www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezje je prenehalo delovati
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 151
Aktiv.: 5.33
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2021 5:42 pm    Naslov sporočila:  Vezje je prenehalo delovati Odgovori s citatom

Delam tale napajalnik:

http://reber.si/napajalniki/LM723/723_3A_01/index.htm

Po končanem spajkanju elementov na ploščico, sem vezje sprobal in vse je delovalo vredu. Sprobal sem tako, da sem gor priklopil en motorček iz kasetofona. Regulacija napetosti in toka je delovala... Nato pa sem gor priklopil avtožarnico (morda sem minus in plus izhoda kratko sklenil) in je zasvetila ter crknila.. Zdaj pa imam na izhodu nonstop 34V, ne glede na to kako obračam potenciometer za regulacijo napetosti. Sem mislil, da je crknil kateri kondenzator, zato sem menjal C5 in C6, a napake s tem nisem odpravil.. Je možno, da je prebilo kateri upor ali kaj podobnega?



shema.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  200.97 KB
 Pogledana:  27 krat

shema.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 643
Aktiv.: 3.97
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2021 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dim je ušel iz LM723 in je nehal delati.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2226
Aktiv.: 11.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2021 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za polno napetost na izhodu je tipično kriv prebit močnostni tranzistor. Izmeri njegovo upornost ob izključenem napajalniku. Če to ni krivo, je problem v regulaciji, glej shemo.

Izhodni kondenzator nikakor ne more biti kriv za polno napetost. Tu ni logike.

Upor praktično nikoli ne odpove v kratek stik, temveč v odprte sponke.

PS: Domnevam, da si pripel napačno sliko.

PS: V temi je dobro dodati povezavo na tvojo prejšnjo temo o napajalniku, da bo zadeva jasna tudi slučajnim obiskovalcem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 151
Aktiv.: 5.33
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2021 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je bil močnostni tranzistor Smile Hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2226
Aktiv.: 11.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2021 7:57 pm    Naslov sporočila:  Re: Vezje je prenehalo delovati Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:
Regulacija ... toka je delovala...

Si prepričan? Res, da so močnostni tranzistorji med elementi, ki prvi odpovedo, ne pa kar takoj. Tokovna omejitev naj bi ščitila tudi njega. Razen, če ga nisi hladil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lipa
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Prispevkov: 706
Aktiv.: 4.90
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2021 2:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:
Res je bil močnostni tranzistor Smile Hvala za pomoč!


Si 2N3055 nabavil pri kitajcih? Jih imaš še več?
Podari jih Saubermacherju Mr. Green Mr. Green Mr. Green

_________________
Lep pozdrav!
Boris Z.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3139
Aktiv.: 19.09
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2021 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V oni prejšnji temi o diodah se je pojavilo vprašanje, kako boš hladil 3055...? Ali ga sploh hladiš? Preden je dim pobegnil iz njega, je vsekakor moral postati vroč in smrdeti.... ?

Vsekakor pa bi prej morale oditi 3A diode kot pa 15A tranzistor....

Pa še nekaj, ker gre za linearni regulator, se pri nizki napetosti na izhodu in večjim tokom, ta izhodni tranzistor močneje greje. Tako da ta tranzistor postaja največji "porabnik" sistema.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2226
Aktiv.: 11.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2021 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lipa je napisal/a:
Si 2N3055 nabavil pri kitajcih?

https://forum.allaboutcircuits.com/threads/beware-of-recent-batches-of-fake-2n3055.118838/
Preizkusi vsaj obstojnost črnila. Če je ponaredek, zahtevaj denar nazaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektrolit
Član
Član



Pridružen-a: Sre 24 Feb 2021 21:06
Prispevkov: 68
Aktiv.: 13.37
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2021 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dva kosa 2N3055 (+ izolacijska podložka) imam odveč doma v predalu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RobiStrom
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Prispevkov: 181
Aktiv.: 2.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2021 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni so tile tranzistorči ene parkrat spustili dim, pa so na kar zajetnem hladilniku. Po montaži ventilatorja imam pa mir. Lahko tudi kak akumulator polnim.
Gre za podoben dizajn (malo močnejši 4A), ki smo ga delali v 90h letih na Vegovi... Cool

_________________
LP Robi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 151
Aktiv.: 5.33
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2021 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi zdi, da se mi 2N3055 skuri, ko nimam v vezje priklopljenega potenciometra P1. Je to možno in, če - zakaj?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1452
Aktiv.: 7.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2021 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto 2N3055 bi lahko uporabil 2N3773.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2226
Aktiv.: 11.75
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 23, 2021 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:
Se mi zdi, da se mi 2N3055 skuri, ko nimam v vezje priklopljenega potenciometra P1. Je to možno in, če - zakaj?

Ni tokovne limite.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 151
Aktiv.: 5.33
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2021 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Zdaj sem tako daleč z mojim napajalnikom, da sem ga že vgradil v ohišje. Napajalnik je dvojen, povezal pa sem zaenkrat še samo 1 del napajalnika (levi del, kar je razvidno tudi na slikah)... Ko sem ga torej vklopil, je nekaj sekund deloval normalno. Vrtenje potenciometra za napetost je tudi delovalo - napetost na zaslonu se je spreminjala. Nato pa SPET po nekaj sekundah, napetost pade na 0. Zdi se mi, da sem medtem vrtel tudi P1 (za omejitev toka), če to igra kakšno vlogo... Zgleda, da je spet crknil 2N3055. Ni mi pa jasno zakaj. Tokrat, za razliko od zadnjič, sem imel priključen P1... Nisem pa prepričan, če sem imel potenciometra priključena pravilno.. Prosil bi vas, ki se spoznate, da mi malo razložite kako se priklučita P1 in P2. Spodaj sem priložil sliko od potenciometra, kakršne imam (oboji so isti, le po impedanci se razlikujejo)...



labnap001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  317.36 KB
 Pogledana:  28 krat

labnap001.jpg



labnap002.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  318.85 KB
 Pogledana:  22 krat

labnap002.jpg



labnap003.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  280.6 KB
 Pogledana:  15 krat

labnap003.jpg



labnap004.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  62.95 KB
 Pogledana:  19 krat

labnap004.jpg



labnap005.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  136.08 KB
 Pogledana:  4 krat

labnap005.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1883
Aktiv.: 13.59
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2021 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Impendaca in upornost nista ravno isto Mr. Green


labnap004.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  80.43 KB
 Pogledana:  19 krat

labnap004.jpg



_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 229 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group