodati da ne bo takoj začela rasti trava? običajno sem po pranju tlakovce sfugiral z običajnim "figasand-om".

mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.51

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2021 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mivka za fugiranje http://www.kema.si/product/fuga-sand-80/ je čisto navadna kremenčeva mivka, le da je sušena in zaradi tega zelo sipka, da zaleze v fuge.
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2021 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred petimi leti sem si sestavil vrtno ograjo iz vodoravnih alu nosilcev in pokončnih desk iz lesnega kompozita (WPC). Po petih letih je na senčni strani že lepo plesniva (mah? plesen? ). Me je kar presenetilo, sem pričakoval, da bo to ograja brez vzdrževanja.
Kakšen nasvet, kako naj se lotim čiščenja te plesni oz. mahu ?

LP

moja plesniva ograja.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  481.47 KB
 Pogledana:  14 krat

moja plesniva ograja.jpg

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2021 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Karcher ... Pa ne se sekirat, tudi na plastiki je isto, glih prejsnji teden sem pucal ...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni