www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sončna elektrarna samoizvedba
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hocancan
Član
Član



Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Prispevkov: 374
Aktiv.: 2.67
Kraj: Hoče - MB

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 05, 2021 2:07 pm    Naslov sporočila:  Sončna elektrarna samoizvedba Odgovori s citatom

Potrebujem informacijo kako ,ker se sam ne znajdem dovolj kako povezati v delujoč sistem.
Podatki opreme:enofazni hibridni inverter ISolar SPL 5K 48V,6 kom. bisol modulov 310w/36v in 4 accu 12v/12Ah samo za delovanje inverterja,6 x optimizatorji,odklopnik dc za+ in -, 6mm2 kabel za povezave in pripravljen dovod iz hišne razdelilne omarice ,tudi varovano z 20A varovalko in povratnio povezavo do razdelilne omarice omarice

Zamišljeno je tako ,da bi preko inverterja priključil porabnike,ki pa bi manjkajočo razliko jemal elektrike še iz omrežja.Na ta način bi se lahko izognil k menjavi števca in oddajanje el.v omrežje,ter kopanju in štemanju za povezavo iz glavne omare do inverterja.



DSC03138.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  283.43 KB
 Pogledana:  4 krat

DSC03138.JPG



DSC03136.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  403.89 KB
 Pogledana:  0 krat

DSC03136.JPG



DSC03137.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  572.61 KB
 Pogledana:  3 krat

DSC03137.JPG



lenovo 5k 2020 070.jpg
 Opis:
podatki iz modula
 Velikost datoteke:  21.4 KB
 Pogledana:  17 krat

lenovo 5k 2020 070.jpg



_________________
Lep pozdrav, Milan


Nazadnje urejal/a hocancan Pon Apr 05, 2021 9:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2330
Aktiv.: 12.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 05, 2021 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot napisano že prej, so osnova navodila za ta razsmernik.

Na strani PV je potrebno spoštovati vhodno napetostno območje. Torej ob nizkih temperaturah Voc polja PV ne sme preseči najvišje vhodne napetosti (105V). Na vroč dan pa mora Vmpp polja ostati nad spodnjo mejo sledilnika MPP. Razsmernik/polnilnik bo imel največji izkoristek takrat, ko bo vhodno napetost potrebno minimalno dvigniti ali spustiti.

V tej temi je nov podatek, da imaš optimizatorje, kar pomeni, da je v zgornjem odstavku potrebno upoštevati njihovo izhodno napetost. Torej moraš upoštevati njihove specifikacije, ki jih ne poznamo.

hocancan je napisal/a:
Težava je ,da ne znam dodat panele,zazna samo baterije.Paneli 6x310W/36v.

So optimizatorji namenjeni za neodvisno uporabo? Nekateri zahtevajo signal iz razsmernika (iste znamke), da začnejo delati.


Nazadnje urejal/a bostjang Čet Sep 23, 2021 12:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hocancan
Član
Član



Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Prispevkov: 374
Aktiv.: 2.67
Kraj: Hoče - MB

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 05, 2021 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Optimizatorji imam ampak niso uporabljeni.Samo moduli so med seboj povezani zaporedno.In če prav razumem je to problem ker je skupna voltaža vseh modulov višja od 105V.
Mogoče kakšna ideja za povezavo modulov(skica).Na razpolago imam 1 par Y spojk.

bom poslikal še podatke od optimizatorjev,če je potrebno.Verjetno jih v tem sistemu ne bo možno uporabit.

_________________
Lep pozdrav, Milan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2330
Aktiv.: 12.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 06, 2021 8:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hocancan je napisal/a:
Samo moduli so med seboj povezani zaporedno.

Dobro, da je dim še vedno v razsmerniku.

Pri zaporedni vezavi se napetost - kaj že?
Torej, če označim, kot označujejo pri baterijah - 2S3P - edina možnost za ta inverter in module. Potreboval boš torej dva para Y spojk.

PS: Fotka nalepke modula naj ima vsaj 2x večjo ločljivost, kot sedaj. Še dobro, da te zadeve poznam, ker preberem zelo težko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hocancan
Član
Član



Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Prispevkov: 374
Aktiv.: 2.67
Kraj: Hoče - MB

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 06, 2021 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer teh kratic ne poznam.Sem pa danes testno priklopil dva modula zaporedno in inverter polni baterije.
Vrejetno bo potreba po treh parih Y spojk, če sem prav naštudiral glede na to da je 6 modulov.

_________________
Lep pozdrav, Milan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2330
Aktiv.: 12.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 7:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Akumulatorje imaš podhranjene. Glede na najnižjo omejitev polnilnega toka 10A potrebuješ vsaj dvojno kapaciteto (polnjenje z 0.4C). Če bi želel polniti s polno močjo PV-ja, pa še več.
Tudi praznjenje ob polni moči bi bilo mučenje za tvoje akumulatorje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2330
Aktiv.: 12.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 10:07 am    Naslov sporočila:  Re: Sončna elektrarna samoizvedba Odgovori s citatom

hocancan je napisal/a:
Zamišljeno je tako ,da bi preko inverterja priključil porabnike,ki pa bi manjkajočo razliko jemal elektrike še iz omrežja.

Manjko energije bo res šel iz omrežja, vendar ne manjko moči, kot bi bilo optimalno. V navodilih piše, da se breme napaja iz akumulatorjev/PV-ja ali omrežja, ne pa obojega hkrati. Znotraj je rele, ki preklopi. Zaradi obrabe akumulatorjev bo taka električna energija dražja, kot iz omrežja.

hocancan je napisal/a:
Na ta način bi se lahko izognil k menjavi števca in oddajanje el.v omrežje,ter kopanju in štemanju za povezavo iz glavne omare do inverterja.

Ob naslednji menjavi števca boš tako ali tako dobil digitalnega. Nalepkica na obstoječem vsebuje letnico, kdaj najpozneje naj bi se to zgodilo.
Ne razumem, kako se boš s tem izognil štemanju za povezavo, ko pa jo potrebuješ tudi za ta inverter.
Oddajanju energije se lahko izogneš tudi z bolj 'klasičnim' razsmernikom. Mnogim se namreč da dodati senzor za tok/moč na omrežnem priključku in lahko nastaviš, da nič ne gre v omrežje. Res pa, da praviloma vseeno potrebuješ dovoljenje za priklop.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hocancan
Član
Član



Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Prispevkov: 374
Aktiv.: 2.67
Kraj: Hoče - MB

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot si napisal podhranjenost accu drži,prav tako ta rasmernik deluje na ta način.Se vedno nisem povezal vseh modulov,ker čakam na Y spojke.Sem pa lahko brez omrežja uporabljal za uporabo ročnega el.orodja ,le kompresora ni zagnalo.Ugotovil sem tudi da moram ponoči izklopit rasmernik le celice in accu so povezani,ker se accu-ti izpraznijo in sproži se alarm.
_________________
Lep pozdrav, Milan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
hocancan
Član
Član



Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Prispevkov: 374
Aktiv.: 2.67
Kraj: Hoče - MB

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede števca pa je tako .V glavni omari je že nameščen digitalni števec za daljinsko odčitavanje.Ni pa dvosmerni ,zato ga moram zamenjat baje na svoje stroške.
_________________
Lep pozdrav, Milan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2330
Aktiv.: 12.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 11, 2021 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si prepričan, da števec ni dvosmerni? Ali izpisuje stanje pod 2.8.T (oddana energija) ali samo pod 1.8.T (sprejeta energija)? Kateri tip števca je?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4095
Aktiv.: 21.26
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 11, 2021 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je univerzalem števec. Lahko ga distributer sprogramera kot hoče.
_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hocancan
Član
Član



Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Prispevkov: 374
Aktiv.: 2.67
Kraj: Hoče - MB

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 11, 2021 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom ga jutri poslikal,da bom vedel pri čem sem.
_________________
Lep pozdrav, Milan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
hocancan
Član
Član



Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Prispevkov: 374
Aktiv.: 2.67
Kraj: Hoče - MB

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2021 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Števec


IMG_20210112_085344.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  766.56 KB
 Pogledana:  28 krat

IMG_20210112_085344.jpg



_________________
Lep pozdrav, Milan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2330
Aktiv.: 12.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2021 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž bi se dalo slikati brez bleščanja...

Števka 4 na peti poziciji v drugi vrstici pomeni, da meri absolutno. Torej prišteva vrednost ne glede na smer energije, kar je za porabnika najmanj ugodno. Ali lahko to operater spremeni, ne vem.
Navodila
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2330
Aktiv.: 12.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 18, 2021 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko pa je lastna raba razsmernika iz baterij (ko je tema)?
Če imaš multimeter veži na vhod 10A ali 20A. Pozor to ni trajen tok in zato ne smeš priključiti tudi bremen. Trajno je lahko kakšne 3A.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 74 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group