www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

4-20mA "kalibracija" senzorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5830
Aktiv.: 31.32
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 4:38 pm    Naslov sporočila:  4-20mA "kalibracija" senzorja Odgovori s citatom

Eno vprašanje za poznavalce. Imam senzor tlaka z izhodom 4-20mA. Aplikativna oprema interpretira rezultat tako, da je odčitek cca 10% previsok. Obstaja kaka enostavna HW rešitev za "kalibracijo"?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1429
Aktiv.: 7.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporovni delilnik mogoče? Vmes daš še trimer za fino nastavitev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
eldi2011
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Prispevkov: 234
Aktiv.: 2.94
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem, 10% napake v plus po celem območju ?
Kako je pri nuli, je točna ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 3996
Aktiv.: 21.46
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekateri senzorji imajo možnost nulliranja. Naprimer SMCjev senzor stisneš in držiš tipki za gor in dol skupaj 4. sekunde
_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3274
Aktiv.: 18.92
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri, da ni vhod 0-20mA ali senzor 0-20mA
Drugače se da rešit, da dodaš tokovni generator in vrineš razliko toka

_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5830
Aktiv.: 31.32
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Premalo podatkov sem dal kot kaže.

Gre za senzor (datasheet v prilogi), kjer nimam kaj nastavljat. Nimam niti možnosti spremembe programske opreme, kar bi bila verjetno najenostavnejša rešitev. Dvomim sicer, da je s senzorjem kaj narobe ... prej gre verjetno za "napačno" odčitavanje. Razlika se pojavlja (verjetno) po celem območju, predvsem pa v delu, ki me zanima. Nula ... če je s tem mišljen atmosferski tlak dejansko ni nula, pač pa nekje +0,15 ... bi pa to rad spravil na +0,0. Think



PA3509.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  PA3509.pdf
 Velikost datoteke:  64.08 KB
 Downloadano:  26 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13947
Aktiv.: 74.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako je rešeno na strani priklopa? Je obešeno direkt na tokovni vhod ali pa imaš od zunaj upor pa se meritev izvaja na napetostnem vhodu? Slednja je dokaj pogosta rešitev. Če gre za napetostni vhod 0-10V je od zunaj po navadi 500R upor. Tisto bi lahko rešil z ustreznim uporovnim delilnikom.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5830
Aktiv.: 31.32
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo vhod je konfiguriran kot tokovni, tako da mi delilnik ne pride v poštev. Nekaj bom moral sčarat z negativnim offsetom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13947
Aktiv.: 74.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2021 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena iz med variant dodatno vezje. Kitajci imajo to za majhen denar. Dobiš vezje - konvertor 0-10V -> 4-20mA. Sondo priklopiš na napetostni vhod. Kot sem sem zgoraj napisal - 500R upor kot breme. Zadevo boš lahko lepo kalibriral.

Vezje

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eddie
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Prispevkov: 628
Aktiv.: 3.37
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To so možne rešitve. Če kaže preveč je možnost še ena - krmilnik ima v notranjosti merilni upor. Vzporedna vezava dodatnega upora bi povzročila negativen offset meritve.
Je pa to bolj tako-tako.
Če gre za industrijsko zadevo potem se s takimi stvari nebi igral.
Dobijo se univerzalni pretvorniki (iz upornosti, napetosti, toka na napetost, tok,...) in za resne aplikacije ubistvu niso tako pretrano dragi.
Če aplikacije na krmilniku ni možno spreminjati - ali pa to lahko precej stane so taki pretvorniki lahko zelo poceni in resna rešitev.
Eden takih je naprimer LINK .

Lp, Edvard
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5830
Aktiv.: 31.32
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podiranje PLC razširitvenega modula je zadnja stvar, ki bi se je lotil. To je praktično misija nemogoče ... automotive oprema, ki je v celoti zalita in nima smisla niti poskušat.

Najprej je bilo treba stroj spravit v delujoče stanje, zdaj pa je nekaj časa za iskanje dokončne rešitve. Najenostavneje bi bilo, če bi uspel dobit ustrezen senzor z možnostjo kalibracije. Menjava in eventuelna nastavitev potrebnega offseta ... zaključeno. Druga opcija bo uporaba pretvornika ... verjetno 0-10V -> 4-20mA z možnostjo nastavitve.

Silvo hvala za link. Tole sem naročil ... dobava bo trajala, ampak če ne drugo, bom obdržal par kosov za kakšna testiranja. Eddie na Belmet bom poklical, da vidim, kaj je dobavljivo. SimonS imaš kak kontakt ali link?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 637
Aktiv.: 4.02
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole imaš merilnik -1 do +1 bar ? (glede na kodo PA3509 je že tako)
Jaz bi prvo pomeril, koliko daje v resnici od sebe pri 0 bar. Ali je 8mA (popravek 12mA) ali kaj drugega.
Takšni merlniki se umerijo v kalibracijskem laboratoriju, vse ostalo je neprimerno.
Če ti narobe kaže, je nekaj narobe s sondo in je za zamenjati.
Ali si imel kakšen tlačni udar, smet v cevi, ali pa je kakšen element v njej v izdihljajih.


Nazadnje urejal/a BojanR Čet Apr 08, 2021 4:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5830
Aktiv.: 31.32
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je ... -1 do +1Bar je merilno območje. Pri 0Bar in 8mA bi bila tale reč pa hudo nelinearna. Think Te sonde nimam kaj umerjat, ker je zadeva (vsaj predpostavljam, da je temu tako) tovarniško umerjena/kalibrirana. Sonda sama po sebi po mojem mnenju ni problem, ker je odčitek z drugo praktično identičen.

Jaz se bolj nagibam k temu, da je težava na PLC strani. Zato tudi razmišljanje o tem, da na nek način "pokvarim" podatke sonde na tak način, da jih bo PLC "pravilno" prebral.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
milan62
Član
Član



Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Prispevkov: 2322
Aktiv.: 12.47
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BojanR je napisal/a:
koliko daje v resnici od sebe pri 0 bar. Ali je 8mA ali kaj drugega.


Sredina območja 4-20mA znaša 12mA


LP

_________________
Wasting time online since 1999
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 637
Aktiv.: 4.02
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2021 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj res, moja napaka. 8mA + 4mA =12 mA
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 127 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group